Ambasadorul SUA: Cred că Titus Corlățean va fi un bun ministru al Justiției

Ambasadorul SUA: Cred că Titus Corlățean va fi un bun ministru al Justiției
Publicat: 17/05/2012, 22:17
Actualizat: 17/05/2012, 22:17

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, susține că Titus Corlățean va fi un bun ministru al Justiției, arătând că este mulțumit că acesta a revenit asupra declarațiilor privind arestarea unuia dintre procurorii care instrumentează cazul Adrian Năstase.

„Cred că Titus Corlățean va fi un bun ministru al Justiției. Nu m-am întâlnit încă cu el. Am văzut acele comentarii, pe care ulterior le-a retras și cred că a avut dreptate să le retragă (…) În politică, oamenii spun diverse lucruri pe care apoi le regretă. Aparent, Titus Corlățean regretă cele spuse și sunt mulțumit de acest lucru (…) Voi discuta cu el despre acest lucru însă și-a retras comentariile și cred că a avut dreptate să facă acest lucru. Nu mai am altceva de adăugat”, a spus Gitenstein, într-un interviu la TVR Info.

Ambasadorul SUA a adăugat că noul ministru al Justiției „este un avocat foarte competent” și că speră că va fi de acord cu punctele de vedere ale administrației americane. „Este un avocat foarte competent, care cunoaște foarte bine legislația, în special pe cea referitoare la drepturile omului și multe dintre chestiunile pe care le va aborda în calitate de ministru de justiție, de pildă retrocedarea proprietăților. A scris o carte despre acest subiect și implicațiile ce privesc drepturile omului. Este un foarte bun expert în acest domeniu. (…) Vom susține punctele de vedere ale Guvernului SUA și sper că va fi de acord cu ele”, a spus Gitenstein.

El a arătat că în viitoarea sa întâlnire cu Corlățean va aborda aceleași teme discutate și cu precedentul ministru al Justiției. „Toate temele discutate și cu predecesorul lui: Mecanismul de Cooperare și Verificare, toate aspectele ce țin de statul de drept, transparență, retrocedare. Subiectele rămân neschimbate”, a spus Gitenstein.

De asemenea, ambasadorul SUA a arătat că va discuta cu noul ministru al Justiției despre o eventuală numire a lui Daniel Morar ca procuror general, reiterând că îl consideră pe acesta o persoană cu „integritate și credibilitate” și că dacă acesta nu va ajunge la conducerea Parchetului, atunci speră că va fi găsită o persoană de același nivel.

Totodată, diplomatul american a arătat că nu se așteaptă la o modificare a legislației în baza cărora funcționează ANI și DNA. „Cred că funcționează destul de bine. Nu am văzut niciun lucru care să mă îngrijoreze în funcționarea lor. Sunt mulțumit de modul lor de funcționare”, a spus Gitenstein. Întrebat dacă a perceput vreo intenție referitoare la modificarea legii ANI, având în vedere că în urmă cu trei ani s-a mai încercat acest lucru în Parlamentul României, Gitenstein a răspuns că nu crede că Legea ANI este în pericol.

Ambasadorul american a mai spus că „vorbește sporadic” cu europarlamentarul PDL Monica Macovei și o consultă în chestiuni legate de sistemul de justiție, chiar dacă nu poate spune că întâlnirile cu aceasta sunt „constante”.

„Vorbim sporadic. Nu avem întâlniri constante. Atunci când am întrebări legate de sistemul de justiție, discut cu multe persoane din această țară, printre care și Monica. Respect foarte mult părerile ei, la fel și Guvernul SUA. A vizitat Statele Unite, atât în timpul mandatului de ministru al Justiției, cât și după, și este foarte respectată în SUA”, a mai afirmat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase