ALARMĂ LA GUVERN. O scrisoare a ministrului pentru Buget declanșează REBELIUNEA șefilor locali USL. Nicușor Constantinescu: „Face ce spunem noi sau îl schimbăm de la minister”. EXCLUSIV

ALARMĂ LA GUVERN. O scrisoare a ministrului pentru Buget declanșează REBELIUNEA șefilor locali USL. Nicușor Constantinescu: Face ce spunem noi sau îl schimbăm de la minister. EXCLUSIV
Publicat: 07/03/2013, 16:58
Actualizat: 29/07/2014, 19:08

O circulară trimisă către Consiliile Județene și primării de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, prin care a cerut ca autoritățile locale să-și plătească cu prioritate arieratele, i-a enervat pe liderii din teritoriu care au venit la București să tranșeze problema cu Victor Ponta.

„Voinea nu ne poate da nouă ordine, doar nu poate comanda un ministru numit unor aleși. Nu se poate să ordone nimeni de la București, că nu mai suntem pe vremea lui Ceaușescu, să ordone unul și toți să execute până jos. Eu nu știu cine sunt acești deștepți din Ministerul de Finanțe, care nu știu cu ce se mănâncă economia reală de piață”, a ieșit la atac președintelui Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, Nicușor Constantinescu, care a relatat, pentru gândul, care au fost nemulțumirile șefilor locali exprimate față de miniștri de la București.

â–º Nivelul arieratelor a crescut la 1,18 miliarde de lei în luna ianuarie, cu aproximativ cu 40% mai mult decât evaluarea făcută pentru luna decembrie a anului trecut, a declarat, miercuri seara, pentru gândul ministrul Voinea.

Mai mulți șefi de Consilii Județene și primari PSD i s-au plâns premierului Ponta la ședința de luni a conducerii social-democraților că, dacă vor plăti toate arieratele, nu vor mai putea susține alte proiecte locale. Mai mult, ei susțin că datoriile au fost acumulate în timpul guvernării PDL, iar ei le-au moștenit ca șefi de Consilii Județene. Liderii locali care nu se află la primul mandat i-au transmis premierului că nu sunt de acord ca anumite sume care li se cuveneau să fie repartizate către județele care au probleme mari în plata arieratelor.

„Arieratele au depășit limita admisă. Vom face o analiză la Guvern”, au fost informați liderii PSD din teritoriu de centru. După ședința conducerii PSD, mai mulți lideri din teritoriu au plecat împreună cu vicepremierul Dragnea la ministerul Dezvoltării pentru a analiza situația. Ieri, Guvernul a luat o măsură de criză, după cum puteți citi AICI.

Ministrul Voinea amenințat: Să ia măsurile cerute, altfel îl schimbăm

Problema urmează să fie tranșată săptămâna viitoare când Guvernul a fost chemat să discute cu reprezentanții UNCJR la Palatul Parlamentului. Între timp, la Palatul Victoria se face o analiză a valorii totale a arieratelor autorităților locale. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat aseară pentru gândul că nivelul arieratelor a ajuns la finalul lunii ianuarie la 1,18 miliarde lei, în timp ce la sfârșitul lunii decembrie depășea cu puțin 800 milioane lei. În discuțiile cu FMI, Guvernul s-a angajat să reducă nivelul arieratelor, dar situația nu este una încurajatoare.

„Domnul Voinea nu este președintele președinților de Consiliu Județean și nici al primarilor. Dumnealui îi fac sugestia să reducă fiscalitatea în România să intre mai mulți bani la buget pentru a plăti arieratele. Domnii Voinea, Chițoiu sunt în echipa USL și dacă nu înțeleg că orizontul de așteptare este uriaș, cine nu este în stare să facă ce a promis să plece. Nu ești în stare să dai gol, iei gol și pleci înfrânt. Asta e viața. Nu le cerem demisia, le cerem să revină la cotele defalcate dinaintea guvernării Boc. Dacă nu iau măsuri o să-i schimbăm, ce să facem?”, a declarat pentru gândul președintele interimar a UNCJR.

