Băsescu: „Evenimentele de la Odesa se pot constitui în elementele de declanșare a unui război civil masiv”

Băsescu: Evenimentele de la Odesa se pot constitui în elementele de declanșare a unui război civil masiv
Publicat: 04/05/2014, 23:47
Actualizat: 18/03/2015, 18:53

După o discuție „cu parteneri din NATO”, președintele Traian Băsescu susține că situația din Ucraina se complică, iar „evenimentele de la Odesa devin periculoase”. „Se pot constitui în elementele de declanșare a unui război civil masiv”, a arătat șeful statului, într-o intervenție de la Palatul Cotroceni, adăugând că se „constată” un „dialog ineficient” între Moscova și Washington” care „nu va duce nicăieri, ba dimpotrivă va netezi drumul spre un război civil”.

„Propunerea pe care o fac, în numele României, este ca Moscova și Washingtonul să își asume, în cel mai scurt timp, declanșarea dialogului între puterea de la Kiev și separatiști. Altfel, riscul unui război civil este major, iar România, ca vecin, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus Băsescu.

Președintele l-a contrazis totodată pe premierul Victor Ponta, susținând că România nu se pregătește de război, nici măcar pentru a apăra Republica Moldova, așa cum șeful Guvernului a anunțat la Craiova că va propune CSAT. „Este exclus ca România să fie atacată. Afirmația lui Ponta că ne paște războiul nu are acoperire”, a comentat Băsescu, adăugând că „este exclus ca România să frie atacată”.


Gândul a transmis LIVE cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu:

Situația din Ucraina

„Afirm poziția statului român: România este un susținător fără rezerve al integrității teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în estul Ucrainei, dar și în sud lucrurile se complică. Sunt toate elementele care pot identifica un început de război civil. România respinge o astfel de susținere (precum cea a Moscovei, n.red.) care este cel puțin mincinoasă. Civilii nevionvați nu doboară elicoptere și nu ocupă sedii prin utilizarea forței și nu declară că formează o armată care să se îndrepte împotriva Kievului”

„Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Se pot constitui în elementele de declanșare a unui război civil masiv”

„Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova și Washingtonul să își asume în cel mai scurt timp declanșarea dialogului între puterea de la Kiev și separatiști. Altfel, riscul unui război civil este major, iar România, ca vecin, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple”

„Dacă nu se reușește urgent punerea la masa tratativelor a separatiștilor și a Kievului, riscul major este ca în est și în sud-estul Ucrainei să nu se poată desfășura alegerile prezidențiale, iar un președinte ales numai cu voturile din centru și din vest riscă să stimuleze ruperea Ucrainei”

„România poate fi foarte puternic afectată de situația generată de un război civil în Ucraina. Instabilitatea se va vedea în modul în care România se va putea împrumuta pe piețe externe”

„La fel cum Rusia are responsabilitatea conflictelor înghețate din jurul Mării Negre, declanșarea conflictului este un efect direct al stimulării pe care o face prin separatiști”

Replica adresată premierului Victor Ponta

„Aș dori să corectez câteva afirmații ale premierului făcute cu lejeritate într-o campanie prezidențială pe care o desfășopară dar care nu pot fi incluse decât în zona grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile. Una din afirmații a fost aceea că ne paște un război, dar care are și părți bune. România nu are sentimentul că va fi atacată de Federația Rusă și nu are niciun element de analiză care să acopere afirmația pe care a făcut-o premierul”

„Este exclus ca România să fie atacată. Afirmația că ne paște războiul nu are acoperire. În schimb, NATO nu poate să nu declanșeze elementele care vizează descurajarea elementelor de destabilizare a regiunii”

„O altă afirmație a fost să apărăm Republica Moldova. Vreau să informez că România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, plecând și de la Constituția Republicii Moldova care se declară stat neutru”

„Ce ar trebui să îl preocupe pe premier este să treacă de la declarații la fapte și dacă vrea să apere R. Moldova să de a prioritate celor două proiecte de conectare energetică. Altfel totul rămâne o demagogie, pentru că Republica Moldova este dependentă de importurile de energie și de gaz”

Reacția Guvernului la inundații

„Țipetele lui Oprea nu-i ajută pe cei aflați în dificultate. Cred că trebuei acțiune imediată și mai ales soluții. Răstitul la prefecți nu rezolvă problema. Am informații din teren unde nu se întâmplă nimic”

„În timp ce era copios fluierat la Certeze, primul-ministru a spus că are un mesaj de la mine. Nu i-am dat niciun mesaj să îl transmită, mai ales după grobianismul din ultimele zile. Eu n-am putut ajunge pentru că situația din Ucraina a reclamat consultări cu parteneri care trebuiau făcute de la București. Sunt convins, oricum, că va găsi și bărci și jandarmi să îl plimbe prin apă”

Despre susținerea PMP în campanie

„Păcat că-s cu steagurile în spate că aș fi venit tot cu acel tricou. AM dreptul să mă îmbrac cum vreau”

„Voi vota Partidul Mișcarea Populară. dacă nu m-ați fi întrebat nu v-aș fi răspuns. Ar fi fost mult mai nepoliticos să nu răspund”

„Nu (am încălca Constituția, n.red.) Prin Constituție nu mi se interzice să votez!”

Atacul lansat de „Vocea Rusiei

„Rusia a declanșat un război propagandistic. Nu îi voi răspunde”

„Armata României este una dintre cele mai bine instruite din regiune. Este mult mai eficientă decât o armată neprofesionistă care își înrolează pentru 13-14 luni tinerii (cum a propus Mircea Dușa, n.red.)”

„Românai nu este în stare de război, dar are obligația de a lua măsuri de descurajare a conflictelor din regiune”

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Horoscop luni, 18 octombrie! Zodia care are cei mai mulți dușmani. Nu face eroarea fatală...
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021