ALEGERI LOCALE PARȚIALE în 25 mai în mai multe județe, între care Argeș, Buzău, Prahova, Mureș

ALEGERI LOCALE PARȚIALE  în 25 mai în mai multe județe, între care Argeș, Buzău, Prahova, Mureș
Publicat: 17/03/2014, 14:56
Actualizat: 18/05/2015, 18:37

ARGEȘ

În județul Argeș, vor fi organizate alegeri pentru funcția de președinte al Consiliului Județean după ce, în 24 februarie, prefectul Cristian Soare a semnat ordinul privind încetarea mandatului șefului CJ, Constantin Nicolescu, în condițiile în care Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Nicolescu.

ANI a stabilit existența conflictului de interese prin semnarea sau aprobarea de către acesta, în calitate de președinte al Consiliului Județean Argeș, a 14 contracte (13 contracte în sumă de 1.139.715,84 lei, cu TVA inclus și un contract adițional de prelungire a perioadei) încheiate de către CJ Argeș sau instituții și servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului cu SC Autopro Mond SA, respectiv, SC Mac Auto SA (societăți la care Nicolescu este acționar majoritar, în procent de 92,194% și, respectiv, 63,08%).

Suma totală a celor nouă contracte încheiate sub semnătura lui Constantin Nicolescu, a celor cinci contracte încheiate cu aprobarea acestuia, a celor 12 contracte încheiate de către societăți la care acesta sau soția lui sunt acționari majoritari, precum și a prestărilor de servicii efectuate instituțiilor și serviciilor publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Județean Argeș, de către societățile la care președintele CJ Argeș sau soția acestuia sunt acționari majoritari este de 1.567.305,45 lei, mai nota ANI.

Constantin Nicolescu a deschis proces împotriva Prefecturii Argeș și a prefectului Cristian Soare, cerând anularea ordinului prin care acesta constata încetarea înainte de termen a mandatului său de președinte al Consiliului Județean Argeș, pe motiv de conflict de interese.

Ulterior, în 13 martie, Nicolescu a depus la Consiliul Județean Argeș un document prin care își dădea demisia din funcția de șef al CJ Argeș, invocând motive medicale. El anunța și că a renunțat la procesul prin care contesta decizia prefectului județului privind încetarea mandatului său la conducerea CJ.

Atribuțiile lui Nicolescu au fost preluate de vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Florin Tecău.

Pe de altă parte, în noiembrie 2013, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Nicolescu la trei ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul privind contractarea de fonduri Phare de 900.000 de euro pentru patru unități școlare, cu acte false, decizia nefiind însă definitivă.

Constantin Nicolescu este din 2005 președinte al PSD Argeș, suspendându-se din funcție în urma condamnării sale, din luna februarie. De asemenea, el era la al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Argeș. BUZĂU

În județul Buzău, alegeri parțiale vor avea loc în localitățile Valea Râmnicului și Ziduri, după decesul primarilor, precum și în orașul Pogoanele și în comuna Calvini, după dizolvarea consiliilor locale.

Primarul din comuna Valea Râmnicului Ion Sandu (PNL) a murit în septembrie 2012, iar cel din localitatea Ziduri Dumitru Tesloveanu (PSD), în noiembrie 2013. În această perioadă, cele două comune au fost conduse de viceprimari.

Dumitru Tesloveanu a fost ales în funcția de primar pe listele PSD, la alegerile din 2012, după ce câștigase celelalte două mandate din partea PDL.

În orașul Pogoanele, Consiliul Local a fost desființat la începutul anului 2013, ca urmare a neînțelegerilor apărute între consilieri privind desemnarea viceprimarului. Atunci, consilierii PSD și PPDD au susținut un candidat de la PPDD, în timp ce consilierii PNL și-au dorit un candidat propriu, primarul fiind, de asemenea, liberal. Pentru că nu au căzut de acord asupra acestui aspect, consilierii locali nu s-au mai întrunit în ședințe și nu au mai adoptat hotărâri de consiliu timp de trei ședințe consecutiv, ceea ce a declanșat procedura de dizolvare a Consiliului Local, la cererea primarului din Pogoanele.

De asemenea, în localitatea Calvini, Consiliul Local a fost dizolvat în februarie, prin decizia Tribunalului Buzău, care este definitivă. Cererea se afla de mai multă vreme pe rolul instanței și fusese formulată de primarul din Calvini, Neculai Curelea, după blocajul apărut în Consiliul Local imediat după alegeri, ca urmare a disputelor pentru desemnarea viceprimarului.

CONSTANȚA

În județul Constanța vor fi alegeri parțiale în comuna Rasova, după ce primarul Mihalache Neamțu (PSD) a demisionat din funcție la începutul lunii ianuarie 2014, invocând motive medicale. El susținea, de asemenea, că era nemulțumit de faptul că nu a primit fonduri pentru rezolvarea promisiunilor din campania electorală.

Mihalache Neamțu era primar în Rasova din 2004, iar în 2012 a câștigat cel de-al treilea mandat în fruntea localității cu 85 la sută din voturi, fiind candidat din partea PSD.

DÂMBOVIȚA

În județul Dâmbovița, vor avea loc alegeri pentru Consiliul Local în comuna Hulubești, după ce în iunie 2013 Tribunalul Dâmbovița a constatat dizolvarea Consiliului Local, hotărârea rămânând definitivă prin decizie a Curții de Apel Ploiești. Consiliul Local Hulubești a încetat să se mai întrunească și să adopte hotărâri din vara anului 2012.

