ANI: Funcționarii implicați în achiziții cu fonduri UE și rudele lor ar putea fi monitorizați

ANI: Funcționarii implicați în achiziții cu fonduri UE și rudele lor ar putea fi monitorizați
Funcționarii publici implicați în procesul de achiziții publice cu fonduri europene și rudele până la gradul II ale acestora ar putea fi monitorizați în timp real printr-un sistem care va emite avertismente atunci când în proceduri apar nereguli, a spus miercuri președintele ANI, Horia Georgescu.
Publicat: 20/03/2013, 15:12
Actualizat: 25/06/2013, 17:30

Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Geogescu, a declarat, la conferința „Combaterea criminalității în domeniul achizițiilor publice”, că a trimis Guvernului un memorandum prin care ANI dorește, pe lângă verificarea procedurilor de achiziție până la momentul atribuirii contractelor, și instituirea unui sistem de „emitere a unor avertismente în tip real asupra persoanelor care participă la licitație și sunt rude de gradul I sau II cu conducătorii instituțiilor unde se organizează aceste licitații”.

„Toți funcționarii sau toate persoanele implicate în procesul de achiziții publice, procesul de achiziții publice pe fonduri europene și nu numai vor fi monitorizați în timp real și sistemul va emite avertismente atunci când în procedurile de licitație sunt semnalate rude de gradul I și II care au legătură cu persoanele implicate în acest proces”, a spus Horia Georgescu, precizând că va fi vorba de un sistem „preventiv sută la sută”.

Georgescu a mai arătat că sistemul va funcționa printr-o platformă cu o bază de date care va fi integrată atât la nivelul Registrului Comerțului, cât și la nivelul instituțiilor fiscale, astfel încât să se facă relaționarea cu persoanele conducătoare de instituții publice sau implicate în proceduri de achiziție publică.

„ANI va emite un avertisment de integritate care are ca scop responsabilizarea întregului lanț ierarhic al angajaților instituțiilor atât pe verticală cât și pe orizontală”, a mai spus Horia Georgescu, precizând că a fost inițiat grupul de lucru, au fost stabilite termene concrete, soluția acestui sistem urmând să fie dezvoltată de un consultant.

Președintele ANI a precizat că în următoarele trei luni va fi transmisă Guvernului „partea legislativă” a acestui sistem, iar la sfârșitul anului sistemul va putea fi operațional.

„ANI este în acest moment în prim-planul luptei împotriva corupției și cred că, în acest moment, fenomenul conflictelor de interese în achizițiile publice este scăpat de sub control din perspectiva faptului că legislația și-a atins limitele”, a mai spus Georgescu.

Președintele ANI a precizat că în urma unui studiu efectuat anul trecut, la care au participat peste 80 de entități reprezentate de consiliile locale, municipale și reședințe de județ, au fost găsite 78 de persoane, aleși locali, care au încasat bani publici prin procedura achizițiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.

„E un fenomen de amploare care nu poate fi controlat având în vedere că legislația și-a atins demult limitele”, a subliniat Horia Georgescu, arătând că este nevoie de luare unei decizii politice astfel încât legislația să fie modificată, însă numai cu ajutorul specialiștilor din sistem.

Proiectul „Combaterea criminalității în domeniul achizițiilor publice. O abordare operațională” este o inițiativă transnațională care urmărește combaterea fraudei din domeniul achizițiilor publice, .

Principalul aplicant al proiectului este Fundația Freedom House România, acesta urmând să fie implementat pe parcursul a 26 de luni, în parteneriat cu mai multe autorități și instituții publice, printre care Ministerul Justiției, Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii, Agenția Națională de Integritate, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Direcția de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliției Române, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Autorizarea Achizițiilor Publice, dar și cu reprezentanți ai societății civile și mai mulți parteneri internaționali, printre care Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes (MEDEL).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Aterizare fără roțile din față pentru un avion Boeing 767! VIDEO de necrezut