Ambasadorul SUA, despre tactica Kremlinului în România. Care este strategia folosită de ruși în țara noastră

Ambasadorul SUA, despre tactica Kremlinului în România. Care este strategia folosită de ruși în țara noastră
Publicat: 06/12/2017, 15:48
Actualizat: 02/10/2018, 19:02

Hans Klemm a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca la dezbaterea „Preparing for the 21st century threats” („Pregătiri pentru amenințările secolului al XXI-lea”) organizată de Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), că Rusia caută influența asupra opiniei publice, și deseori, asupra alegerilor, prin propagarea de „fake news” folosind mijloace media de stat cum ar fi televiziuni rusești, Sputnik și rețelele de socializare.

„Câțiva aliați, în special România, manifestă îngrijorări serioase față de influența Rusiei și intențiile sale în Republica Moldova, din cauza trupele militare din Transnistria, dar și implicării Rusiei în domeniile cibernetic și al informațiilor. (…) În completarea abuzului cibernetic, Rusia a dus o propagandă continuă și campanii de dezinformare în încercarea de a crea confuzie și de a promova agenda strategică a Kremlinului. Este clar că este o metodă preferată a Rusiei pentru a semăna discordie și a crea dezbinare între aliații NATO și alții pe care îi consideră adversari. Profitând de societățile noastre democratice, Rusia caută influența asupra opiniei publice, și deseori, asupra alegerilor, prin propagarea de fake news folosind mijloace media de stat cum ar fi televiziuni rusești, Sputnik și rețelele de socializare. În anumite locuri, cum ar fi România, unde populația este prudentă față de motivele Rusiei, tacticile Kremlinului sunt mai subtile. În loc să încerce să convingă oamenii să susțină politica Rusiei, ei încearcă să rupă încrederea populației în UE, NATO și parteneriatul nostru strategic”, a spus Klemm.

Potrivit acestuia, apărarea față de propagandă și dezinformare este dificilă în țările democratice unde libertatea de exprimare a înflorit.

„Propaganda este de obicei împrăștiată prin site-uri obscure care postează informații false, care își găsesc apoi calea spre rețele de socializare și spre presa de calitate, ceea ce induce confuzie în rândul opiniei publice asupra a ceea ce este adevărat, iar asta duce la atingerea țelurilor celor care au creat propaganda”, a explicat diplomatul american.

În discursul său, Hans Klemm a vorbit și despre corupție, spunând că este o amenințare non convențională, iar a clădi o rezistență înseamnă menținerea și întărirea unui sistem de justiție capabil să lupte împotriva corupției.

„Guvernul SUA și-a manifestat îngrijorarea față de propunerile legislative care au fost prezentate de Ministerul Justiției și se află în dezbatere parlamentară. Propriile instituții ale justiției, asociații profesionale, societatea civilă și simpli cetățeni, dar și UE și câteva guverne europene, și-au exprimat îngrijorările în legătură cu aceste propuneri. Din punctul nostru de vedere, în ultima decadă și mai mult, România a crescut credibil în lupta sa împotriva corupției incluzând aici și o justiție independentă. Trebuie să apărăm valorile democratice pe care le împărțim, care înseamnă forța oricărui guvern care caută încrederea cetățenilor săi. Păstrarea unei justiții independente clădită în ultimii 15 ani în România reasigură poporul român și aliații NATO de forța și rezistența României”, a mai spus ambasadorul SUA.

Dezbaterea „Preparing for the 21st century threats” a fost organizată de Grupul de Reflecție și Analiză Internațională „Citadel”, un think-tank de analiză în domeniul politicii internaționale al Facultății de Studii Europene a UBB.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
'Ieși afară!' Niculina Stoican și Natanticu, scandal în platou la Antena 1
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
'Ieși afară!' Niculina Stoican și Natanticu, scandal în platou la Antena 1
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Naţională a României, SĂRBĂTORITĂ la Constanţa. VIDEO
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Rareș Bogdan a explodat: Cineva se joacă periculos cu focul! Gestul l-a scos din minți
Lovitură pentru milioane de români. Va fi interzis în următorii doi ani. Directiva UE este...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...