Sarmiza Andronic: ”Legea PSD pentru redeschiderea piețelor a trezit la realitate PNL” (OPINIE)

Sarmiza Andronic: ”Legea PSD pentru redeschiderea piețelor a trezit la realitate PNL” (OPINIE)
Sarmiza Andronic: ”Legea PSD pentru redeschiderea piețelor a trezit la realitate PNL” (OPINIE)
Publicat: 04/12/2020, 09:30
Actualizat: 04/12/2020, 09:39

În ultimele zile de campanie s-au auzit cel mai bine și ultimele strigăte de disperare ale PNL și ale Președintelui Iohannis. Multitudinea de declarații politice făcute de aceștia se încalecă unele peste altele, se contrazic,  deciziile sunt haotice și fără fundament, toate acestea demonstrând teama și exasperarea din tabăra puterii.

După ce Președintele Iohannis a anunțat luni că nu a ajuns la promulgare legea privind redeschiderea piețelor în stare de alertă, inițiată de PSD, iar Ludovic Orban a anunțat că va redeschide piețele după alegeri, miercuri, cei doi au declarat, braț la braț, că piețele vor fi redeschise până la alegeri. Între timp, mass media a anunțat că legea a fost contestată de PNL la CCR. În linia disperării și a haosului ultimelor zile de campanie se înscrie și locul în care au fost făcute declarațiile, respectiv la inaugurarea unei bucățele de autostradă (17 km), pe care nu se va circula încă…

Dar, povestea piețelor este una foarte tristă și ilustrează cel mai bine ipocrizia Guvernului Orban și a șefului statului. Ipocrizia, pentru că s-au prefăcut că le pasă de oameni și de sănătatea lor, când de fapt și-au bătut joc de agricultorii români, dar implicit și de consumatorii care preferau să cumpere produse românești din piețe și nu de la supermarket-uri. Închiderea piețelor și scoaterea în stradă a vânzătorilor, sub pretextul creșterii numărului de îmbolnăviri în aceste spații, a fost nu doar o minciună evidentă, dar și unul din cele mai aspre decizii luate de PNL, dar legea PSD i-a trezit la realitate. E foarte posibil ca dezmeticirea lor să nu fie una reală, ci o scenă dintr-un teatru prost care poate fi dovedită dacă după alegeri piețele vor fi închise din nou. Cel mai trist este că unii dintre vânzătorii din piețe și-au pierdut marfa și nu vor fi despăgubiți niciodată, iar unii s-au îmbolnăvit în frigul din stradă, dar nu vor avea niciodată aprecierea sau protecția statului.

Am mai văzut mimarea grijii față de popor a PNL de-a lungul ultimului an, spre exemplu, atunci când s-au deschis școlile și s-au închis după alegeri, când s-au deschis restaurantele, dar și ele s-au închis, la scurt timp după 27 septembrie. Ce-i oprește să deschidă piețele și să le închidă după alegerile parlamentare din nou? Pentru că joaca de-a alba – neagra cu viețile românilor este strategia preferată prin care PNL, buimăcind poporul, vrea să rămână la putere.

De vreo lună de zile șeful statului dă semne să admită că nu e atotștiutor și că există experți cu care se consultă. E adevărat că nu știe nimeni cine sunt, Președintele folosind parcă termenul doar pentru că i-o cer consilierii și, eventual, situația de criză actuală. Trimiterea la experți este colacul de salvare în discursurile din ultima perioadă.

Eu cred, totuși, în consultarea Președintelui cu specialiști, așa cum acesta a afirmat, spunând că a luat decizia deschiderii piețelor în urma consultării cu aceștia, doar că specialiștii nu cred că erau în sănătate publică, ci în sondaje electorale, PNL scăzând vertiginos în opțiunile alegătorilor.