Băsescu îi dă replica lui Ponta în disputa „certificatelor verzi”: „Ori minte, ori este incompetent, ori amândouă la un loc”

Băsescu îi dă replica lui Ponta în disputa certificatelor verzi: Ori minte, ori este incompetent, ori amândouă la un loc
Publicat: 12/03/2014, 20:40
Actualizat: 29/07/2014, 17:59

După ce premierul Victor Ponta l-a acuzat de blocarea unei legi din interes – fie politic, fie economic – președintele Traian Băsescu i-a reproșat de la Palatul Cotroceni, în aceeași notă, că ar încerca să acopere introducerea accizei suplimentare la benzină de la 1 aprilie cu scandalul „certificatelor verzi”: „Ceea ce spune domnul prim-ministru este ori minciună, ori incompetență, ori amândouă la un loc (…) „Ce mă intrigă este că nu s-a găsit niciun consilier să-i spună „Alo, Victoraș, ordonanța noastră este în vigoare și produce efecte. Cei care produce energie verde iau mai puține certificate decât când ai venit tu” „, a spus Băsescu.

Președintele a susținut că modificările din Parlament la OUG 57 „nu afectează reducerea certificatelor”, așa cum a arătat premierul, după ședința de Guvern de astăzi. „Eu am trimis-o la CCR pentru că nu s-a respectat Tratatul de aderare a României la UE. Înainte de emiterea OUG, era obligatoriu să fie notificată CE. După ce eu am trimis legea înapoi la Parlament, a început și Guvernul procesul de contactare a Comisiei. A fost finalizat pe 24 februarie”, a reclamat din nou Băsescu.

Președintele a avansat public și așteptările pe care le are de la Curtea Constituțională, unde a contestat recent proiectul legii de aprobare a OUG, demers care a și dus la conflictul cu Guvernul. „La CCR vreau să se constate că Guvernul trebuia să notifice Comisia Europeană. Ceea ce m-ar satisface foarte mult ar fi o decizie a CCR care să îl oblige pe domnul Ponta să respecte Constituția și Tratatul de Aderare”, a sugerat acesta.

Șeful statului s-a declarat, totuși, dispus să promulge legea „astăzi sau mâine” ca o demonstrație. „Dar ca demonstrație aș putea să promulg legea azi sau mâine ca să demonstrez că nu scade prețul la energie. Eu aș putea să le fac o demonstrație celor care au fost azi la CCR, salariaților de la ALRO și să promulg legea, să vadă că nu va scădea cu niciun leu prețul la energie cu legea promulgată. Problema este dacă Guvernul va decide acoprdarea unui ajutor de stat în care să subvenționeze prețul la energie electrică pentru ALRO. Pot face demonstrația promulgării. Trebuie să recunosc, nu pot face față propagandei mincinoase pe care o generează Guvernul”, a susținut Băsescu.


Gândul a transmis LIVE TEXT.

Disputa pentru Legea certificatelor verzi

„Primul-ministru, ori din obiceiul prost de a minți, ori din incompetență, a spus azi niște lucruri”

„Acest document se numește OUG 57/2013. Se face o împingere a plății pentru 2017-2018 la unele tipuri de certificate verzi. Este problema Guvernului. Ce mă interesează este să arăt că minte. OUG este în vigoare așa cum a semnat-o domnul Victor Ponta. Parlamentul nu a plagiat-o, a introdus niște articole, dar

„Eu am trimis-o la CCR pentru că nu s-a respectat Tratatul de aderare a României la UE. Înainte de emiterea OUG, era obligatoriu să fie notificată CE. După ce eu am trimis legea înapoi la Parlament, a început și Guvernul procesul de contactare a Comisiei. A fost finalizat pe 24 februarie

„La CCR vreau să se constate că Guvernul trebuia să notifice Comisia Europeană. Dar acum, spre marea satisfacție a domnului Victor-Viorel Ponta, ordonanța este în vigoare, așa cum a emis-o”

