ANI: Funcționarii implicați în achiziții cu fonduri UE și rudele lor ar putea fi monitorizați

ANI: Funcționarii implicați în achiziții cu fonduri UE și rudele lor ar putea fi monitorizați
Funcționarii publici implicați în procesul de achiziții publice cu fonduri europene și rudele până la gradul II ale acestora ar putea fi monitorizați în timp real printr-un sistem care va emite avertismente atunci când în proceduri apar nereguli, a spus miercuri președintele ANI, Horia Georgescu.
Publicat: 20/03/2013, 15:12
Actualizat: 25/06/2013, 17:30

Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Geogescu, a declarat, la conferința „Combaterea criminalității în domeniul achizițiilor publice”, că a trimis Guvernului un memorandum prin care ANI dorește, pe lângă verificarea procedurilor de achiziție până la momentul atribuirii contractelor, și instituirea unui sistem de „emitere a unor avertismente în tip real asupra persoanelor care participă la licitație și sunt rude de gradul I sau II cu conducătorii instituțiilor unde se organizează aceste licitații”.

„Toți funcționarii sau toate persoanele implicate în procesul de achiziții publice, procesul de achiziții publice pe fonduri europene și nu numai vor fi monitorizați în timp real și sistemul va emite avertismente atunci când în procedurile de licitație sunt semnalate rude de gradul I și II care au legătură cu persoanele implicate în acest proces”, a spus Horia Georgescu, precizând că va fi vorba de un sistem „preventiv sută la sută”.

Georgescu a mai arătat că sistemul va funcționa printr-o platformă cu o bază de date care va fi integrată atât la nivelul Registrului Comerțului, cât și la nivelul instituțiilor fiscale, astfel încât să se facă relaționarea cu persoanele conducătoare de instituții publice sau implicate în proceduri de achiziție publică.

„ANI va emite un avertisment de integritate care are ca scop responsabilizarea întregului lanț ierarhic al angajaților instituțiilor atât pe verticală cât și pe orizontală”, a mai spus Horia Georgescu, precizând că a fost inițiat grupul de lucru, au fost stabilite termene concrete, soluția acestui sistem urmând să fie dezvoltată de un consultant.

Președintele ANI a precizat că în următoarele trei luni va fi transmisă Guvernului „partea legislativă” a acestui sistem, iar la sfârșitul anului sistemul va putea fi operațional.

„ANI este în acest moment în prim-planul luptei împotriva corupției și cred că, în acest moment, fenomenul conflictelor de interese în achizițiile publice este scăpat de sub control din perspectiva faptului că legislația și-a atins limitele”, a mai spus Georgescu.

Președintele ANI a precizat că în urma unui studiu efectuat anul trecut, la care au participat peste 80 de entități reprezentate de consiliile locale, municipale și reședințe de județ, au fost găsite 78 de persoane, aleși locali, care au încasat bani publici prin procedura achizițiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.

„E un fenomen de amploare care nu poate fi controlat având în vedere că legislația și-a atins demult limitele”, a subliniat Horia Georgescu, arătând că este nevoie de luare unei decizii politice astfel încât legislația să fie modificată, însă numai cu ajutorul specialiștilor din sistem.

Proiectul „Combaterea criminalității în domeniul achizițiilor publice. O abordare operațională” este o inițiativă transnațională care urmărește combaterea fraudei din domeniul achizițiilor publice, .

Principalul aplicant al proiectului este Fundația Freedom House România, acesta urmând să fie implementat pe parcursul a 26 de luni, în parteneriat cu mai multe autorități și instituții publice, printre care Ministerul Justiției, Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii, Agenția Națională de Integritate, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Direcția de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliției Române, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Autorizarea Achizițiilor Publice, dar și cu reprezentanți ai societății civile și mai mulți parteneri internaționali, printre care Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes (MEDEL).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an....
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani....
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un...
Larisa Uţă a redeschis scandalul, iar acum… Alin Oprea o desfiinţează: „O femeie mutilată de...
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o...
Ce este un pager. Mii de dispozitive au explodat simultan în Liban: cel puţin 9...
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
El este George, un cunoscut fotograf care și-a pus capăt zilelor aruncându-se de pe barajul...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Bărbatul care a provocat un incendiu la Parlament a fost prins
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
A explodat bomba despre Băsescu. Acum s-a aflat totul: EL ESTE autorul
Traian Băsescu, în spatele jocurilor de culise care ar putea arunca alegerile prezidențiale în aer!
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Ce pensie primește Adriana Trandafir după o viață dedicată teatrului și filmului: ”Ce să facem?...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Oamenii de știință au creat organisme în „a treia stare”, dincolo de viață și moarte