ANI: Funcționarii implicați în achiziții cu fonduri UE și rudele lor ar putea fi monitorizați

Redactor:
Aurelia Alexa
Redactor:
Roxana Alexe
Funcționarii publici implicați în procesul de achiziții publice cu fonduri europene și rudele până la gradul II ale acestora ar putea fi monitorizați în timp real printr-un sistem care va emite avertismente atunci când în proceduri apar nereguli, a spus miercuri președintele ANI, Horia Georgescu.
Funcționarii publici implicați în procesul de achiziții publice cu fonduri europene și rudele până la gradul II ale acestora ar putea fi monitorizați în timp real printr-un sistem care va emite avertismente atunci când în proceduri apar nereguli, a spus miercuri președintele ANI, Horia Georgescu.

Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Geogescu, a declarat, la conferința „Combaterea criminalității în domeniul achizițiilor publice”, că a trimis Guvernului un memorandum prin care ANI dorește, pe lângă verificarea procedurilor de achiziție până la momentul atribuirii contractelor, și instituirea unui sistem de „emitere a unor avertismente în tip real asupra persoanelor care participă la licitație și sunt rude de gradul I sau II cu conducătorii instituțiilor unde se organizează aceste licitații”.

„Toți funcționarii sau toate persoanele implicate în procesul de achiziții publice, procesul de achiziții publice pe fonduri europene și nu numai vor fi monitorizați în timp real și sistemul va emite avertismente atunci când în procedurile de licitație sunt semnalate rude de gradul I și II care au legătură cu persoanele implicate în acest proces”, a spus Horia Georgescu, precizând că va fi vorba de un sistem „preventiv sută la sută”.

Georgescu a mai arătat că sistemul va funcționa printr-o platformă cu o bază de date care va fi integrată atât la nivelul Registrului Comerțului, cât și la nivelul instituțiilor fiscale, astfel încât să se facă relaționarea cu persoanele conducătoare de instituții publice sau implicate în proceduri de achiziție publică.

„ANI va emite un avertisment de integritate care are ca scop responsabilizarea întregului lanț ierarhic al angajaților instituțiilor atât pe verticală cât și pe orizontală”, a mai spus Horia Georgescu, precizând că a fost inițiat grupul de lucru, au fost stabilite termene concrete, soluția acestui sistem urmând să fie dezvoltată de un consultant.

Președintele ANI a precizat că în următoarele trei luni va fi transmisă Guvernului „partea legislativă” a acestui sistem, iar la sfârșitul anului sistemul va putea fi operațional.

„ANI este în acest moment în prim-planul luptei împotriva corupției și cred că, în acest moment, fenomenul conflictelor de interese în achizițiile publice este scăpat de sub control din perspectiva faptului că legislația și-a atins limitele”, a mai spus Georgescu.

Președintele ANI a precizat că în urma unui studiu efectuat anul trecut, la care au participat peste 80 de entități reprezentate de consiliile locale, municipale și reședințe de județ, au fost găsite 78 de persoane, aleși locali, care au încasat bani publici prin procedura achizițiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.

„E un fenomen de amploare care nu poate fi controlat având în vedere că legislația și-a atins demult limitele”, a subliniat Horia Georgescu, arătând că este nevoie de luare unei decizii politice astfel încât legislația să fie modificată, însă numai cu ajutorul specialiștilor din sistem.

Proiectul „Combaterea criminalității în domeniul achizițiilor publice. O abordare operațională” este o inițiativă transnațională care urmărește combaterea fraudei din domeniul achizițiilor publice, .

Principalul aplicant al proiectului este Fundația Freedom House România, acesta urmând să fie implementat pe parcursul a 26 de luni, în parteneriat cu mai multe autorități și instituții publice, printre care Ministerul Justiției, Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii, Agenția Națională de Integritate, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Direcția de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliției Române, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Autorizarea Achizițiilor Publice, dar și cu reprezentanți ai societății civile și mai mulți parteneri internaționali, printre care Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes (MEDEL).

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Drama lui Leonard Doroftei! Fostul campion mondial rupe tăcerea. De ce a plecat, de fapt,...
Finalul dinastiei: Cuba înlătură de la conducere familia Castro după mai bine de 60 de...
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Armata Japoniei se pregătește de război, în urma agresivității Chinei
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Putin s-a răzbunat CRUNT pe americani! Le-a arătat că nu glumește, lumea întreagă TREMURĂ
Care sunt primele lucruri pe care să le verifici la o mașină atunci când pleci...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide