Antonescu îl susține pe Stroe după declarația despre ministrul de Interne german. „Nu am nimic să-i reproșez”

Antonescu îl susține pe Stroe după declarația despre ministrul de Interne german. Nu am nimic să-i reproșez
Publicat: 04/03/2013, 15:46
Actualizat: 04/03/2013, 15:46

Priședintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu are nimic să-i reproșeze ministrului de Interne, liberalul Radu Stroe, după ce acesta a declarat că ministrul de Interne german „a pierdut o bună ocazie să tacă” pe tema aderării României la Schengen.

Întrebat dacă ministrul de Interne s-a pripit făcând o astfel de declarație, Antonescu a răspuns: „Dar de ce nu ne-am pune problema că poate ministrul de Interne al Germaniei s-a pripit anunțând public o poziție pe care era normal să o anunțe la Consiliu?”.

Antonescu a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu are nimic să-i reproșeze ministrului român de Interne, Radu Stroe.

Întrebat dacă aceste declarații nu ar putea afecta decizia de la Consiliul JAI, liderul PNL a spus că o decizie se ia pe argumente clare, și nu pe o declarație sau alta, declarații care nu pot schimba opțiunea unui Guvern sau altul.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, luni, că omologul său german „a pierdut ocazia să tacă”, arătând că în MAI există o vorbă, respectiv că „trebuie să păstrezi limita legitimei apărări”, iar ministrul german „a depășit limita legitimei apărări”.

Întrebat cum comentează anunțul făcut de omologul său german că Germania se va opune intrării României și Bulgariei în Schengen, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a spus că acesta a pierdut ocazia să tacă.

„Domnul ministru de Interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI, unde putea spune orice. Păcat. În sistemul nostru de activitate specifică Ministerului de Interne există o vorbă: «trebuie să păstrezi limita legitimei apărări». Ministrul a depășit limita legitimei apărari. Păcat pentru marea Germanie”, a declarat Radu Stroe, luni, pentru Realitatea TV.

El a mai spus că România a făcut ceea ce trebuia pentru a intra în Schengen, însă Germania se opune.

„Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea să ne lase în Schengen”, a adăugat Radu Stroe.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Hans-Peter Friedrich (CSU) dorește împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei și României la spațiul Schengen și rdicarea controalelor de graniță pentru cetățenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne (Consiliul JAI – n.r.) ambele țări vor fi admise, „intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german”, a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.

„Chiar și considerarea aderării parțiale, adică intrarea cu aeroporturile și porturile maritime, este scoasă de la masa discuțiilor”, a completat ministrul german.

„Extinderea spațiului Schengen va fi acceptată de către cetățenii noștri numai în condițiile în care sunt asigurate premisele de bază”, a spus Friedrich. „În momentul de față nu este cazul”, a adăugat el.

Ministrul de Externe Titus Corlățean a declarat că nu consideră poziția exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziția pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci „a unei părți din guvernul creștin-democrat” din PPE, din care face parte și PDL.

„În primul rând, nu mă surprinde poziția ministrului de Interne al Germaniei. Nu aș spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creștin-democrat, din PPE, din care face parte și PDL”, a declarat Corlățean duminică seară.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că nu are nimic de reproșat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care „înjură și vorbesc de rău România” pe la Bruxelles și Berlin și „se bucură că ne scufundăm după ce au dat găuri în barcă”.

Cele mai importante știri online, în fiecare zi pe gandul.info

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun