Andrei Marga, ministru desemnat la Externe: „Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului și, de ce nu, a populației în lărgime”

Andrei Marga, ministru desemnat la Externe: Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului și, de ce nu, a populației în lărgime
Publicat: 07/05/2012, 14:24
Actualizat: 07/05/2012, 14:24

Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe propus în Cabinetul Ponta, a declarat la audierea în Comisiile de specialitate, că România trebuie să iasă din faza politicii externe „făcută uninominal”, fiind nevoie de consens public și parlamentar.

„Cine concepe, cine promovează, cine execută politica externă în România? S-au adunat niște neclarități”, a spus Marga în prezentarea inițială făcută în fața membrilor Comisiilor parlamentare.

El a adăugat că în Constituție sunt prevăzuți mai mulți actori care trebuie să facă politica externă, iar „președintele, Guvernul, Parlamentul trebuie să conlucreze, respectându-și reciproc competențele în realizare”.

„Avem nevoie de consens, să ieșim din politica externă partizană. Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului și, de ce nu, a populației în lărgime”, a afirmat Marga.

De asemenea, el a subliniat că trebuie recunoscut „franc” că prestigiul internațional al României a fost „afectat semnificativ de grav” în ultima perioadă, deși ca țară membră NATO și UE se bucură „de cea mai largă libertate de decizie probabil din întreaga sa istorie, de cel mai amplu sprijin internațional și de securitatea cea mai bine garantată”.

Ministrul propus a arătat că este „alarmantă” declarația recentă a președintelui Traian Băsescu că România nu se mai poate aștepta la intrări masive de capital din investițiile străine în următorii ani, arătând că acestea depind și de activitatea și politica externă a administrației țării.

„Nu cumva s-au irosit prietenii tradiționali ai României? (…) Nu cumva prea puțini lideri internaționali vin la București? Nu cumva prea puțin liderii noștri sunt prezenți în afară?”, a întrebat, retoric, Marga, care a amintit și de afirmația analiștilor că Marea Neagră a rămas singurul prieten din vecinătate al României.

Totodată, Marga a arătat că prestigiul internațional a fost afectat și de deteriorarea cadrului instituțional, de guvernarea prin asumarea responsabilității în Parlament pentru legi organice, „practică care nu s-a îmbrățișat aproape în nicio țară din Europa în perioada recentă” și care produce „reticență față de reprezentanții României”.

Marga a criticat și faptul că liderii chinezi nu au venit în România în ultimul timp, deși există disponibilitatea Beijingului de a avea o relație bună cu țara noastră. Iar în relația cu SUA ministrul propus a remarcat că au fost cazuri de oficiali americani primiți la București de „secretari de stat cu cămăși transpirate”.

El a punctat că și în relația cu Rusia și Turcia se constată o stagnare relativă a relațiilor economice, dar și pe dimensiunea de cooperare științifică, remarcând că în urma „tăierilor nechibzuite” din MAE sunt „ambasade amputate de posturi cruciale care țin de diplomația economică” și de cooperare științifică.

Nu în ultimul rând, Marga a arătat că personalul trimis la misiuni în străinătate nu mai trebuie ocupat „prin numire”, ci prin revenirea la o practică civilizată a stabilirii prin concursuri, măcar pentru o parte din acesta.

„În ambasade au ajuns oameni de care nu mai era nevoie în altă parte. Or nu așa se face diplomație și politică externă (…) A venit timpul ca și politica externă să intervină un nou fel de a face politica”, a mai afirmat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun