Alina Gorghiu, despre prezența lui Victor Ponta la Baku, alături de Putin, Erdogan și Lukașenko. „Trece de nivelul de imprudență, de indecență politică”

Alina Gorghiu, despre prezența lui Victor Ponta la Baku, alături de Putin, Erdogan și Lukașenko. „Trece de nivelul de imprudență, de indecență politică
Publicat: 13/06/2015, 15:44
Actualizat: 14/06/2015, 10:09

Întrebată, sâmbătă, la Constanța ce părere are despre prezența lui Victor Ponta la deschiderea Jocurilor Europene din Azerbaidjan, Alina Gorghiu a răspuns: „Domnul Ponta compromite absolut orice prin prezența domniei sale. Faptul că a participat la un eveniment la care liderii europeni au refuzat să meargă mie mi se pare că trece de nivelul de imprudență, de indecență politică, e în cascadă, simte nevoia să compromită România și imaginea României la nivel extern”.

De asemenea, într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de PNL și semnat de purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuț Stroe, se arată că „prezența premierului Victor Ponta la Baku, alături de lideri politici controversați, chiar în ziua în care a fost subiectul unei moțiuni de cenzură cu un pronunțat caracter european și democratic, ridică semne de întrebare cu privire la preocupările guvernării într-o perioadă atât de agitată politic, dar și la agenda de politică externă a șefului Guvernului român”.

„Prezența-surpriză a primului ministru Victor Ponta în Azerbaidjan să fie cumva vreo răsplată sau o mulțumire a zilei de ieri (vineri – n.r.) din Parlamentul țării, când o majoritate controlată de PSD l-a salvat de moțiunea de cenzură?”, scrie în comunicatul PNL.

Potrivit sursei citate, PNL atrage atenția asupra „preferințelor pe care le manifestă Ponta pentru compania unor conducători de stat controversați, unii dintre ei recunoscuți ca fiind promotori ai unor practici anti-democratice”.

„Faptul că liderii de la primul nivel al Uniunii Europene au refuzat să meargă la eveniment reprezintă un semnal politic important, iar faptul că premierul român a acceptat prezența pune România într-o situație de dificultate la nivel de percepție generală, iar fotografia premierului român în proximitatea liderului rus, Vladimir Putin, aduce o notă și mai negativă statului român. Secretizarea deplăsarii la Baku, afișarea fără rezerve lângă anumiți lideri, repetarea imaginii de familie de la Soci, de anul trecut, arată anumite slăbiciuni politice ale premierului față de anumite state din estul Europei și ridică semne de întrebare cu privire la convingerile europene și democratice ale premierului român, Victor Ponta”, mai scrie în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, „cât va mai fi premier, Victor Ponta are obligația de reprezenta corect România, de a menține și promova etica, valorile și standardele europene”.

La rândul său, Cătălin Predoiu susține că plecarea lui Ponta la Baku este „încă un cui pe care îl bate în talpa” politicii externe a României.

„Excursia lui Ponta la Baku, la o reuniune boicotată de toți liderii europeni, este încă un cui pe care îl bate în talpa politicii noastre externe. Ponta sabotează pur și simplu România. Secondat de un ministru de externe, care ieri intoxica ambasadele europene cu scrisori politicianiste, Ponta demonstrează ca și-a pierdut complet controlul”, scrie Predoiu, sâmbătă, pe Facebook.

Victor Ponta a ajuns, vineri după-amiază, în Azerbaidjan, pentru a asista la ceremonia organizată la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, la coborârea din avion pe Aeroportul internațional „Heidar Aliev” din apropiere de Baku premierul român fiind întâmpinat de oficiali din cadrul Ministerului azer de Externe și de reprezentanți ai Comitetului de organizare a Jocurilor Europene 2015, relata site-ul de știri Azertag.az.

Într-o fotografie transmisă de presă din tribuna oficială, Ponta apare în spatele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene care s-a desfășurat vineri seară în capitala Azerbaidjanului.

Aproximativ 6.000 de sportivi din 50 de țări participă la Jocurile Europene organizate în Azerbaidjan în perioada 12-28 iunie, aceștia urmând să participe la 22 de sporturi și discipline sportive. Echipa olimpică a României va avea în componență 147 de sportivi, 83 de băieți și 64 de fete.

Liderii statelor occidentale au evitat să participe la ceremonia organizată la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, premierul Victor Ponta fiind printre puținii politicieni europeni prezenți în Azerbaidjan, țară condusă de președintele Ilham Aliev, vizat de critici internaționale pentru eliminarea adversarilor politici, încălcarea libertății presei și alte abuzuri asupra drepturilor fundamentale.

„Primele Jocuri Europene încep vineri, dar evenimentul este eclipsat de regimul represiv din țara-gazdă, Azerbaidjan, o fostă republică sovietică celebră pentru vastele zăcăminte petroliere, pentru toleranța zero față de disidenți și marcată de corupție la nivelul instituțiilor guvernamentale”, a comentat ziarul american USA Today.

„Azerbaidjanul vrea să organizeze acest eveniment într-un spațiu fără critici”, a notat, la rândul său, Levan Asastiani, analist la organizația pentru drepturile omului Amnesty International, precizând că numeroși jurnaliști occidentali nu au primit permisiunea de a asista la Jocurile Europene. „Deja au fost eliminați toți criticii de pe plan intern, iar acum sunt opriți și reprezentanții grupurilor internaționale”, adaugă Asastiani.

Administrația de la Baku nu a anunțat lista liderilor politici prezenți la ceremonia de începere a Jocurilor Europene, dar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și omologi occidentali au evitat participarea la eveniment. În schimb, președintele Ilham Aliyev, criticat pentru stilul autoritarist, are invitați precum omologul său rus, Vladimir Putin, cel turc, Recep Tayyip Erdogan, și liderul Belarusului, Aleksander Lukașenko, toți criticați pentru încălcări ale drepturilor omului, remarcă USA Today într-un articol de opinie intitulat „Regimul represiv din Azerbaidjan găzduiește primele Jocuri Europene”.

„Azerbaidjanul, gazda Jocurilor Europene, o țară bogată în resurse, săracă la capitolul drepturile omului”, titrează site-ul postului Deutsche Wellle. „În ultimul an, Azerbaidjanul a adunat sistematic și a arestat cei mai critici jurnaliști, a închis organizațiile civice și grupurile media pentru a se asigura că nu vor exista voci critice în momentul venirii atleților și spectatorilor. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, aproximativ 80 de deținuți politici sunt în penitenciarele azere, unii arestați fără a fi vizați de procese”, comentează Deutsche Welle.

Cu ocazia organizării evenimentului sportiv, Amnesty International a îndemnat țările europene să exercite presiuni asupra regimului de la Baku pentru a-l face să respecte principiile democratice fundamentale. Printre cei care au răspuns apelului, evitând să participe la ceremonia de începere a Jocurilor Europene, se numără Angela Merkel, președintele Franței, Francois Hollande, și premierul britanic, David Cameron.

Șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, declara, vineri seară, că el a decis să nu mai meargă la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku după ce a constatat că toți liderii din UE sunt reprezentați la un nivel foarte redus și arăta că prezența premierului Victor Ponta la ceremonie este o greșeală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee