Băsescu (15 mai): „Justiția nu se va prăbuși cu dl. Nițu și nu va fi subordonată politic”. Băsescu (3 octombrie): „Nițu acceptă presiunea politică și a compromis România”

Băsescu (15 mai): „Justiția nu se va prăbuși cu dl. Nițu și nu va fi subordonată politic. Băsescu (3 octombrie): „Nițu acceptă presiunea politică și a compromis România
Publicat: 03/10/2013, 18:20
Actualizat: 07/07/2016, 03:21

Ajuns Procuror General sub semnătura lui Traian Băsescu în mai, Tiberiu Nițu a trecut în mai puțin de un an prin trei evaluari prezidențiale. Prima oară la începutul lui 2013, când șeful statului i-a respins numirea ca Procuror General, la propunerea ministrului Justiției de la acea vreme, Mona Pivniceru. Pe 23 ianuarie, Băsescu explica, într-o conferință la Cotroceni, că răspunsul său negativ are susținerea în procedura netransparentă în care s-a desfășurat procesul, pentru a reveni ulterior, în cadrul aceleiași conferințe, și a face profilul candidatului perfect, sugerând astfel că Nițu nu corespunde.

„Criteriul ar fi să-l văd că omul acela a avut dosare consistente și le-a rezolvat. Da? Dosare… Discutăm de corupție, de spălare de bani, de crimă organizată. Să-l văd că a fost un procuror care are câteva dosare grele pe an, pe care le rezolvă, care sunt confirmate în instanță și asta ar fi pentru mine semnalul că respectivul procuror este și apreciat în sistem, pentru că cei care au succese sunt și apreciați, și recunoscuți ca fiind procurori valoroși și responsabili pentru munca lor. Eu nu-i pot judeca profesional, pentru că nu dă nimeni un extemporal cu mine, dar vreau să văd și eu dosarele pe care cineva, care vrea să fie procuror general al României, procuror-șef DNA, procuror general adjunct la Parchetul General, procuror-șef adjunct la DNA, șef de secție la Parchetul General sau la DNA. Vreau să văd că este un procuror care are performanță” (Traian Băsescu, 23 ianuarie 2013)

Pe 2 aprilie, ministru interimar al Justiției, Victor Ponta la propus din nou pe Tiberiu Nițu la Parchetul General, de această dată la pachet cu Laura Codruța Kovesi pentru șefia DNA. Noua formulă a fost decisă după o consultare cu șeful statului, astfel că Traian Băsescu a făcut oficial numirile pe 15 mai. Pentru a-și justifica acceptul dat de această dată lui Nițu, șeful statului a precizat că a avut „întâlnire de evaluare” în urma căreia s-a convins că „Justiția nu se va prăbuși și nici nu va fi subordonată politic”.

„O atenție deosebită am dat discuției cu domnul Nițu având în vedere controversele. Desemnarea domnului Nițu nu era un târg de nerefuzat, cum au spus mulți. Pur și simplu a fost o soluție la care am ajuns la fel cum am ajuns la nominalizarea oricărui procuror cu funcție în ultimii opt ani și jumătate. Discutând cu domnul Nițu m-am convins că poate face față funcției, că Justiția nu se va prăbuși și nici nu va fi subordonată politic”, a susținut președintele, numărând, pentru „guralivii de la televiziuni”, cu tot cu avizul său pozitiv, trei avize pozitive și unui negativ în dreptul lui Nițu în ultimii ani”. (Traian Băsescu, 15 mai 2013)

Astăzi însă, la o zi după ce Tiberiu Nițu a semnat revocarea procurorului Lucian Papici, cel care a instrumentat dosarul Dragnea, șeful statului a susținut că Procurorul General „acceptă presiunea politică”. El a admis că îi pare rău că l-a numit în funcție.

„Nițu nu este un om care să se schimbe de la o zi la alta. Cineva s-a urcat cu piciorușele pe el și pe Cazanciuc, care acceptă presiunea politică. În acest moment, ce au făcut Nițu, Cazanciuc și Ponta a compromis România, a arătat că nu lucrează pe regulile pe care s-a lucrat până acum”, a spus Băsescu.

Înainte de a fi Procuror General, Tiberiu Nițu a deținut funcția de prim-adjunct al procurorului general al României între 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziție timp de zece luni. A fost numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului