Baconschi: Organizarea la toamnă a alegerilor în PDL pentru candidatul la Președinție este tardivă

Baconschi: Organizarea la toamnă a alegerilor în PDL pentru candidatul la Președinție este tardivă
Publicat: 26/04/2013, 13:59
Actualizat: 19/03/2017, 17:19

Organizarea la toamnă a alegerilor interne pentru desemnarea candidatului PDL la Președinție este tardivă, afirmă Teodor Baconshi, potrivit RFI, precizând că el nu este interesat de a candida și, pe de altă parte, că ar fi „complet nerealist” ca partidul să promoveze un candidat „de formă”.

Teodor Baconschi spune că nu este interesat să intre în cursa internă pentru Cotroceni: „Personal, nu. Cred că nu există motive pentru ca aceste prezidențiale primare în PDL să fie amânate până la toamnă. Dezbaterea ar fi trebuit inițiată de acum. Oricum, e târzie, dacă nu chiar tardivă pentru profilarea unui candidat cu șanse”.

Pe de altă parte, democrat-liberalul crede că PDL trebuie să fie pragmatic: „Va trebui să gândim pragmatic. Dreapta aceasta fragmentată are nevoie mai degrabă de un singur candidat, el poate fi din PDL sau din afara PDL, din sânul acestor nuclee de nouă dreaptă. În același timp, nu are sens să intri în această bătălie, dacă propriul tău candidat nu poate intra în turul doi. Pentru a intra în turul doi ai nevoie de un sprijin politic însumat de cel puțin 25%. Or PDL nu e în situația asta actualmente și ar fi complet nerealist să promovăm un candidat de formă, care să aibă un sprijin politic insuficient. De aceea, PDL are, cred, interesul tactic elementar de a-și spori capacitatea de coaliție, de a discuta mult mai franc și mai des cu partenerii posibili pe dreapta. Nu o poate face decât pe sub masă cu PNL, ca parte a USL, pentru că sigur, asta e inacceptabil din perspectiva electoratului nostru, dar nu văd de ce nu au loc mai des discuții politice cu cele două partide din Alianța DA doi zero și cu Noua Republică sau cu Mișcarea Populară, care pentru moment nu e partid, dar în mod clar are această vocație”.

„Deocamdată, am reținut avertismentele domnului Blaga către membrii PDL care ar fi tentați de astfel de dialoguri, să spunem, cu parteneri pe dreapta. Nu e normal”, continuă el.

Teodor Baconschi e de părere că „indiferent cine va fi prezidențiabilul susținut de PDL, e nevoie ca PDL să iasă din izolarea care l-a pierdut”.

„Cauzele eșecului electoral sunt mult mai complexe, dar pentru moment, un PDL la 13%, care se închide în el însuși și nu reușește să restabilească punțile de dialog cu elita societății civile, academice, cu partenerii din dreapta spectrului, un astfel de PDL nu are nici un fel de șansă să-și împingă prezidențiabilul în turul doi. Or dacă nu ajungi în turul doi, n-ai cu adevărat nici o șansă să răstorni situația politică și atunci nu joci în liga mare. Ar fi foarte util să înceapă primarele pentru desemnarea unui prezidențiabil în PDL chiar acum și în același timp să se deschidă pe o platformă solidă dialogul politic cu celelalte forțe”, susține Baconschi.

Prim-vicepreședintele PDL Liviu Negoiță a declarat, luni, că în toamnă vor fi demarate alegerile în interiorul PDL pentru desemnarea candidatului partidului la Președinție.

„Intrăm în interiorul partidului cu aceste alegeri după vacanța de vară, în toamnă. Până atunci, până când vom demara acest proces, o să discutăm în interiorul partidului să vedem cine sunt cei care doresc să participe la această procedură. În toamnă ar urma să dăm drumul la procedura respectivă”, a precizat Liviu Negoiță întrebat în legătură cu alegerile din PDL pentru desemnarea candidatului partidului la Președinție.

Prim-vicepreședintele PDL Andreea Paul a declarat, sâmbătă, că PSD va avea candidat la Președinție „arbitrar stabilit de baroniada pesedistă”, iar la PNL va fi „eternul candidat Crin Antonescu”, ea precizând că PDL își va stabili candidatul printr-o competiție internă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului