Băsescu: Am propus la Consiliu analiza extinderii termenului de utilizare a fondurilor până în 2016

Băsescu: Am propus la Consiliu analiza extinderii termenului de utilizare a fondurilor până în 2016
Publicat: 24/05/2012, 08:12
Actualizat: 24/05/2012, 13:20

Șeful statului a declarat că a propus la Consiliul European să se analizeze posibilitatea de extindere a perioadei de utilizare a fondurilor europene până în 2016, flexibilizarea utilizării banilor de pe un program pe altul, precum și ca finanțări BEI să nu fie considerate componentă a deficitului.

„Pentru a diminua riscul ca România să nu cheltuiască toată suma alocată pe fondurile structurale, am propus Comisiei și Consiliului să analizăm în perioada următoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu trei ani, deci nu până în 2015, ci până în 2016. Astfel am diminua în mod considerabil riscul ca România să nu utilizeze toți banii și să ne putem apropia de un procent de 100% al alocației din bugetul 2007-2013”, a menționat Băsescu.

Președintele Băsescu a mai spus că o altă propunere care vizează creșterea economică a României este legată de posibilitatea de a transfera fonduri de pe un program pe altul.

„Aici am exemplificat cu programul de la MDRT, care avea un grad de absorbție, pe 4 mai, de 19,6%, un program care merge foarte bine și programe în care avem un nivel de absorbție de 2,3,4 procente. În aceste condiții, am cerut flexibilizarea reglementărilor, care să ne permită alocarea de bani de pe un program pe altul”, a explicat el.

Șeful statului a menționat în context problema POSDRU. „Avem problema POSDRU, vă dau un exemplu, nu vreau să credeți că spun să se ia bani de la POSDRU, dar s-ar putea să avem probleme în derularea acestui program. Și atunci, decât să rămânem cu banii necheltuiți, dacă vor fi cumva probleme, mai bine îi mutăm pe programul de dezvoltare regionala în timp util, astfel încât să îi putem cheltui în perioada n+3 ani sau n+2, dacă nu vom obține n+3, dar eu cred că vom obține”, a arătat el.

Președintele a menționat că vede flexibilizarea utilizării banilor de pe un program pe altul ca o soluție de creștere pe termen lung, simultan cu continuarea reformelor structurale.

De asemenea, șeful statului a solicitat să se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI utilizați pentru investiții ori să nu fie considerați componentă a deficitului bugetar, ori să existe o relaxare a obiectivelor de deficit. El a menționat că finanțările de la BEI nu pot fi utilizate la capacitate, întrucât cresc deficitul bugetar, existând astfel restricții în utilizarea lor.

„Am cerut să se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI, utilizați pentru investiții, ori să nu fie considerați componentă a deficitului bugetar, ori să avem o relaxare a obiectivelor de deficit bugetar, pentru că nu sunt bani care se duc în consum, ci bani care contribuie la creștere”, a spus el.

Președintele Băsescu a precizat că la acest summit – care a avut între teme soluțiile de creștere economică – nu au existat concluzii, fiind doar o discuție premergătoare Consiliului European din iunie și că, de aceea, face referire doar la punctul de vedere pe care l-a exprimat în Consiliu și nu la opiniile generale.

Președintele a subliniat că soluția corectă într-o strategie care vizează creșterea economică la nivel european înseamnă consolidare fiscală, reforme structurale și investiții.

Pe de altă parte, șeful statului a amintit că în timpul Guvernului Ungureanu a fost lansată o invitație pentru guvernele statelor membre privind o discuție pe tema fondurilor structurale, sub deviza „Prietenii coeziunii”, care a fost reînnoită de Guvernul Ponta, pentru data 1 iunie. „Pentru a nu crea impresia că se izolează Estul de vechea Europă, am informat toți participanții că oricine vrea să participe la întâlnirea de la 1 iunie de la București este binevenit, inclusiv președintele Barroso. (…) Nu e o intenție a Bucureștiului de a aduna Estul pentru o coaliție, ci este o invitație deschisă către toate statele membre, până la urmă discutăm probleme care ne frământă și pe unii și pe alții”, a adăugat Băsescu.