Atenție, fără țipete în Parlament! Deputații și senatorii gălăgioși vor fi evacuați din sală și penalizați

Atenție, fără țipete în Parlament! Deputații și senatorii gălăgioși vor fi evacuați din sală și penalizați
Foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 27/06/2023, 16:11

Șefii Parlamentului s-au mișcat repede, după spectacolul de luni, cu urlete, invective și hârtii aruncate pe la prezidiu, de senatoarea Diana Șoșoacă. După doar câteva ore, de la ședința cu scandal între Diana Șoșoacă și Marcel Ciolacu, în care s-a votat eliminarea pensiilor parlamentarilor, Birourile Permanente s-au reunit și au hotârât, la 7 seara, să trimită la plen o propunere de modificare a regulamentului activităților comune ale celor două camere. Conform noilor reguli, abaterile disciplinare îi vor lăsa pe aleși fără jumătate din indemnizație, personal la cabinet sau cu timp redus de vorbit la microfon. În funcție de caz.

Noul regulament interzice transmisiunea live din afara propriei bănci. Iar, în timpul plenului comun, parlamentarii nu au voie să afișeze bannere, să țipe și să recurgă la violență fizică sau injurii la adresa altui parlamentar.

Cu alte cuvinte, se legiferează ceea ce cu toții învățăm în primii 7 ani de viață, adică bunul-simț, după cum a spus social-democratul, Dan Suciu.

Viitorul parlamentar trece mai întâi pe la psihiatru

Bunul-simț a suferit și la ședința în care s-au adoptat noile reguli de conduită a parlamentarilor. Fostul deputat USR, Andrei Lupu, nu a putut să-și exercite dreptul de a se adresa colegilor, din cauza senatoarei Șoșoacă. Nervozitatea și apucăturile din Parlament, din ultimul timp, l-au determinat pe Lupu să depună un proiect de lege prin care candidatul la parlamentare trebuie să prezinte un certificat medico-legal phihiatric.

”Ieri (n.r. luni) în Parlament nu am asistat doar la o criză de nervi, ci la o isterie necontrolată din partea Dianei Șoșoacă. Nimic din ceea ce face aceasta doamnă nu are legatură cu comportamentul normal al unei persoane, nu este o manifestare politică și nici un act de opoziție”, transmite Andrei Lupu, printr-un comunicat.

În expunerea de motive inițiatorul arată că ”tulburările psihice grave pot influența judecata și capacitatea de a lua decizii informate și echilibrate, iar evaluarea psihiatrică a candidaților ar putea contribui la eliminarea celor care ar putea fi vulnerabili în ceea ce privește starea lor mintală și care ar putea fi susceptibili de a lua decizii neadecvate sau nepotrivite în cadrul funcției parlamentare”.

Pe Șoșoacă o apără Dumnezeu de regulament

Noul regulament a fost adoptat cu 264 voturi pentru și 36 împotrivă. Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, le-a transmis parlamentarilor că  nu are nicio satisfacție să-și sancționeze colegii. Diana Șoșoacă nu se teme. „Pe mine nu mă oprește decât Dumnezeu”, a spus senatoarea de la tribună.

”Nu este o măsură nici anti o doamnă senator (n.r. cu referire la Diana Șoșoacă), nici anti un grup parlamentar extremist sau mai puțin extremist, este împotriva huliganismului, a mahalagismului și a atitudinilor agresive și extremiste”, a spus Simonis.

Senatoarea Diana Șoșoacă Ivanovici, care a vorbit doar 10 secunde, a avut o nedumerire:  cum se va face diferența între voci ridicate și țipete? Șoșoacă le-a transmis șefilor de ședință că abia așteaptă să-i măsoare perimetrul de unde filmează. 10 secunde, i-a replicat Simonis.  ”Vă place 10 secunde? Atât vă place. Orban avea un minut”, i-a răspuns Șoșoacă lui Simonis.

Schimbul de replici nu s-a oprit aici. Simonis s-a întors la microfon și a transmis, fără țintă directă, că în ultimele zile, unele doamne au dormit prost. ”Incursiunea lui Prigojin la Moscova v-a speriat și v-a făcut să fiți nervoși la plen.” A venit și răspunsul lui Șoșoacă: ”dă-i prostului putere și săracului avere. Dacă săracul mai poate rămâne omenos, prostul nu e prost destul până nu e și fudul.”

Diana Șoșoacă a fost sancționată cu avertisment scris, în aprilie 2021, de Biroul Permanent al Senatului pentru nerespectarea prevederilor regulamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios, calomniator la adresa unor membri ai Senatului. Dianei Șoșoacă i s-a interzis să mai reprezinte instituția în relațiile externe, pe o perioadă de trei luni.

Parlamentarilor indisciplinați li se iau secretara și mașina

USR a cerut retrimiterea la comisie a proiectului. Solicitarea nu a fost admisă iar USR s-a abținut de la vot.

În forma adoptată, se consideră abateri utilizarea cardului personal de vot de către un alt parlamentar, transmisiunea live sau înregistrarea ședinței de plen comun și a ședinței birourilor permanente sau comisiilor cu alte mijloace decât cele aflate în dotarea Camerei și a Senatului, transmisiunea live din afara perimetrului alocat grupului parlamentar. De asemenea, sunt interzise desfășurarea bannerelor, utilizarea violenței fizice și verbale împotriva unui senator, deputat sau alt demnitar.

Parlamentarii care se abat de la reguli pot primi una dintre următoarele sancțiuni: diminuarea indemnizației cu până la 50%, pe o durată de maximum 6 luni, reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde, retragerea personalului de la cabinet și a autoturismelor.

CITEȘTE ȘI:

Piedone, primele declarații după ce s-a întors la primărie: „Mă apuc de muncă. Să nu mă deranjați când sunt și eu la o bere”

A doua tranșă din PNRR, de aproape 3 miliarde de euro, aprobată de CE, anunță Ciucă și Ciolacu. Ce trebuie să facă România pentru restul de bani

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!