Alina Gorghiu este succesoarea lui Klaus Iohannis la șefia PNL

Alina Gorghiu este succesoarea lui Klaus Iohannis la șefia PNL

Alina Gorghiu va fi copreședinte al PNL, alături de Vasile Blaga, până la Congresul în care liberalii își vor alege noua conducere după fuziunea PNL-PDL. În prima ei declarație în calitate de lider al PNL, Gorghiu a precizat că votul liberalilor este o consecință a votului românilor din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

„Am perceput mesajele colegilor mei, sper eu corect, spre bucuria mea se suprapun peste voința celor care au ieșit să-și exercite votul în 16 noiembrie. Sunt mesaje pentru o reformă în PNL, a instituțiilor statului, de o recredibilizare a PNL și nu numai, dar noi am înțeles acest lucru. O să ne deschidem ca partid, o să acceptăm orice resursă de valoare. Chiar dacă s-a discutat cât de greu va fi organizatoric, sentimental, să reorganizăm PNL, nu am uitat că adversarul nostru politic e PSD și că vom avea o strategie să abordăm inclusiv această parte politică a guvernării extrem de serios”, a declarat Alina Gorghiu, la finalul ședinței.

În plus, ea a subliniat faptul că PNL va rămâne „un partener de încredere al președintelui României și va continua proiectele pe care și le-a asumat”.

Într-o declarație comună, Ludovic Orban i-a apreciat victoria colegei sale, spunând că o va susține în continuare.

„O felicit pe Alina Gorghiu pentru că a devenit președintele PNL. Chiar dacă am fost în competiție, când aceasta s-a încheiat sunt alături de președintele PNL, Alina Gorghiu”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferință de presă susținută alături de noua șefă a liberalilor.

Primul care a felicitat-o a fost însă Klaus Iohannis. „Țin să o felicit public. Felul în care Biroul Politic a acționat și votat îmi confirmă dorința PNL de a se moderniza. Vreau să mulțumesc public partidului meu de care m-am despărțit astăzi pentru că am avut onoarea să fiu președintele PNL”, a declarat Klaus Iohannis, care a susținut-o pe Gorghiu la șefia PNL.

„Am zis că e nevoie de o întinerire a partidului. În toată cariera mea politică m-am sprijinit pe votul femeilor și tinerilor. Ținând cont de interesul major al partidului, în urma alegerilor, era important să fie un tânăr la conducerea partidului”, a declarat, la finalul ședinței PNL și Mircea Ionescu Quintus, comentând că „femeile se țin de cuvânt”.

Retragerea pe ultima sută de metri a vicepreședintelui PNL, Teodor Atanasiu, din cursa pentru șefia partidului și sprijinul anunțat pentru Alina Gorghiu din partea președintelui ales, Klaus Iohannis, sunt elementele surpriză ale competiției interne pentru șefia PNL. Conducerea PNL va alege viitorul președinte interimar între Alina Gorghiu și Ludovic Orban.

Deși nu beneficiază de sprijinul lui Iohannis, prim-vicepreședintele Ludovic Orban a decis să nu renunțe la candidatură și să lase partidul să aleagă pe cine dorește. În lupta pentru putere din interiorul PNL, fostul președinte al partidului, Crin Antonescu, s-a poziționat de partea lui Ludovic Orban. Anunțul a fost făcut în premieră la Gândul Live.

„Este o candidatură legitimă, sper să se țină cont de baza partidului. Eu mi-am căutat legitimitatea politică la baza ierbii, la baza partidului. Nu i-am cerut lui Klaus Iohannis să mă sprijine, i-am spus că și dacă ar dori să nu facă publică aceast opțiune. Iohannis a spus că o preferă pe Gorghiu”, a spus Orban, care dădea declarații presei în timp ce prin spatele său trecea președintele ales, Klaus Iohannis.

Alina Gorghiu reprezintă o figură nouă pentru conducerea partidului, deși a acumulat experiență în interiorul PNL și în Parlament.

„Am receptat mesajul de la votul din 16 noiembrie. Mă gândeam de mult la candidatură. L-am informat pe președintele Klaus Iohannis, nu am știut care va fi poziția domniei sale până la ședința informală, când mai mulți colegi au insistat pentru a obține o poziție de la domnia sa”, a declarat înaintea Biroului Politic al PNL, Alina Gorghiu.

Deputata beneficiază de sprijinul președintelui ales, Klaus Iohannis, făcând parte din echipa acestuia în campania prezidențială.

„Mi-am retras candidatura pentru șefia PNL și am propus-o pe Alina Gorghiu, cea care a fost inima campaniei electorale în campania pentru prezidențiale, cea care este purtător de cuvânt al partidului, cea care ne poate reprezenta cu cinste în următorii ani și mă bucur că am reușit să obțin sprijinul președintelui în funcție al PNL, al domnului Klaus Iohannis, pentru această candidatură”, a precizat Teodor Atanasiu.

Ludovic Orban este perceput drept personaj din vechea gardă a PNL, el fiind mereu o voce care s-a auzit în interiorul partidului, aflându-se de multe ori pe poziții diferite față de conducerea partidului, indiferent că în fruntea PNL s-a aflat Călin Popescu Tăriceanu sau Crin Antonescu. Orban a fost un adversar al alianței cu PSD, dar și al formării USL, având și poziții dure la adresa președintelui Traian Băsescu.

Orban i-a amintit lui Iohannis că în echipa sa s-a aflat și el, ambii candidați dând garanții că vor fi parteneri cu Klaus Iohannis după ce acesta va ajunge la Palatul Cotroceni.

Votul din Biroul Politic Național va decide astfel cine va fi succesorul lui Klaus Iohannis la șefia PNL și cine va deține alături de Vasile Blaga, funcția de co-președinte PNL. După fuziunea PNL-PDL sub sigla PNL, Blaga a devenit automat co-președinte al noului PNL, alături de președintele vechiului PNL:

Viitorul președinte al PNL va avea misiunea de aduce partidul la guvernare și de a asigura funcția de copreședinte până în 2017. Mai mulți lideri din teritoriu au cerut ca anul viitor în partid să se organizeze un Congres, în care să fie ales un președinte plin, nu doar unul interimar.

La ședință participă și fostul președinte liberal, Crin Antonescu. Acesta a spus, referitor la vârsta Alinei Gorghiu, că tinerețea nu este mereu un avantaj, însă a precizat că are încredere în cei doi candidați.

„Tinerețea întotdeauna este un atu, dar nu este suficientă niciodată. Pentru mine, vârsta nu e un criteriu. Domnul Quintus, de exemplu, are momente de mare tinerețe și cunosc tineri care au fost în permanență bătrâni”, a declarat Antonescu, adăugând că își menține votul pentru Ludovic Orban.

Întrebat dacă se va retrage liniștit din politică, sperând că PNL va rămâne pe mâini bune, fostul președinte liberal a spus ca liniștit nu va fi niciodată și, deși nu există garanția că lucrurile vor merge bine, nu are nici motive să creadă că se va întâmpla contrariul.

„Liniștit cât ești viu nu ești niciodată, dacă nu ești prost. Orice om are o scânteie de inteligență în ei, unii doar n-o dezvoltă. Deci cât ești viu, nu ești liniștit. Dar dacă aș pleca și mâine, am sufletul împăcat că am făcut în deplină bună credință lucrurile pe care am considerat necesar să le fac. Dar nu are nimeni garanții absolute că lucrurile vor merge bine, oricine ar fi ales. Dar nu am temerea că nu ar fi capabili de un anumit lucru”, a adăugat Antonescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”