Băsescu: „Evenimentele de la Odesa se pot constitui în elementele de declanșare a unui război civil masiv”

Redactor:
Anca Simina
Băsescu: „Evenimentele de la Odesa se pot constitui în elementele de declanșare a unui război civil masiv”
După contrele cu premierul Victor Ponta din ultimele zile, inclusiv legate de discutarea în CSAT a situației din Ucraina, președintele Traian Băsescu dă replica de la sediul Administrației Prezidențiale.

După o discuție „cu parteneri din NATO”, președintele Traian Băsescu susține că situația din Ucraina se complică, iar „evenimentele de la Odesa devin periculoase”. „Se pot constitui în elementele de declanșare a unui război civil masiv”, a arătat șeful statului, într-o intervenție de la Palatul Cotroceni, adăugând că se „constată” un „dialog ineficient” între Moscova și Washington” care „nu va duce nicăieri, ba dimpotrivă va netezi drumul spre un război civil”.

„Propunerea pe care o fac, în numele României, este ca Moscova și Washingtonul să își asume, în cel mai scurt timp, declanșarea dialogului între puterea de la Kiev și separatiști. Altfel, riscul unui război civil este major, iar România, ca vecin, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus Băsescu.

Președintele l-a contrazis totodată pe premierul Victor Ponta, susținând că România nu se pregătește de război, nici măcar pentru a apăra Republica Moldova, așa cum șeful Guvernului a anunțat la Craiova că va propune CSAT. „Este exclus ca România să fie atacată. Afirmația lui Ponta că ne paște războiul nu are acoperire”, a comentat Băsescu, adăugând că „este exclus ca România să frie atacată”.


Gândul a transmis LIVE cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu:

Situația din Ucraina

„Afirm poziția statului român: România este un susținător fără rezerve al integrității teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în estul Ucrainei, dar și în sud lucrurile se complică. Sunt toate elementele care pot identifica un început de război civil. România respinge o astfel de susținere (precum cea a Moscovei, n.red.) care este cel puțin mincinoasă. Civilii nevionvați nu doboară elicoptere și nu ocupă sedii prin utilizarea forței și nu declară că formează o armată care să se îndrepte împotriva Kievului”

„Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Se pot constitui în elementele de declanșare a unui război civil masiv”

„Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova și Washingtonul să își asume în cel mai scurt timp declanșarea dialogului între puterea de la Kiev și separatiști. Altfel, riscul unui război civil este major, iar România, ca vecin, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple”

„Dacă nu se reușește urgent punerea la masa tratativelor a separatiștilor și a Kievului, riscul major este ca în est și în sud-estul Ucrainei să nu se poată desfășura alegerile prezidențiale, iar un președinte ales numai cu voturile din centru și din vest riscă să stimuleze ruperea Ucrainei”

„România poate fi foarte puternic afectată de situația generată de un război civil în Ucraina. Instabilitatea se va vedea în modul în care România se va putea împrumuta pe piețe externe”

„La fel cum Rusia are responsabilitatea conflictelor înghețate din jurul Mării Negre, declanșarea conflictului este un efect direct al stimulării pe care o face prin separatiști”

Replica adresată premierului Victor Ponta

„Aș dori să corectez câteva afirmații ale premierului făcute cu lejeritate într-o campanie prezidențială pe care o desfășopară dar care nu pot fi incluse decât în zona grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile. Una din afirmații a fost aceea că ne paște un război, dar care are și părți bune. România nu are sentimentul că va fi atacată de Federația Rusă și nu are niciun element de analiză care să acopere afirmația pe care a făcut-o premierul”

„Este exclus ca România să fie atacată. Afirmația că ne paște războiul nu are acoperire. În schimb, NATO nu poate să nu declanșeze elementele care vizează descurajarea elementelor de destabilizare a regiunii”

„O altă afirmație a fost să apărăm Republica Moldova. Vreau să informez că România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, plecând și de la Constituția Republicii Moldova care se declară stat neutru”

„Ce ar trebui să îl preocupe pe premier este să treacă de la declarații la fapte și dacă vrea să apere R. Moldova să de a prioritate celor două proiecte de conectare energetică. Altfel totul rămâne o demagogie, pentru că Republica Moldova este dependentă de importurile de energie și de gaz”

Reacția Guvernului la inundații

„Țipetele lui Oprea nu-i ajută pe cei aflați în dificultate. Cred că trebuei acțiune imediată și mai ales soluții. Răstitul la prefecți nu rezolvă problema. Am informații din teren unde nu se întâmplă nimic”

„În timp ce era copios fluierat la Certeze, primul-ministru a spus că are un mesaj de la mine. Nu i-am dat niciun mesaj să îl transmită, mai ales după grobianismul din ultimele zile. Eu n-am putut ajunge pentru că situația din Ucraina a reclamat consultări cu parteneri care trebuiau făcute de la București. Sunt convins, oricum, că va găsi și bărci și jandarmi să îl plimbe prin apă”

Despre susținerea PMP în campanie

„Păcat că-s cu steagurile în spate că aș fi venit tot cu acel tricou. AM dreptul să mă îmbrac cum vreau”

„Voi vota Partidul Mișcarea Populară. dacă nu m-ați fi întrebat nu v-aș fi răspuns. Ar fi fost mult mai nepoliticos să nu răspund”

„Nu (am încălca Constituția, n.red.) Prin Constituție nu mi se interzice să votez!”

Atacul lansat de „Vocea Rusiei

„Rusia a declanșat un război propagandistic. Nu îi voi răspunde”

„Armata României este una dintre cele mai bine instruite din regiune. Este mult mai eficientă decât o armată neprofesionistă care își înrolează pentru 13-14 luni tinerii (cum a propus Mircea Dușa, n.red.)”

„Românai nu este în stare de război, dar are obligația de a lua măsuri de descurajare a conflictelor din regiune”

 

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce s-a ales de Patrick Cioacă, fiul Elodiei. Ce decizie radicală a luat băiatul după...
Soția i-a născut 5 fete și era însărcinată pentru a șasea oară. Atunci, bărbatul a...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
LOCURI DE MUNCĂ la Hornbach. Cât e salariul, cum e programul și ce persoane sunt...
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide