Băsescu îl contrazice pe Ponta: „Remarca lui Nuland include și România”

Redactor:
Anca Simina
Băsescu îl contrazice pe Ponta: „Remarca lui Nuland include și România”
Mesajul administrației americane privind protecția oficialilor corupți, încurajarea naționalismului și descurajarea presei independente în țări din Europa Centrală și de Est vizează și România, a susținut președintele Traian Băsescu.

Dacă premierul consideră că ținta criticilor Victoriei Nuland a fost „peste graniță”, președintele Traian Băsescu îl contrazice. „Remarca lui Nuland include și România. Nu numai România, dar include și România”, a spus Băsescu, la Cotroceni.

În traducerea sa, diferită de cea a Guvernului, mesajul administrației americane a fost îndreptat spre Parlament, care blochează de câteva luni anchetarea mai multor foști miniștri sau îi menține în scaunele de senatori pe Akos Mora și Tudor Chiuariu, dar și pentru politicienii care nu sprijină instituțiile implicate în lupta anticorupție. „Pentru cei care nu se regăsesc în declarația doamnei Nuland, care e mult mai complexă decât o simplă atenționare, le-aș aduce aminte de Parlamente care împiedică Justiția – parcă nu România ar avea vreo cinci parlamentari ale căror anchete s-au blocat, trebuie să le aduc eu aminte de Varujan Vosganian, de Laszlo Borbely, de Paul Dobre și alți câțiva domni miniștri parlamentari care stau pitiți în spatele votului parlamentarilor. Cine o trebui să-i spună lui Victor Ponta că sunt parlamentari care au fost declarați prin hotărâri definitive ale Înaltei Curți incompatibili și încă stau pitiți prin Parlament? Poate își dă seama și domnul Iohannis, nu numai Ponta de lucrul ăsta. Cine să îi spună domnului Ponta sau domnului Iohannis că avem parlamentar condamnat, ce-i drept cu suspendare – în Comsia Juridică a Parlamentului?”, a comentat Băsescu.

În opinia președintelui, mesajul lui Nuland a fost „un semnal extrem de puternic”, respingerea sa de clasa politică nefăcând decât să dubleze „un element extrem de rău primit de toate cancelariile”. Mai exact, președintele a invocat recenta rectificare bugetară prin care investițiile în tehnica militară, promise la Summitul NATO, au fost surclasate de promisiunile politice interne făcute primarilor în campanie.

„Lucrurile acestea se văd și vă pot spune un element extrem de rău primit de toate cancelariile: rectificarea bugetară care a fost semnalul discreditării tuturor semnalelor noastre că avem nevoie de prezență NATO pe teritoriul României, pentru a crește nivelul de securitate. Când s-a văzut că peste 2 miliarde sunt împrăștiate în scopuri electorale către primării și că armatei i se alocă foarte puțin, foarte multe cancelarii s-au întrebat cât de serioși suntem atunci când vorbim că avem nevoie să fim sprijiniți de aliații noștri pentru a consolida flancul estic”, a susținut Băsescu, fără a detalia la ce state se referă.

 

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide