• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Băsescu: Am promulgat bugetul pe 2014. Acciza suplimentară la carburant poate fi evitată complet. FMI și Comisia au greșit

Băsescu: Am promulgat bugetul pe 2014. Acciza suplimentară la carburant poate fi evitată complet. FMI și Comisia au greșit
Președintele Traian Băsescu face o declarație de presă astăzi, la ora 17.15, la Palatul Cotroceni.

Președintele Traian Băsescu  a anunțat că a promulgat Legea bugetului de stat, după ce Guvernul a decis să amâne majorarea cu trei luni a accizei la carburant. Șeful statului a spus că pentru această măsură guvernul trebuie să găsească 600 milioane de lei în buget, apreciind că sunt resurse ca „această taxă barbară să nu fie introdusă”.

Șeful statului a spus că FMI și Comisia Europeană „au greșit” în negocierile în care s-a decis accizarea suplimentară a carburanților, precizând că, în ianuarie, el își va asuma „erorile legate creșterea accizei la carburant”.

„Deși se știa disputa internă pe această temă, cele două instituții nu au reacționat negativ sau și-au menținut neutralitatea. Reluăm discuțiile în ianuarie, când vine misiunea de evaluare a FMI”, a susținut el.

Cât privește garanțiile pe care i le-a dat premierul că va renunța la aplicarea accizei suplimentare la carburant în primele trei luni în schimbul promulgării bugetului, Băsescu a spus că singura garanție este „cuvântul de onoare”. Întrebat dacă mai are încredere în cuvântul premierului, șeful statului a răspuns: „Sunt nevoit să o fac. Să sperăm că de data asta se va ține de cuvânt”.

„Nu se rupe USL”

Băsescu a mai spus că „premierul a promis că, imediat după promulgarea bugetului, va proroga termenul de intrare în vigoare a Ordonanței prin care se creștea taxa, acciza la benzină și motorină”.

Cu toată tensiunea zilei de astăzi, președintele a susținut că el nu crede în ruperea USL, dar că pot fi „niște jocuri de forță”.

„Hai să vedem ce e în Alianță, eu nu cred în ruperea USL, sunt liniștit din punctul acesta de veder. De aceea m-am și bucurat că am ajuns la o înțelegere, astăzi, cu premierul, la soluția neaplicării accizei la benzină și motorină, de la 1 ianuarie, pentru că riscam ca, pentru Televiziune, să ne trezim că liberalii pleacă de data asta, când e vorba de buget, și rămânem fără buget de tot”, a comentat Băsescu.

Întrebat ce ar face dacă totuși se va ajunge la ruperea USL, Traian Băsescu răspuns: „Nu se ajunge, fiți liniștiți, puteți să vă faceți Crăciunul și Anul Nou liniștiți. Nu se rupe USL-ul”.

Cele mai importante declarații :

– Obiectivul meu a fost de a corecta o greșeală. FMI și CE au greșit.. Când va veni la București delegația voi fi cel care își asumă erorile legate creșterea accizei la carburant.

– Această taxă poate fi evitată complet. Nu voi valida nicio scrisoare în care se pune problema taxelor pe combustibil.

– Mă bucur că guvernul a adoptat o soluție înțeleaptă.

– dacă se consolidează capacitatea ANAF de a combate evaziunea, am convingerea că putem să începem reducerea CAS. Sunt convins că acest lucru se poate.

– Cred că cele trei luni pot fi prelungite pentru totdeauna.

-Garanția premierului a fost cuvântul de onoare. Sunt nevoit să am încredere.

– Eu nu cred în ruperea USL, sunt liniștit. Cred că sunt niște jocuri de forță. Puteți să vă faceți Crăciunul liniștiți, nu se rupe USL.

Inchide