A murit Radu Câmpeanu. Seniorul liberal avea 94 de ani

A murit Radu Câmpeanu. Seniorul liberal avea 94 de ani
Publicat: 19/10/2016, 21:12
Actualizat: 20/10/2016, 08:20
Fostul președinte al PNL, Radu Câmpeanu, a murit. „Anunțăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viață. Rămâne în inimile noastre ca primul președinte al partidului după 1989, cel care a reînființat PNL după cumplita perioadă comunistă și anii petrecuți în închisoare ca deținut politic”, a anunțat PNL, pe pagina de Facebook.
Radu Câmpeanu s-a născut pe 28 februarie 1922 în București.A absolvit Facultatea de Drept, la Universitatea București, specializarea Drept constituțional. În perioada 1944-1947 a fost președintele Tineretului Universitar, iar între 1947 – 1956 a fost deținut politic.
În august 1973 emigrează în Franța, dar revine în țară imediat după Revoluție. Este fondator al Partidului Național Liberal (6 ianuarie 1990), partid înregistrat la Judecătorie la 12 ianuarie. În 1990, devine vicepreședinte al C.P.U.N. În 1990 a candidat la președinție avându-i drept candidați pe Ion Rațiu și Ion Iliescu. S-a clasat pe locul al doilea, cu puțin peste 10% din voturi.

„1990 este momentul în care eu m-am întors din exil, la 4 ianuarie, cu un entuziasm și cu un idealism de om de 25-30 de ani, nu de aproape 70, cât aveam atunci. Credeam în viitorul țării ăsteia pentru care eu, împreună cu alții din exil, luptasem. Apărasem drepturile poporului român și vorbeam foarte frumos despre el, spre deosebire de ce fac astăzi oamenii ăștia. Poporul român este un popor care are calități, care are însușiri și care are o țară frumoasă. Noi, cei din exil, îi apăram drepturile împotriva dictaturii lui Ceaușescu. Așadar, am venit în țară și trebuie să recunosc că am fost primit foarte frumos. Mă duceam să vorbesc la Iași, de pildă, la Brașov și venea lumea în piețele alea, se adunau acolo. Adică m-au primit frumos. Și probabil că, datorită acestei simpatii, guvernul Roman și cu moștenitorii comuniștilor, care erau la putere atunci, au luat măsuri împotriva mea. M-au amenințat, îmi spărgeau cauciurile la mașină când plecam prin țară în diverse locuri. Adică sabotau tot ce făceam”, mărturisea Radu Câmpeanu, într-un interviu pentru Adevărul, în urmă cu câțiva ani.

Declinul PNL sub conducerea lui Câmpeanu a culminat cu neatingerea, la alegerile electorale din anul 1992, a pragului necesar ascensiunii în Parlament. Acest eșec s-a produs după ieșirea PNL din CDR și candidarea pe liste proprii. În 1993, Câmpeanu pierde conducerea partidului. Înființează PNL Câmpeanu.
După 1992, diferitele formațiuni liberale apărute după sciziunile PNL au încercat să se reunească, iar Radu Câmpeanu a rămas izolat, la conducerea unui partid ieșit din calculele politice. În 2003, formațiunea condusă de Câmpeanu este absorbită în PNL.
Deși a fost ales senator din partea Alianței PNL-PD, activitatea sa politică în partid a scăzut în intensitate. A fost senator până la data de 12 decembrie 2008.

Iohannis: „Reconstrucția PNL e legată de Radu Câmpeanu”

„Reconstrucția Partidului Național Liberal și renașterea unei vieți democratice în România sunt legate de numele lui Radu Câmpeanu. A vorbit în Exil despre o Românie liberă și despre valori europene, iar după 1990 a luptat pentru acestea în țară. Odată cu dispariția sa, pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii românești. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris pe Facebook președintele Klaus Iohannis, după anunțul morții lui Radu Câmpeanu.
Și președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a apreciat rolul pe care Radu Câmpeanu l-a avut în politică după Revoluție. „A venit cu o experiență din străinătate pe care noi nu o cunoșteam direct și ne-a ajutat să așezăm lucrurile într-o democrație care era foarte la început, foarte nesigură. Experiența lui ne-a ajutat foate mult”, a spus Quintus.
PNL:Câmpeanu, simbol al liberalismului românesc. A unit curentele liberale într-un singur partid
„Partidul Național Liberal a aflat cu mâhnire de încetarea din viață a seniorului liberal, Radu Câmpeanu, primul președinte al PNL de după căderea comunismului, dar și cel căruia îi datorăm reînființarea partidului în primele zile ale anului 1990″, potrivit unui comunicat PNL.
Liberalii spun că Radu Câmpeanu rămâne în memoria PNL, alături de precedesorii săi, pentru devotamentul de care a dat dovadă în a reînvia democrația românească într-o perioada esențială pentru parcursul ulterior al țării.
„Crezul lui Câmpeanu în valorile occidentale și lupta purtată pentru a le cultivă în România post-decembristă trebuie să fie un reper pentru orice om politic devotat țării sale”, potrivit sursei citate.
Radu Câmpeanu are „meritul de a fi participat, cu înțelepciune, la procesul de unificare a curentelor liberale într-un singur partid și de a fi pus, împreună cu președintele Mircea Ionescu Quintus, temelia pe care s-a construit mare PNL”, mai arată liberalii în comunicatul transmis.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Fenomen uluitor în România. Toți șoferii trebuie să-și spele mașinile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?