Bani pentru proiectele locale doar după plata arieratelor

La sfârșitul lunii februarie, Consiliile Județene și primăriile au primit o circulară semnată de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, prin care li se cere să „ia toate măsurile care se impun pentru alocare cu prioritate a sumelor pentru achitarea arieratelor. În document, se precizează că doar după plata acestor arierate se vor aloca sume și pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală. Șefilor de Consilii Județene li se reamintește că există o lege pentru reducerea arieratelor, dar și un angajament luat în fața Fondului Monetar Internațional.

„Când m-au sunat colegii eu am rămas blocat, ce este cu circulara asta, este o adresă, o scrisoare de dragoste, o scrisoare pierdută a lui Caragiale, ce este cu ea? Ne roagă să plătim arierate, păi să ne dea cotele înapoi cum a cerut UNCJR. De acolo plătim arieratele”, a subliniat pentru gândul Constantinescu.

Potrivit documentului, sumele defalcate din TVA pe care le primesc județele, dar și cele din taxele locale și impozite se repartizează pentru: achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor și pentru cofinanțarea de proiecte de dezvoltare locală sau de proiecte de infrastructură.

La sfârșitul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care administrațiile locale care înregistrau la acea dată arierate, respectiv datorii a căror termen scadent a fost depășit cu 90 de zile, au fost obligate să reducă volumul acestora cu 85% până la finele lunii martie.

În caz contrar, Ministerul Finanțelor amenința cu blocarea plăților către trezoreriile administrațiilor vizate. Practic, după întocmirea bugetelor locale, reprezentanții primăriilor și consiliilor județene cu datorii aveau posibilitatea să împrumute bani puși la dispoziție de executiv pentru stingerea arieratelor. Valoarea totală a acestora era, la sfârșitul lunii decembrie 2012, de circa 900 de milioane de lei.

Guvernul a motivat decizia prin necesitatea echilibrării bugetelor locale și a deblocării activității companiilor care au de recuperat sume de bani restante de la autoritățile locale. Totodată, executivul a invocat prevederile acordului de tip stand-by semnat cu Fondul Monetar Internațional (FMI) prin care România s-a angajat să reducă volumul datoriilor administrațiilor publice locale.

Nicușor Constantinescu: Ministerul de Finanțe încalcă autonomia locală

Președintele interimar al UNCJR, Nicușor Constantinescu, a declarat pentru gândul că a discutat cu ceilalți președinți de Consilii Județene și „în unanimitate” s-a stabilit că „nu sunt de acord cu maniera în care Ministerul de Finanțe înțelege să încalce autonomia locală.

„Față de încercarea de a lua sumele din TVA care vin la Consiliile Județene și primării, încercarea fiind a Ministerului de Finanțe de a lua și de a plăti arierate este o mare eroare pentru că aceste sume au o destinație precisă dată de lege pentru proiecte la consilii locale, care sunt proiecte guvernamentale în implementare sau care sunt proiecte europene. Încercarea Ministerului de Finanțe de a deturna destinația și de a obliga Consiliile Județene să ducă acești bani în arieretate este o mare eroare”, a spus pentru gândul Nicușor Constantinescu.

Potrivit acestuia, solicitarea UNCJR către Guvern este de a se reveni la cotele pe care autoritățile locale le aveau înainte de a fi diminuate de guvernarea Boc.

„Aceasta este soluția de a rezolva problema arieratelor. A tăia acești bani și a-i duce la arierate înseamnă că blocăm toate lucrările din România, de infrastructură, canalizare, apă și cofinanțarea europeană. Sunt unii în Ministerul de Finanțe, eu nu știu cine sunt acești deștepți din Ministerul de Finanțe care nu știu cu ce se mănâncă economia reală de piață”, a fost reacție președintelui UNCJR.