MEHEDINȚI

În Mehedinți, vor fi organizate alegeri anticipate în comuna Breznița de Ocol, după ce primarul Dumitru Drăghici (PSD) și-a dat demisia, el fiind condamnat la doi ani și șase luni de închisoare, pentru fals și uz de fals.

Inițial, Dumitru Drăghici a fost suspendat din funcția de primar al comunei Breznița de Ocol în aprilie 2012, prin ordinul prefectului, după ce a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri.

Ulterior, la sfârșitul lunii ianuarie, Dumitru Drăghici a fost condamnat în acest dosar la doi ani și șase luni de închisoare cu executare și doi ani interzicerea drepturilor, sub acuzațiile de fals intelectual și uz de fals, decizia fiind luată de Curtea de Apel Craiova și putând fi atacată cu recurs.

Prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea, a declarat, luni, că primarul Dumitru Drăghici a demisionat, demisia acestuia fiind înregistrată vineri.

În același dosar, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe primarul comunei Izvoru Bîrzii, Horia Balica (PNL), la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și interzicerea unor drepturi. De asemenea, au fost condamnate la patru luni de închisoare cu suspendare, respectiv doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, secretara Primăriei Breznița de Ocol, Finareta Bengulescu, și fostul consilier juridic al Prefecturii Mehedinți Irina Bărbulescu.

Totodată, instanța a dispus confiscarea sumei de 960.042 de euro de la primarul Dumitru Drăghici, iar Primăriei Turnu Severin, care s-a constituit parte civilă în acest dosar, urmează să-i restituie suma de 493.652 lei, cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material.

Potrivit rechizitoriului Drăghici, în calitate de primar și de președinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, și-a atribuit, în perioada 2004-2005, posesia unui teren în suprafață de două hectare, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin, acesta neavând niciodată terenul în proprietate și nefiind nici moștenit.

Doi ani mai târziu, Drăghici a vândut acest teren unei terțe persoane pentru suma de 1.800.000 de euro, iar aceasta, la rândul său, a vândut acest teren, pe care, în prezent, se află un hipermaket din Turnu Severin.

MUREȘ

În județul Mureș, potrivit prefectului Corneliu Grosu, există o singură localitate unde urmează să fie organizate alegeri pentru funcția de primar. Este vorba despre Ideciul de Jos, unde postul a devenit vacant în urma decesului, în luna decembrie, al fostului primar Emanoil Cornea.

PRAHOVA

În județul Prahova, vor avea loc alegeri parțiale pentru funcția de primar în localitățile Măgureni și Păulești.

Primarul comunei Măgureni Gheorghe Iarca (PDL) a murit în luna iunie a anului trecut, la două luni după ce Judecătoria Câmpina îl condamnase la șase luni de închisoare cu suspendare și plata unei amenzi penale de 1.500 de lei pentru purtare abuzivă. Primarul a făcut apel, însă a decedat înainte ca instanța superioară să se pronunțe în dosarul său.

Primarul comunei prahovene Păulești Ion Drăgușin (PSD) a murit în iulie anul trecut, din cauza unei boli grave, atribuțiile fiind preluate de viceprimarul Tudor Sandu.

TIMIȘ

În județul Timiș, urmează să fie organizate alegeri în două comune. Astfel, în comuna Criciova, în luna noiembrie 2013, primarul Petru Rosoca (PDL) a demisionat din funcție pe motiv că dorește să se întoarcă la meseria de preot. Postul rămas vacant a fost ocupat, interimar, de viceprimar.

În comuna Săcălaz vor avea loc alegeri pentru Consiliul Local după ce Tribunalul Timiș a emis, la sfârșitul anului 2013, o sentință de dizolvare a acestuia, întrucât nu s-a întrunit trei luni consecutiv.

VASLUI

În județul Vaslui, vor fi organizate alegeri parțiale pentru funcția de primar în comuna Dimitrie Cantemir, după ce edilul Viorel Florea (PSD) a murit în ianuarie 2014, în urma unor probleme de sănătate, prerogativele de edil fiind preluate de viceprimarul comunei, Ioan Antohi (PSD).

„Prefectura Vaslui a comunicat încă din luna ianuarie către Ministerul Afacerilor Interne faptul că mandatul de primar al comunei Dimitrie Cantemir a încetat de drept în urma decesului celui care a ocupat funcția până pe 11 ianuarie 2014. Acum urmează ca Guvernul să stabilească printr-o hotărâre programul calendaristic pentru aceste alegerile parțiale”, a declarat subprefectul județului Vaslui, Andrei Puică.

Premierul Victor Ponta anunța că Guvernul va declanșa procedurile pentru ca în 25 mai, când sunt programate alegerile europarlamentare, să se desfășoare și alegerile parțiale pentru posturile vacante de parlamentari, de primari sau alți aleși locali.

Ponta a declarat, luni, că PSD, UNPR și PC, partide care formează o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare, vor avea candidați comuni și la alegerile parlamentare și locale parțiale care se vor desfășura pe 25 mai.

Potrivit Legii alegerilor locale, data desfășurării alegerilor locale parțiale se stabilește, prin hotărârea Guvernului, cu cel puțin 35 de zile înaintea votării, iar durata campaniei electorale se reduce la jumătate, respectiv la 15 zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Legea care intră în vigoare în România. Se pedepsește cu închisoare de la 1 an...
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×