Sarmiza Andronic: ”Ar compromite Bugetul 2021 șansele electorale ale PNL?” (OPINIE)

Sarmiza Andronic: ”Ar compromite Bugetul 2021 șansele electorale ale PNL?” (OPINIE)
Publicat: 29/10/2020, 16:40

”Atunci când vine vorba de transparență sau raportările despre banii publici, PNL amuțește. Așa s-a întâmplat de-a lungul celui aproape un an de guvernare liberală în care Ministrul Finanțelor Publice a ignorant și sfidat cererea Comisiilor de Buget Finanțe din Parlament și nu s-a prezentat la niciuna din solicitările acestora. Nu comentez dacă e pe vrute sau nevrute, dar sfidarea la adresa, nu a Parlamentului, ci a noastră a tuturor întrece orice măsură. Parlamentul e ales de noi, ceea ce înseamnă că dl Câțu nu ar fi dat socoteală Parlamentului, așa cum spunea la un moment dat, ci nouă tuturor. Poziționarea vis-à-vis de neprezentarea lui la Comisii este una strict legată de orgoliu (sau incompență!)și de lupta cu PSD și este absolut nedreaptă, față de noi toți.

Am ajuns la aproape finele anului 2020 și cred că este inutil să mai așteptăm transparență din parte Guvernului, având în vedere că nu știm nimic despre ce s-a întâmplat, spre exemplu, cu banii împrumutați de PNL în acest aproape un an de guvernare. Deși specialiștii spun că generații vor plăti pentru aceștia, nu știm încă de ce am fost sacrificați noi și copiii noștri.

Așadar, întrebarea care urmează firesc este de ce Guvernul nu prezintă Bugetul pe 2021 sau măcar un draft al acestuia?  Urmează din nou un rând de alegeri și ar fi bine să știm ce ne așteaptă votând un partid sau altul. Poate că lucrurile cu partidele sunt relative, promisiunile oricum curg în orice campanie electorală, dar un Buget făcut de PNL ar rămâne scris negru pe alb despre banii ce urmează a fi cheltuiți în anul următor. Dacă există din partea actualei puteri bună intenție, atunci Bugetul trebuie să apară, să-l vedem toți, să vedem intențiile Guvernului și, de ce nu, planurile mărețe ale PNL pentru România. Dar, vom avea din partea lor doar un Program de Guvernare în care ni se va demonstra că se cunosc problemele oamenilor, dar fără soluții concrete de rezolvare – am mai văzut asta.

Transparența prin prezentarea Bugetului ar aduce un plus de imagine PNL. Până la urmă, oamenii trebuie să știe cum vrei să guvernezi dacă le ceri votul. Sigur că actualul Parlament nu ar vota Bugetul, dar nu e ilegal, ci chiar necesar ca PNL  să anunțe măcar principalii indicatori economici și sociali pentru anul viitor, adică ce taxe cresc și cu cât, care este alocarea bugetară pentru salarii, care sunt încasările estimate din TVA etc.

Îngrijoararea oamenilor pentru ziua de mâine este tot mai mare, așa că o certitudine cu privire la lipsa măsurilor de austaritate, așa cum susține PNL, ar fi binevenită. Dar, românii nu sunt naivi și știu că de fapt asta urmează. Un nou acord cu FMI – pentru că, în scurt timp, se atinge limita plafonului de îndatorare aprobată de Parlament – ar impune astfel de măsuri. Declarația din vară a ministrului Câțu ne arată că a  lăsat deschisă opțiunea unui acord cu FMI pentru anul 2021, el spunând că “în acest an” nu e nevoie de acest accord.  Știm cu toții totuși că acordul ar înseamna ca Guvernul Orban să opteze între tăierea salariilor și concedieri masive pe de o parte și creșterea TVA și a altor taxe pe de altă parte.

Mult prea puțină asumare din partea guvernanților și mult prea multă secretomanie! Dacă asta este strategia PNL pentru alegerile parlamentare  de a nu vorbi despre banii publici ce s-au cheltuit s-au urmează a fi cheltuiți, le urez succes în 6 decembrie 2020!”

Sarmiza Andronic

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
FOTO. Transformarea milionarului care o plimba pe Daniela Crudu cu elicopterul la vila lui! Ioan...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Atenție, șoferi! Sancțiuni mai aspre pentru aceste greșeli. Legea ar putea să se schimbe drastic
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Top 10 cele mai fiabile SUV-uri la mâna a doua. Modelele astea se vând foarte...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Însemnul de pe tricoul președintelui Franței care naște teorii ale conspirației: Un simplu logo sau...
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Andra, însărcinată pentru a treia oară? Răspunsul artistei i-a lăsat mască pe toți
Noua taxă auto, inevitabilă: toți șoferii trebuie să știe. ”Soluţia este impozitarea, descurajarea”
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
Boala care afectează femeile. E cumplită! Medicii avertizează. Cum se manifestă
Revoluție în România! Ia banii, cetățene, zice Cîțu! Nu mai e nevoie de muncă
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Care este rolul brokerului în imobiliare?