ACORDUL CU FMI. Ce s-a ales din promisiunea guvernului de a reduce arieratele cu 85%. GARANȚIILE ministrului de Finanțe

ACORDUL CU FMI. Ce s-a ales din promisiunea guvernului de a reduce arieratele cu 85%. GARANȚIILE ministrului de Finanțe
Publicat: 17/05/2013, 19:34
Actualizat: 29/07/2014, 20:32

România a reușit să reducă arieratele cu doar 50 de milioane de euro, deși se angajase în fața FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene ca suma să fie de 13,5 ori mai mare. Cu toate acestea, ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, garantează că Acordul cu Fondul va continua și că scrisoarea de intenție a țării noastre va trece cu succes prin boardul din iunie.

În luna ianuarie, Guvernul s-a angajat în fața FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene să reducă nivelul arieratelor locale cu 85%, adică cu aproximativ 680 milioane lei. „Nu intrăm în boardul FMI dacă nu reducem nivelul arieratelor locale cum ne-am angajat”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat de gândul care este nivelul arieratelor locale la sfârșitul lunii aprilie, ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu a declarat că acestea erau de 750 milioane de lei, în condițiile în care la finalul lunii decembrie erau estimate la 800 milioane de lei.

„Garantez că scrisoarea de intenție va intra în boardul FMI și se va încheia în bune condiții”, a declarat ministrul Daniel Chițoiu, întrebat dacă garantează că România își va îndeplini ținta stabilită cu FMI, BM și CE în privința reducerii nivelului arieratelor locale.

Angajamentul luat în fața FMI

În luna ianuarie, pe baza estimărilor făcute de ministrul delegat pentru Buget și ministrul de Finanțe, Guvernul s-a angajat în fața FMI, a Băncii Mondiale și a Comsiei Europene, să reducă nivelul arieratelor cu 85%. Astfel de la 800 de milioane lei la finele lui 2012, la sfârșitul lunii martie, ținta de atins pentru arieratele locale era de 120 milioane, adică o scădere de 680 milioane lei.

Cu toate acestea, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a recunoscut că la sfârșitul lunii ianuarie, în loc să scadă, arieratele locale au crescut la 1,18 miliarde lei.

Guvernul a intervenit rapid după ce gândul a dezvăluit nemulțumirile existente la nivelul președinților de Consilii Județeni și primari care s-au revoltat împotriva măsurilor propuse de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, de reducere a arieratelor locale.

Arieratele șterse din pix prin Ordonanță de Urgență

În luna martie, printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul a decis ca autoritățile locale pot contracta împrumuturi de la Trezorerie, cu termen de rambursare în cinci ani.

Totodată, Guvernul a redefinit arieratele prin această OUG, în această categorie intrând doar datoriile care s-au făcut, dar pentru care a existat o sursă de finanțare prevăzută în buget. Premierul Victor Ponta a recunoscut pentru gândul că arieratele care nu au avut sursă de finanțare nu vor fi raportate la FMI.

Ministrul Daniel Chițoiu a declarat joi că la finalul lunii aprilie, după un audit realizat de Ministerul de Finanțe la autoritățile locale, s-a constatat că arierate în cuantum de 350 milioane de lei au fost făcute fără a avea sursă de finanțare prevăzută în buget.

Astfel, din cei 750 de milioane de lei raportați de Chițoiu se scad cele 350 milioane de lei, după modificarea legii de către Guvern.

„Aproximativ 350 milioane lei de reprezintă arierate care nu au avut sursă de finanțare prevăzută în buget și se regăsesc în acest stoc de arierate de 750 milioane lei”, a precizat ministrul Chițoiu.

„Lucrările făcute fără sursă de finanțare nu sunt arierate, am discutat cu cei de la FMI”, a spus premierul. El a adăugat că acum nu mai vine „zâna să dea banii pentru aceste lucrări”, aluzie la fostul ministru Elena Udrea.

Întrebat dacă FMI și Comisia Europeană au acceptat această redefinire a arieratelor, premierul Ponta a răspuns: „i-am informat, altfel nu adoptam ordonanța în forma aceasta”.

Strategia Guvernului pentru următoarele două săptămâni

„Noi avem o țintă asumată cu organismele financiare internaționale să îndeplinim până la sfârșitul lunii mai când raportăm către aceste instituții financiare toate măsurile asumate prin acordul cu aceste instituții și acest stoc al arieratelor ridicat la sfârșitul lunii aprilie se datorează faptului că stocul de arierate de la sfârșitul anului trecut – 2012, a crescut între timp la luna ianuarie, februarie, martie.

Sumele pe care le-am alocat de la bugetul de stat au fost până acum 680 milioane, ieri am aprobat încă 120 milioane de lei pentru achitarea arieratelor autorităților publice locale și de asemenea vom aloca o sumă echivalentă a 70 milioane lei pentru achitarea arieratelor din sistemul de sănătate publică. Noi considerăm că prin aceste măsuri și printr-un control pe care l-am dispus la nivelul autorităților publice locale, privind modul de raportare a acestor arierate, dacă se încadrează în prevederile legale, consider că ne vom îndeplini ținta, obiectivul asumat cu FMI”, susține ministrul de Finanțe Daniel Chițoiu.

Cu tot ajutorul oferit de Guvern autorităților locale, nivelul arieratelor a scăzut, raportat la luna decembrie 2012, cu doar 50 milioane de lei și nu cu 680 milioane lei cum s-a convenit cu partenerii internaționali.

„Verificăm creșterea stocului de arierate de la o lună la alta să vedem dacă acele arierate raportate sunt legale, au fost angajate legal, respectiv când au fost angajate au avut prevedere bugetară, în cazul în care nu au avut prevedere bugetară, acele arierate nu sunt legale deci nu le poate plăti statul și în al doilea rând sunt programe naționale care se derulează prin autoritățile publice locale, iar arietatele la aceste programe naționale se regăsesc în acest stoc de arierate”, a spus ministrul că sunt soluțiile Guvernului pentru a reduce în următoarele săptămâni nivelul arieratelor locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică