Antonescu: Legea electorală a fost declarată constituțională, Curtea Constituțională nu decide asupra parlamentarelor

Antonescu: Legea electorală a fost declarată constituțională, Curtea Constituțională nu decide asupra parlamentarelor
Publicat: 14/12/2012, 15:19
Actualizat: 19/05/2015, 20:09

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Alexandria, că Legea electorală pe care s-au organizat alegerile parlamentare a fost declarată constituțională de către Curtea Constituțională, iar judecătorii nu au atribuții în a decide asupra alegerilor, indiferent de efectele apărute.

Antonescu a fost întrebat cum vede reacția Curții Constituționale cu privire la Legea pe care au fost organizate alegerile parlamentare din 9 decembrie, în raport cu legea uninominalului pur.

„Remarc numai că se adaugă încă o serie de contradicții în filosofia Curții Constituționale în această componentă. Fiind vorba de un punct de vedere al Curții, un punct de vedere aici extrem de modest al lor personal, lucrurile nu au semnificații și consecințe politice”, a precizat Antonescu.

La rândul său, secretarul general al PSD Liviu Dragnea a precizat că judecătorii Curții Constituționale nu au atributul de a se pronunța asupra mandatelor de parlamentari rezultate din srutinul din 9 decembrie.

El a precizat că există o mare problemă în ceea ce privește mandatele alocate suplimentar, în cazul cărora nu se pot organiza alegeri parțiale, dar și în ceea ce privește modul în care poate fi explicat alegătorilor existența a doi parlamentari în același colegiu electoral.

Ulterior, Antonescu a intervenit pentru a preciza că inclusiv Curtea Constituțională a declarat conformitate cu Legea fundamentală actuala lege electorală. „Mecanismul e simplu, ai o lege electorală pe baza căreia se desfășoară alegerile. Această lege dacă este suspectă de a fi neconstituțională – ea, legea este atacată la Curte, Curtea se pronunță. Asupra acestei legi Curtea s-a pronunțat, aceeași Curte. Bineînțeles, legea putea fi citită și evaluată în toate consecințele ei, noi am vorbit încă înainte de alegeri că posibil rămânând această lege, împotriva voinței noastre politice, să se întâmple ce s-a întâmplat. Deci legea a fost declarată constituțională, iar dacă legea este constituțională, Curtea nu mai are nimic de spus după aceea, conform Constituției. BEC este cel care apreciază dacă alegerile s-au desfășurat cu respectarea legii”, a susținut președintele PNL.

CC amintește, într-un comunicat de joi, argumentele pentru care, în luna iunie, a declarat neconstituțională legea uninominalului pur, ce prevedea ca la numărul de mandate stabilite pe baza normei de reprezentare să se țină cont de ponderea unei minorități, respectiv comunități românești în județ.

„Ca urmare a comentariilor apărute în mass-media cu privire la modalitatea de interpretare și aplicare a dispozițiilor Legii nr. 35 ∕ 2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali”, Curtea Constituțională (CC) amintește argumentele respingerii legii uninominalului pur, propusă de USL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase