ANUNȚUL LUI PONTA despre TAXA AUTO. Metoda prin care vrea să elibereze instanțele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor

ANUNȚUL LUI PONTA despre TAXA AUTO. Metoda prin care vrea  să elibereze instanțele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor
Publicat: 09/08/2012, 13:00
Actualizat: 03/02/2019, 20:57

Guvernul va trebui să adopte un act normativ prin care să fie restituită taxa auto încasată ilegal, eliberând astfel instanțele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor, a declarat premierul Victor Ponta.

El a discutat, joi, în calitate de ministru interimar al Justiției, cu secretarii de stat din minister inclusiv despre o soluție cu privire la procesele de restituire a taxei auto.

„Am discutat să identificăm împreună o procedură administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetățenilor români care își cernapoi banii încasați ilegal să fie soluționate fără a se mai apela la instanță. Suntem într-o situație identică din punct de vedere funcțional cu ceea ce se întâmplase cu acei bani încasați ilegal pensionarilor. Guvernul Ungureanu le spunea pensionarilor: «mergeți și dați-ne în judecată, știm că o să câștigați, dar mai câștigăm niște timp». Instanțele se aglomerau, banii pe care Guvernul, indiferent cum se numește, trebuie să îi dea înapoi cresc, evident, cu rata inflației. Atunci am luat o decizie administrativă și practic am oprit toate procesele, instanțele sunt și așa superîncărcate, nici nu am mai ținut zeci, sute de mii, în cazul pensionarilor, milioane de oameni prin tribunale, ani în șir. La fel trebuie să facem și cu rambursarea taxei auto. E clar că legea adoptată anterior care nu corespundea normelor europene și nici celor constituționale și că Guvernul va trebui să dea banii înapoi. Trebuie să facem această procedură, ca măcar să nu mai punem judecători și grefieri să dea termene și să scrie sentințe care sunt toate într-un singur sens, în care Guvernul trebuie să dea bani înapoi”, a spus Ponta.

În opinia sa, decizia guvernelor anterioare de a îndemna proprietarii de vehicule să dea statul în judecată pentru a-și recupera taxa auto încasată ilegal a fost incorectă și imorală.

„Aici, Guvernul Boc a fost la nivelul faimosului consul roman Fabius Cunctator, cel care tot timpul amâna bătăliile, și aici tot știau că pierd procesele, dar ziceau la fel că primesc termen în 2012, în 2013 și or veni alții după noi care să plătească oalele sparte”, a spus Ponta.

El a concluzionat că singura soluție de rezolvare a situației este adoptarea unui act normativ care să recunoască datoriile Guvernului.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgată la începutul anului, prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de mașini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferența de taxă plătită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Schimbări radicale în viața lui Adrian Minune. Se pregătește de nunta fiicei sale
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter