Ajutoare guvernamentale direcționate la internatul din Odorheiu Secuiesc, acolo unde un elev de 17 ani și-a pierdut viața

Ajutoare guvernamentale direcționate la internatul din Odorheiu Secuiesc, acolo unde un elev de 17 ani și-a pierdut viața
Publicat: 05/01/2024, 16:50

În ultimele 10 zile mai multe instituții ale statului român au dat o mână de ajutor în urma tragediei de la internatul din Odorheiu Secuiesc, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața. De la Guvern la Consiliu Județean, instituțiile statului au direcționat bani pentru refacerea clădirii afectate.

În data de 4 ianuarie 2024 la sediul Instituției Prefectului – Județul Harghita a avut loc o ședința de lucru a comisiei mixte de verificare a aspectelor care au stat la baza producerii incidentului de la Internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc din data de 18 decembrie 2023, comisie constituită în baza ordinului prefectului nr. 325 din 19.12.2023.

În cadrul ședinței au fost prezentate ajutoarele guvernamentale oferite de instituțiile statului în ultimele 10 zile, astfel:

Consiliul Județean Harghita a acordat asistență de specialitate Arhiepiscopiei Romano Catolice Alba Iulia pentru întocmirea tuturor documentelor necesare solicitării obținerii certificatului de urbanism și a autorizației de construire.

Există deschidere pentru sprijinul ce poate fi acordat elevilor care și-au pierdut bunurile și pentru sprijinirea tuturor lucrărilor de punere în siguranță, construire. Pentru aceasta, Consiliul Județean Harghita asigură sprijin tuturor organizațiilor care pot contribui la refacerea imobilului afectat, precizează prefectura Harghita.

Potrivit aceleași surse, va fi asigurat sprijin în perioada următoare în procesul de instruire al directorilor instituțiilor de învățământ din județ în domeniul situațiilor de urgență, a cunoașterii noțiunilor de bază privind obținerea de avize, autorizări și în regimul construcțiilor, ținând cont de faptul că începând cu acest an în multe instituții de învățământ se vor efectua lucrări de reabilitare finanțate prin PNRR, Programul Național de Investiții Anghel Saligny, etc.

Prefectura Harghita mai precizează că „împreună cu Inspectoratul Școlar Județean se va asigura instruirea elevilor din instituțiile de învățământ în domeniul situațiilor de urgență, instruiri asigurate prin intermediul mai multor module și nivele de pregătire”.

Controale peste controale la Odorheiul Secuiesc

De asemenea, Inspectoratul de Stat în Construcții Harghita a efectuat în data de 19.12.2023 o verificare la fața locului pentru evaluarea situației produse. Această activitate a fost efectuată sub coordonarea inspectorului general al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Astfel, în data de 20 decembrie 2023 a fost întocmit raportul de control, în etapa de execuție a lucrărilor de construcții, în care sunt consemnate neconformitățile constatate, precum și măsurile care s-au dispus.

În baza prevederilor art. 26, alin. 5 din Legea nr. 10/1995, privind calitatea în construcții, republicată, Inspectoratul Județean în Construcții Harghita a desemnat expertul tehnic care efectuează evaluarea stării tehnice a construcției avariate, în vederea stabilirii condițiilor de utilizare în continuare ori de dezafectare a acestora, precizează Prefectura.

Expertiză tehnică la internat

Prefectura Harghita precizează ca mai multe instituții ale statului vor oferi expertiza tehnică necesară în vederea reamenajării internatului din Odorhei, după cum urmează:

Inspectoratul Județean în Construcții asigură sprijin tehnic de specialitate, iar în baza competențelor legale verifică legalitatea și conformitatea documentelor emise de către autoritățile și instituțiile publice, pentru punerea în siguranță și pentru consolidarea clădirii internatului Liceului  Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Oltul” al județului Harghita asigură sprijin la nevoie pentru asigurarea protecției și siguranței imobilului afectat.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita asigură sprijin de specialitate pe perioada efectuării cercetărilor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Inspectoratul Școlar Județean asigură sprijin pentru ca elevilor, care au fost cazați în internatul liceului, să le fie asigurată cazarea în celelalte internate din municipiul Odorheiu Secuiesc odată cu reluarea școlii, în data de 8 ianuarie 2024. Se asigură în continuare asistență psihologică celor care au avut de suferit.

Guvernul a suplimentat bugetul unității școlare

Pentru a putea asigura sprijin în vederea consolidării, refacerii internatului Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc, prin Hotărârea de Guvern nr. 1297 din 21.12.2023 a fost suplimentat bugetul unității administrativ teritoriale Odorheiu Secuiesc cu suma de 1.206 mii lei din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului.

De asemenea, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale cu sprijinul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Harghita au fost acordate ajutoare financiare de urgență persoanelor care au avut de suferit în urma tragicului accident produs în după amiaza zilei de 18 decembrie 2023 în municipiul Odorheiu Secuiesc. (mai multe detalii despre ajutoarele acordate de Guvern familiilor victimelor de la Odorhei – AICI)

Prefectura mai precizează că instituțiile membre în Comisie vor asigura monitorizarea activităților de punere în siguranță a imobilului în care a funcționat internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc.

De asemenea, se solicită Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din județul Harghita efectuarea unei analize proprii la nivel local pentru identificarea măsurilor ce se iau la instituțiile de învățământ aflate în administrare pe perioada efectuării lucrărilor de reparații, reabilitări, construcții, etc., și se vor stabili prin hotărâre măsurile organizatorice necesare desfășurării în condiții de siguranța a procesului de învățământ, se mai arată în comunicatul de presă al Prefectului Județului Harghita.

CITIȚI ȘI:

UPDATE | Perete al internatului unui liceu din Odorheiu Secuiesc, prăbușit peste 4 minori. Un adolescent de 17 ani a murit (VIDEO)

MĂRTURIA patronului firmei care executa lucrări la internatul din Odorheiu Secuiesc: „Nu am știu că …” / Ancheta, preluată de procurorii din Mureș

Românii din Spania ar putea obține dubla cetățenie / SURSE: Pedro Sanchez ar urma să vină în ianuarie în România pentru adoptarea legislației

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?