Antonescu către Ambasada Germaniei: România este stat de drept, niciun ambasador nu poate nega asta

Antonescu către Ambasada Germaniei: România este stat de drept, niciun ambasador nu poate nega asta
Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marți, întrebat despre poziția Ambasadei Germaniei care leagă aderarea la Schengen de progresele pe MCV și statul de drept, că România este stat de drept și niciun ambasador din vreo țară UE nu poate să nege acest lucru.
Publicat: 05/03/2013, 15:34
Actualizat: 28/07/2014, 17:21

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marți, întrebat despre poziția Ambasadei Germaniei care leagă aderarea la Schengen de progresele pe MCV și statul de drept, că România este stat de drept și niciun ambasador din vreo țară UE nu poate să nege acest lucru.

„România, o repet, este un stat de drept. România este un stat de drept, nu cred că ambasadorul vreunei țări din Uniunea Europeană poate să nege asta”, a afirmat Antonescu.

El a arătat că poziția Ambasadei Germaniei de marți privind subiectul Schengen a venit ca să nu fie percepută drept „ostilă” în România afirmația ministrului de Interne, Hans-Peter Friedrich.

„Eu cred că din însăși declarația ministrului de Interne german, singura declarație publică în care s-a spus clar că cineva se împotrivește intrării în Schengen acum a României, se descriu foarte clar motivele. Sigur, avem și declarația ambasadorului german în România, care construiește un context ceva mai larg și care în același timp nuanțează niște lucruri, salut preocuparea ambasadorului german pentru ca în România această poziție a ministrului de Interne german să nu fie percepută ca ostilă, nici nu trebuie să fie percepută ca ostilă”, a spus Antonescu.

El a arătat că trebuie să fie clar că România nu intră acum în Schengen din cauza temerii despre afluxul de imigranți care ar putea veni prin țara noastră după aderare, temere care există în unele țări europene, dar și din cauza campaniei electorale din Germania.

„Dar trebuie să ne fie foarte clar că, dacă nu intrăm acum în Schengen, nu intrăm din motivele pe care chiar ambasadorul german le-a spus. Din grija Germaniei și, poate a altor țări, chiar dacă nu s-au pronunțat, de faptul că numărul imigranților, adică al celor din afara UE către țările lor ar putea crește și, de asemenea, din faptul că în aceste țări, în Germania în speță, urmează foarte aproape o campanie electorală. Chiar dacă neintrarea României în Schengen nu micșorează numărul de oameni care circulă în UE, totuși în spațiul campaniei electorale din Germania, sau știu și eu, altă dată din altă țară, această poziție de forță poate să aducă puncte”, a susținut președintele Senatului.

Totodată, întrebat despre faptul că și președintele Traian Băsescu a vorbit despre necesitatea de a avea rezultate pe MCV în vederea aderării la Schengen, Antonescu a răspuns că afirmațiile șefului statului pentru el nu „au valoare și credibilitate”. „Ceea ce spune domnul Băsescu pentru mine nu are importanță, nu are valoare, nu are credibilitate”, a afirmat liderul Senatului.

El a adăugat că își menține poziția referitoare la faptul că România a îndeplinit toate criteriile de aderare la Schengen, lucru recunoscut și de Comisia Europeană și președintele Jose Manuel Barroso.

„Asta nu înseamnă că România este vinovată de ceva, că Guvernul României, că autoritățile României nu și-ar fi îndeplinit vreo obligație. Așa încât, să fie limpede, România și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de aderarea la Schengen. Toate, întru totul (…). Haideți să privim foarte serios lucrurile, România a făcut tot ce trebuia pentru a intra în Schengen. România, de fapt se și comportă ca o țară care este în Schengen pentru că are instalațiile, are oamenii, are procedurile la frontieră. România face practic în acest moment pentru UE serviciul de țară de graniță. În schimb, nu primește această recunoaștere din motive care țin de campaniile electorale din aceste țări. De data asta, e rândul Germaniei”, a afirmat Antonescu.

El a amintit că și președintele Traian Băsescu a fost în situația de a cere boicotarea produselor olandeze după opoziția acestei țări la aderarea la Schengen în anii trecuți. „Aduceți-vă aminte, de însuși domnul Băsescu, care astăzi critică Guvernul Ponta, dar care cu ceva vreme în urmă, când avea guvern și când noi nu eram primiți în Schengen, tot pe nedrept, striga foarte tare să boicotăm produsele olandeze. Astăzi analiști ultraeuropeni îl critică pe domnul Corlățean sau îl critică pe domnul Stroe pentru faptul că ar avea atitudine destul de țâfnoasă față de Occident, dar când domnul Traian Băsescu striga și amenința cu boicotarea produselor olandeze, asta nu își mai amintesc dânșii”, a afirmat Antonescu.

De asemenea, el a mai arătat că i s-a relatat de către cei prezenți conținutul consultărilor de la Palatul Cotroceni între președinte, premier și miniștrii de Interne și Externe, însă e datoria acestora să comunice pe acest subiect.

Ambasada Germaniei la București afirmă că aderarea integrală a României și Bulgariei la spațiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului Federal, dar pentru aceasta „trebuie să existe toate condițiile tehnice, administrative și cele care caracterizează statul de drept”.

„Aderarea integrală a României și a Bulgariei la spațiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului federal. Pentru aceasta, trebuie să existe toate condițiile tehnice, administrative și cele care caracterizează statul de drept. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne, un stat membru își asumă o mare responsabilitate în relația cu partenerii Schengen”, afirmă Ambasada Germaniei într-o poziție remisă marți agenției MEDIAFAX.

De asemenea, Ambasada amintește că „nu este vorba de libera circulație a cetățenilor români, ci de întrebarea dacă România poate asigura protecția frontierelor externe UE, de pildă protejarea de intrarea frauduloasă a unor cetățeni din afara UE”.

„Ultimul raport MCV din ianuarie a evidențiat progrese în domeniile statului de drept și cel al combaterii corupției, dar și deficiențe”, subliniază Ambasada Germaniei. Totodată, misiunea diplomatică a Berlinului evidențiază că „aceste dubii” sunt împărtășite și de „alți parteneri UE/Schengen”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Se schimbă Revolut pentru România. Ce vor putea să facă acum clienții
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU