ALEGERI LOCALE 2012. Cum arată alegătorul lui Dan Diaconescu și al PPDD

Publicat: 14/06/2012, 10:04
Actualizat: 22/07/2016, 21:14

Alegerile locale 2012 au reprezentat un subiect controversat, rezultatele finale depășind așteptările partidelor. Dacă victoria USL era previzibilă, dacă PDL a suferit un șoc la aflarea scorului dramatic obținut, Partidul Poporului Dan Diaconescu a avut motive să sărbătorească. Oamenii lui Dan Diaconescu, patronul OTV, au ieșit pe locul trei la nivel național, după USL și PDL.

Întrebarea care a stat pe buzele multora a fost cine a votat cu PPDD. Într-o emisiune GÂNDUL LIVE, jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-a arătat surprins de numărul celor care au votat cu Dan Diaconescu, spunând că aceștia sunt „alienați mintal”, partidul fiind o „excrescență”.

„Dacă ar fi fost câțiva, nu era o problemă. Și numărul lor dă, prin extrapolare, o imagine a maturității psiho-politice a poporului român în anul 2012. Pentru că votarea unui partid cu o asemenea platformă-program, cu un asemenea lider, un partid inexistent, care e compus dintr-un televizor de apartament, arată cât discernământ are în clipa de față, politic, poporul român. Există o idee intens vehiculată: au dezamăgit PNL, PSD, PDL de-a lungul timpului și iată, să votăm acest PP pentru că ei nu au fost la guvernare. Ăsta e un argument absurd. Oricât de sărac ai fi, orice probleme ai avea, nu poți să consideri o soluție acest partid, despre care vorbim, decât dacă vorbim despre alienare mintală. Te sperie gândul ce s-ar putea întâmpla în această țară dacă o asemenea excrescență, o asemenea tumoare politică ar ajunge să conducă România”, a declarat editorialistul gândul.

Potrivit informațiilor furnizate de Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), care a aplicat 12.000 de chestionare atât în București, cât și la nivel național, alegătorul PPDD este femeie, cu vârsta între 36 și 50 de ani, care trăiește în mediul rural și are studii medii. Mai exact, rezultatele studiului arată că 50,5% din electoratul Partidului Poporului, la nivel național, este reprezentat de femei.

SURSĂ FOTO: IRES

Deși media de vârstă a alegătorilor PPDD este de 36-50 de ani, în proporție de 40,7%, următoarea categorie de alegători, cu vârste între 51 și 65 de ani, a întrunit 34,1%. Cea mai restrânsă categorie o reprezintă persoanele care au trecut de 65 de ani, reprezentând un sector de doar 5,5%.

Aproape 65% dintre alegătorii partidului lui Dan Diaconescu locuiesc în mediul rural, preponderent în sudul României, București și Dobrogea, cu un procent de 41,8%. Cu toate acestea, și în Capitală numărul votanților este mare, PPDD obținând 8,95% din voturi la consiliile județene, pe locul 3, în condițiile în care aproape 35% dintre alegători au spus că au votat pentru programul electoral al PPDD.

În capitală, tot femeile reprezintă categoria cea mai largă de alegători, cu un procent de 50,7%. Spre deosebire de alegătorii PPDD la nivel național, media de vârstă a celor din București este, în proporție de 39,7% de 50-64 de ani.

SURSĂ FOTO: IRES

Statisticile realizate de IRES pe oamenii care l-ar vota pe Dan Diaconescu nu diferă foarte mult de cei ai partidului său. Mai exact, este vorba despre un sector de 53% format din femei cu vârste între 36 și 50 de ani, care trăiesc în mediul rural în proporție de 69,7%, tot în sudul României și Dobrogea.

Spre deosebire de oamenii de naționalitate română care au votat PPDD și care au întrunit un procent de 95,6%, susținătorii lui Dan Diaconescu întrunesc un procent mai mic, de 84,8%, romii fiind în proporție de aproximativ 10%, iar maghiarii 5%.

SURSĂ FOTO: IRES

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?