El a explicat că în ultima perioadă au apărut facturi în plus deoarece firmele au decis să factureze acum „după ce li s-a dat ocazia să compenseze datoriile pe care le au către stat cu datoriile pe care le au autoritățile locale către ele”.

„De aceea, este aparent această creștere a arieratelor, de fapt nu este nicio creștere. Firmele facturează atunci când știu că primesc banii, acum știau că primesc banii facturează, nu este niciun capăt de țară aici. Este vorba de Finanțele românești în general care nu înțeleg că una este contabilitatea venituri – cheltuieli-conturi și alta este economia reală de piață. În piață firmele lucrează și cu facturi proforma, care ele nu există în mod oficial la nivelul fiscului din România, fac proforma ca să existe o relație, nu există ca formă de document contabil, nu există TVA imputabil de fisc”, a detaliat fenomenul președintele UNCJR.

El s-a declarat „împotriva măsurilor abuzive” ale Ministerului de Finanțe.

„Știați că de anul trecut din luna noiembrie în România nu a mai intrat niciun eurocent. Noi suntem împotriva acestor măsuri abuzive ale Ministerului de Finanțe. FMI nu spune de unde să plătești, numai inteligenții de la Finanțe se găsesc la soluții din astea abuzive și radicale. FMI spune că trebuie să plătești arieratele, iar noi UNCR spunem să revenim la cotele dinaintea guvernării Boc să plătim arieratale”, a adăugat Nicușor Constantinescu.

Amnistia fiscală, soluție pentru scoaterea banilor negri la suprafață

El a dezvăluit că șefii județeni ai PSD i-au avertizat pe miniștri că trebuie să respecte angajamentele luate în timpul campaniilor electorale.

„Noi le-am spus și la întâlnirea de la Murighiol că trebuie să se trezească la realitate. Ministerul de Finanțe să vadă de ce fug firmele în Bulgaria, cum scoatem banii la suprafață. Ministerul de Finanțe și cel al Economiei trebuie să găsească măsuri urgente de reducere a fiscalității care să scoată banii negri la suprafață, se poate da o amnistie fiscală”, a subliniat Constantinescu.

Potrivit acestuia, vicepremierul Liviu Dragnea a fost informat de aceste probleme cu care se confruntă autoritățile locale.

„Domnul Dragnea știe problema, este în discuții cu Ministerul de Finanțe pentru refacerea cotelor pentru autoritățile locale și de relansare a economiei prin reducerea fiscalității”, a menționat Constantinescu.

Blocaj la Dâmbovița

Potrivit șefului UNCJR, cea mai gravă situație în privința arieratelor se înregistrează în județul Dâmbovița, care a fost condus până anul trecut de democrat-liberalul Florin Popescu.

„În județul Dâmbovița sunt datorii de trei mii de miliarde. Domnul președinte Țuțuianu a ridicat problema la nivel de guvern și a spus că în astfel de situații va trata problema în mod individual pentru că aici nu mai poți plăti singur. Dâmbovița este blocată, vom ridica și noi problema la nivel de UNCJR”, a spus Constantinescu.

Președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, recunoaște că trebuie să plătească arieratele, dar susține că există și riscul de a pierde alegerile peste patru ani dacă nu va dezvolta județul.

„Voi plăti arierate de 30 miliarde (n.r. – lei vechi) și în toate cele opt luni m-am încadrat în prevederea stabilită printr-o ordonanță de urgență de a reduce cu 5% arieratele. Opinia publică cunoaște mai puțin situația financiară, eu am preluat după PDL, sunt așteptări mari, sunt proiecte de infrastructură, este nevoie de bani, iar oamenii ne judecă prin prisma ceea ce vede efectiv. Avem nevoie de bani pentru dezvoltare, pentru lucrări de infrastructură, pentru cofinanțare de proiecte europene și de o soluție pe zona corecțiilor financiare, sunt corecții imputabile beneficiarului. Avem corecții pe toate proiectele de 25%”, a declarat pentru gândul Țuțuianu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului