Aleșii locali scapă de incompatibilitățile din companiile de utilități. Iohannis a promulgat legea

Aleșii locali scapă de incompatibilitățile din companiile de utilități. Iohannis a promulgat legea
Publicat: 04/12/2015, 19:14

Legea promulgată vineri de șeful statului a fost adoptată inițial de Parlament în 2014, la inițiativa parlamentarilor PSD, și a parcurs toate etapele de contestare, respectiv reexaminarea și atacarea la Curtea Constituțională.

Atunci când legea a fost adoptată prima oară de deputați, în iunie 2014, fostul șef al ANI, Horia Georgescu, a vorbit despre un atac similar cu cel poreclit „marțea neagră”: „E o nouă zi de marți la fel de neagră ca cea din decembrie”, a comentat Georgescu, arătând că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanțelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleșilor locali care sunt și membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.

Modificarea legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 a fost inițial atacată de Iohannis la Curtea Constituțională, însă judecătorii au considerat că ea este constituțională, cu excepția modului în care a fost adoptată, drept pentru care legea și-a reluat traseul prin Parlament și a fost din nou adoptată. Toate căile de atac au fost epuizate, astfel că ea intră în vigoare așa cum au dorit parlamentarii.

Astfel, legea serviciilor comunitare de utilități publice care prevedea, printre altele, că primarilor și președinților consiliilor județene li se acordă calitatea de reprezentanți ai comunelor, ai orașelor, respectiv municipiilor și județelor în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilități publice a fost adoptată în iunie 2014, însă președintele Traian Băsescu a retrimis-o pentru reexaminare în Parlament.

Deputații au respins cererea de reexaminare a legii și și-au menținut punctul de vedere adoptat anterior Astfel, primarilor și președinților consiliilor județene li se acordă calitatea de reprezentanți ai comunelor, ai orașelor, respective municipiilor și județelor în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilități publice.

Totodată, potrivit noii legi, primarii și președinții consiliilor județene își pot delega, prin dispoziție, calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociației.

Ulterior adoptării, în urma reexaminării, președintele Klaus Iohannis a făcut o sesizare la Curtea Constituțională în luna mai. „Am serioase dubii în ce privește constituționalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresă către Curtea Constituțională și voi solicita verificarea constituționalității acestui act normativ. În esență, trebuie să lămuresc un pic fondul problemei. Eu m-am exprimat în repetate rânduri în chestiunea incompatibilităților și am spus că acest domeniu trebuie mai bine reglementat. Incompatibilitățile trebuie să fie clarificate după o discuție publică și formulate în așa fel încât toată lumea să înțeleagă ușor care sunt principiile care stau la bază și care sunt incompatibilitățile. Acest act normativ vrea să rezolve o parte din această problemă, folosind un subterfugiu, folosind un articol dintr-o lege care nu reglementează incompatibilități”, spunea atunci președintele.

Mai mult, șeful statului a atacat și modul în care a fost adoptată legea, afirmând că Senatul trebuia să fie forul decizional, în timp ce legea a trecut prin Camera Deputaților ca for decizional.

Curtea Constituțională a admis doar sesizările privind nerespectarea principiului bicameralității, astfel încât proiectul a revenit în Parlament, unde a fost rediscutat de Camera Deputaților și, ulterior, de Senat, în calitate de for decizional.

Iohannis, declarat incompatibil pentru aceeași situație

În 24 aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate anunța că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Decizia ANI a fost contestată de Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care în septembrie 2013 i-a dat câștig de cauză și a dispus anularea hotărârii.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a decis, în 16 decembrie 2014, că articolul în baza căruia Klaus Iohannis și alți aleși locali au fost declarați incompatibili este constituțional.

„Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu (…) funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 în baza căruia inspectorii de integritate au constatat că actualul președinte este în stare de incompatibilitate.

Iohannis a fost câștigat procesul cu ANI la instanța supremă, ceea ce a dat speranțe și altor aleși locali acuzați de aceleași fapte, precum fostul șef al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?