„Reducerea prețului la energie electrică s-a făcut prin două modalități: prin reducerea certificatelor și prin scăderea consumului. Îl ajutăm în mod onesc să înțeleagă ce se întâmplă în economie. 12.03.2013 prețul energiei pe OPCOM era 232 de lei pe MW/ oră. Pe 12.03.2013 – 183,96 lei pe mW/oră, deci o scădere cu circa 50 de lei pe fiecare MW/oră. Prețul mediu de ieri a fost 116,05 lei pe MW/oră. Asta înseamnă o scădere medie de aproape 70 de lei pe MW. Scade prețul la energie electrică și primul-ministru nu se prinde”

„Nu înțeleg reacția de azi și o pun doar pe seama propagandei, ori pe seama incompetenței. Sau amândouă”

„Eu aș putea să le fac o demonstrație celor care au fost azi la CCR, salariaților de la ALRO și să promulg legea azi, mâine și să vadă că nu va scădea cu niciun leu prețul la energie cu legea promulgată. Problema este dacă Guvernul va decide acoprdarea unui ajutor de stat în care să subvenționeze prețul la energie electrică pentru ALRO. Pot face demonstrația promulgării. Trebuie să recunosc, nu pot face față propagandei mincinoase pe care o generează Guvernul

Criza din Ucraina

„România susține fără rezerve independența, integritatea și suveranitatea Ucrainei”

„Orice prezență a trupelor străine în afara tratatelor bilaterale este o agresiune la adresa Ucrainei. Considerăm ilegitimă inițiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declarație de independență față de Ucraina în perspectiva unui referendum pe 16 martie.”

„România consideră referendumul din 16 martie neconstituțional”

„Constat că situația de risc s-a agravat cu impact direct asupra securității europene. România consideră că acțiunile președintelui Ianukovici îl pun în situația de a-și pierde legitimitatea în așa fel încât acesta trebuie să demisioneze”

„România se va alătura demersurilor euro-atlantice în vederea restabilirii situației de drept”

„Este imperativ ca Moscova să recunoască autoritățile legitime de la Kiev ca unic partener de dialog”

„Etapa cea mai severă de sancțiuni prevede relații financiare, relații în vânzarea-cumpărarea de energie, comerț, export de armament”

„Ne aflăm în fața unui precedent. Autoritățile locale din Crimeea se cramponează de el: precedentul Kosovo. Și premierul înțelege că nu poate spune „Lăsați să plece președintele că recunoaștem noi Kosovo”. E o probă de slugărnicie care nu-și are rostul când privim la interesul României”

„O face nu numai public, o face și în discuțiile bilaterale. I se pare că a fi extrem de flexibil îi poate aduce ceva. Eu pot să îi spun că atâta timp cât are în CV un plagiat și o lovitură de stat e greu să fie un partener credibil”

„Pentru România nu există riscul unui conflict cu Federația Rusă, cel puțin în conjunctura actuală. România nu este o țară gata de război. Nu ridicăm gradul de alertă, să împărțim puști la populație, nu vă gândiți la așa ceva. Asta nu înseamnă că după evenimentele din Crimeea, dar și cele din Transistria, armata română stă și așteaptră primăvara. Azi am dat dispoziție șefului SMG să mute toate aplicațiile prevăzute în partea a doua a anului în prima parte. Am pus la dispoziție spațiul aerian al României pentru avioanele NATO, iar aviația română efectuează zboruri deasupra teritoriului Ucrainei. Azi am autorizat prezența unei fregate franceze în apele teritoriale ale României. Se acționează, dar cu precauție. Cea mai mare grijă a mea e cu Republica Moldova. Poate urma Republica Moldova, ceea ce ar fi o uriașă înfrângere”

„Leancă ar trebui să aibă grijă care îi este relația cu Federația Rusă”

Despre declararea lui Vona Gabor ca indezirabil

„Știu că a venit o corespondență, dar astăzi nu am avut timp.”

„Eu vizez un spectru mai larg de persoane, fie că ne referim la Jobbik, fie că ne referim la Garda Maghiară”.

„Am mapa așa, venită și de la ambasade, n-am apucat să citesc, dar în noaptea asta nu plec până nu citesc tot.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?