„Aș merita o statuie ecvestră în Gorj”. Discuțiile din timpul audierii la secret a lui Dan Șova

„Aș merita o statuie ecvestră în Gorj. Discuțiile din timpul audierii la secret a lui Dan Șova
Publicat: 18/03/2015, 20:10

Miercuri, ora 8:00. Senatorul PSD Dan Șova își face apariția la comisia juridică pentru a-și consulta, în continuare, dosarul DNA, asta după ce marți a petrecut aproape zece ore cu documentele procurorilor în fața. Atent, Dan Șova și-a luat și azi notițe și și-a construit singur apărarea.

Ora 13:00. Senatorii juriști încep să-și facă apariția la comisie, pentru a-l audia pe Dan Șova, acesta așteptând deja în sală, cu un suc detoxifiant pe masă. Puțin după ora 13:00, Dan Șova își începe pledoaria. A avut 30 de minute la dispoziție, timp în care a luat fiecare acuzație a procurorilor DNA și a demontat-o cu argumente și cu notițele structurate pe masă.

De altfel, atitudinea fostului ministru al Transporturilor a fost una lipsită de teamă, afișând „aceeași aroganță ca de obicei”, după cum au povestit surse parlamentare pentru gândul. Susținând că este nevinovat, Dan Șova a spus că el, de fapt, a fost cel care a salvat complexurile energetice Turceni și Rovinari și că „ar merita o statuie ecvestră în Gorj”.

În timp ce unii senatori susțin că nu a fost nicio urmă de umor, Dan Șova fiind foarte serios când a rostit afirmația, există și voci care susțin că senatorul PSD a făcut „doar o glumiță” și a vrut doar „să destindă atmosfera, făcând haz de necaz”.

După jumătatea de oră, senatorii din comisia juridică i-au pus întrebări din dosar, pentru a putea lua o decizie.

Printre altele, potrivit acelorași surse parlamentare, Dan Șova le-a repetat colegilor săi că nu a distrus hard-disk-urile de la casa sa de avocatură, „Șova și asociații”, după cum îl acuză procurorii de caz. Mai mult, acesta a spus că procurorii au manipulat martorii, care au dat inclusiv declarații contradictorii.

După aproximativ două ore de audieri, Dan Șova a părăsit comisia juridică, retrăgându-se în biroul său senatorial, aflat la același etaj 5. A avut de spus „o singură propoziție”.

„În fața comisiei, am spus numai adevărul. În fața plenului, voi spune numai adevărul”, a spus, la plecare, încercând să-și facă loc printre jurnaliști, cabluri și camere de filmat.

Încă vreo zece minute și soarta solicitării DNA pentru încuviințarea arestării preventive a fost decisă. Cu șase voturi „pentru” și cinci „împotrivă”, senatorii juriști au dat aviz favorabil pentru arestarea preventivă a lui Dan Șova.

Concret, deși a fost vot secret, cei cinci senatori PNL (Cătălin Boboc, Vasilica Miron, Dincă Marinică, Alin Tișe, Cristian Bodea) și un neafiliat (Mihai Neagu) au votat pentru solicitarea DNA, în timp ce patru pesediști (, Ioan Chelaru, Ruxandra Jipa, Doina Fedorovici, Ovidiu Donțu) și un udemerist (Pataki Csaba) s-au pronunțat împotrivă, după cum au precizat surse parlamentare pentru gândul.

Una peste alta, aproape toți membrii comisiei au ajuns la aceeași concluzie: dosarul în care Dan Șova este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu este unul „subțirel” în ce privește probele și că sunt șanse mari ca fostul ministru al Transporturilor să scape de arestarea preventivă chiar și în fața instanței.

Raportul comisiei va merge însă în plenul Senatului, care va da votul decisiv. Aici, situația se poate schimba radical, iar Dan Șova ar putea scăpa de măsura cerută de procurori, după cum s-a întâmplat și în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Și în situația lui, comisia juridică a avizat favorabil începerea urmăririi, însă plenul Senatului l-a salvat pe fostul ministru al Economiei.

În prezent, în Senat sunt 62 de membri PNL, 76 de pesediști, 8 membri UDMR, 13 senatori PLR-PC și 9 independenți. Dintre aceștia, șase voturi sunt aduse de Mircea Geoană, ceea ce ar însemna că PNL s-ar putea baza pe 68 de voturi. Cu toate acestea, pentru ca cererea procurorilor pentru încuviințarea arestării preventive a lui Dan Șova să fie adoptată, este nevoie de jumătate plus unu din totalul senatorilor, adică 85 de voturi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații