Academia Română a avizat negativ ordinul care permitea împușcarea a 1.700 de animale. Decizia ministrului Mediului

Academia Română a avizat negativ ordinul care permitea împușcarea a 1.700 de animale. Decizia ministrului Mediului
Publicat: 04/10/2016, 22:58

După ce a stârnit revoltă în spațiul public și contestații din partea unor organizații nonguvernamentale cu ordinul, aflat până vineri, 29 septembrie, în dezbatere publică, care ar fi permis împușcarea a 1.691 de animale sălbatice protejate la nivel european, ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a anunțat, marți, că a fost suspendată procedura emiterii ordinului de ministru care ar fi permis împușcarea a 1.691 de animale sălbatice. Ulterior, la Realitatea TV, Palmer a anunțat că renunță la derogările pentru vânarea acestor specii protejate, astfel proiectul de ordin nu va mai fi publicat.

Palmer a afirmat că proiectul nu respectă „spiritul Directivei Habitate” și că are suspiciuni în privința metodologiei de stabilire a numărului de carnivore mari, de pe suprafața țării, contestată și de experții ce alcătuiesc grupul de lucru, dar și că există neclarități în privința stabilirii cotei de recoltare. În acest sens, ministrul Mediului a susținut că a observat, la nivelul ministerului pe care îl conduce, „un proces mecanic” în ceea ce privește circuitul de aprobare a acestui ordin.

Ministrul Mediului a dat exemplu o situație recentă, cu care s-a întâlnit în județul Brașov, în acest an, unde deși fusese aprobată o cotă de recoltare pentru 51 de urși, în luna august a fost trimisă o cerere în vederea aprobării derogării pentru vânarea unui urs, care ar fi reprezentat un risc la adresa securității celor din regiune, deși cota fusese consumată.

„Când au avut o situație de conflict, nu mai aveau cotă și cereau derogare”, a punctat Palmer.

„Mecanismul în sine nu e corect (…) Am observat faptul că aveam aceste cote, iar faptul că s-a intervenit pe aceste animale nu ne-a redus pagubele. Nu o vedem o scădere a pagubelor de la an la an”, a mai spus Palmer.

Referindu-se la grupul de lucru constituit pentru analizarea studiului ce a stat la baza acestui ordin, ministrul Mediului a precizat că acolo au fost divergențe cu privire la metoda prin care studiul numără efectivele de carnivore mari și ce cotă trebuie recoltată.

„Atunci am decis că trebuie făcută o reformă și să separăm controlul populației de carnivore mari de pagube. Am decis un pachet de măsuri în doi pași pe care i-am comunicat în această după-amiază. Am convocat o întâlnire de urgență cu grupul de lucru, în această după-amiază. Academia Română a venit, astăzi, cu răspunsul și Academia, pentru prima dată în istoria de nouă ani a acestei povești, a dat un aviz negativ pentru studiul și proiectul de ordin”, a explicat Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, relocarea acestor animale nu ar fi o variantă fezabilă.

„Am încercat relocarea, dar ea nu înseamnă decât mutarea problemei. Sunt anumite țări care au o populație mai mică de carnivore și nu sunt dispuse să accepte în plus pentru că pagubele pe care le pot produce (n.r – aceste animale) le-ar putea costa bugetul de stat”, a mai afirmat Palmer.

Mai departe, Palmer a anunțat că va fi înființat Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), în colaborare cu Ministerul de Interne, care va permite o intervenție rapită din partea autorităților competente în cazurile în care populația va raporta, printr-un apel la 112, o pagubă sau un risc la adresa securității din cauza acestor animale sălbatice. Ministrul a explicat că se va activa o celulă de criză și doar în situația în care riscul determinat de prezența animalului va fi ridicat, se va proceda la împușcarea lui.

„Avem o problemă și noi împușcăm exact acel urs problemă. Prin acest serviciu vrem să se intervină punctual pe animalul care a creat problema”, a mai afirmat Palmer.

Totodată, la nivelul ministerului va fi creat un comitet care va funcționa 24 din 24, care va da derogare pentru intervenții în cazul în care este nevoie.

„De săptămâna viitoare facem un grup de lucru lărgit în care să introducem toți experții și reprezentanții din agricultură și vânătoare, ca să se poate discuta și să se ajungă la o concluzie asumată”, a mai declarat ministrul Mediului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern