Băsescu: În documentele lui Roșca Stănescu apare firma prin care Vântu a spălat bani. Să-l întrebe Antonescu câți bani a primit de la SOV

Băsescu: În documentele lui Roșca Stănescu apare firma prin care Vântu a spălat bani. Să-l întrebe Antonescu câți bani a primit de la SOV
Publicat: 08/11/2013, 20:09
Actualizat: 09/11/2013, 10:38

Președintele Traian Băsescu i-a transmis, vineri, președintelui Senatului, Crin Antonescu, să îl întrebe pe senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu dacă a primit în cont de la o firmă cipriotă sumele de 299.000 de dolari și 486.000 de euro în anul 2004.

„Pentru că domnul președinte al Senatului, Crin Antonescu, vrea să facă și o comisie, în program era ca circul să fie umflat printr-o comisie parlamentară în care s-ar fi dus domnul ministru de Interne, și, stimulat de domnul Crin Antonescu, să facem o comisie parlamentară, să vedem cum a spălat președintele banii. Ridicol, dar dacă tot se întrunesc la grupul parlamentar, public îl rog pe domnul Crin Antonescu să îl întrebe pe Roșca Stănescu dacă pe data de 03.02.2004 i s-au virat în cont, exact de la firma cipriotă care era în documente, suma de 299.672 de dolari, și să îl mai întrebe despre o altă dată, tot din anul 2004, adică 30.12.2004, dacă i s-a virat, cumva, tot de la aceeași firmă din documente, suma de 486.000 de euro, și eventual contra căror servicii, poate îi spune lui Crin Antonescu”, a declarat Traian Băsescu.

Președintele a continuat: „Cam asta despre marele senator SRS, senator al patriei și senator foarte susținut de Crin Antonescu să pună de-o comisie. Dar să se grăbească, pentru că dosarul de spălare merge înainte (…) Și poate îl cheamă și pe Vîntu la o audiere. Ce ghinion, domnule, să cazi exact pe o firmă despre care președintele știa. Nefericit”.

Șeful statului a mai declarat că își menține integral caracterizarea de joi seară, când a spus despre Sorin Roșca Stănescu că este un „mincinos prost”.

Traian Băsescu a ținut să precizeze, însă, că lucrurile nu sunt doar la acest nivel, fiind vorba despre „un joc mult mai larg, pe care, din păcate pentru Sorin Roșca Stănescu, l-a înțeles din prima clipă, dar a fost curios până unde merge”.

Potrivit președintelui, „promovarea acestei minciuni nu a fost una întâmplătoare”.

„O fundație care ține de domnul Voiculescu a depus aceste documente încă din februarie, iar ele au fost investigate de poliție și trimise la un Parchet de pe lângă Tribunalul București”, a mai spus Traian Băsescu, adăugând că nimeni nu putea să dea o soluție petentei pe astfel de documnete.

Șeful statului a apreciat că „ieșirea publică a lui Sorin Roșca Stănescu a fost una precipitată, pentru că a preluat el documentele aruncate de fundație la Poliție, pentru că intrase în dificultate”.

Traian Băsescu a explicat că senatorul liberal făcuse, anterior, o declarație conform căreia șeful statului ar avea conturi în Seychelles.

„Fiind un om laș, și-a dat seama că neavând acoperire parlamentară trebuie să schimbe repede registrul și, la numai două zile după afirmația că aș avea bani în Seychelles, a făcut declarația, în Parlament, la fel de mincinoasă, dar de data aceasta aducând-o în zona dreptului și libertății oricărui parlamentar de a spune orice îi trece prin cap în Parlament”, a continuat Băsescu.

Șeful statului a menționat că i-a intentat acțiune în instanță lui Sorin Roșca Stănescu pentru declarația acestuia privind conturile din Seychelles.

„Dânsul promitea că vine cu documente, poate are nefericirea să vină tot cu astfel de documente și în instanță”, a mai spus șeful statului.

Președintele a ținut să clarifice acuzațiile privind spălarea de bani printr-o firmă din Cipru, precizând că a fost „nefericită” ideea de a folosi această firmă, pentru că este „firma prin care Sorin Ovidiu Vîntu a spălat bani”, iar acest lucru se află, acum, în investigarea procurorilor.

Șeful statului a spus că nu știe ce au în dosar procurorii, dar știe ce a cerut în mod repetat președintelui Ciprului, și anume deschiderea comisiei rogatorii între România și Cipru pentru ca procurorii români și ofițerii investigatori să aibă acces la informații privind mișcări de bani făcute de societăți înregistrate în Cipru de către cețățeni români.

„Am avut probleme mari, pentru că solicitarea la nivelul parchetelor nu a primit un răspuns pozitiv și atunci a trebuit să existe implicare la cel mai înalt nivel, pentru ca acele comisii rogatorii să aibă loc, iar documentul pe care i l-am înaintat președintelui Ciprului era un document care cuprindea și numele acestei firme”, a declarat președintele Traian Băsescu.

Potrivit șefului statului, „ghinionul lui Sorin Roșca Stănescu, dar și al lui Sorin Ovidiu Vîntu, dar și neinspirația de a folosi asemenea falsuri este subliniată și de faptul că prin această firmă s-au virat bani domnului Popa, de la FNI, care se afla în Indonezia”.

„Este un lucru pe care de asemenea îl știu pentru că a trebuit să fac intervenții repetate, și discuții repetate, și scrisori către președintele Indoneziei, pentru ca România să primească acces la aceste informații”, a continuat Băsescu.

Operațiunile menționate în mesajele de transfer interbancar din documentele prezentate de Sorin Roșca Stănescu, prin care acesta acuza finanțarea Alianței DA cu 7 milioane de dolari, nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate, potrivit PICCJ, care invocă rezultatele verificărilor făcute de ONPCSB.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) informează, într-un comunicat de vineri, că declarațiile publice ale senatorului Sorin Roșca Stănescu legate de acest subiect „relevă aceleași aspecte cu cele cuprinse în denunțul penal formulat de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) în legătură cu un eventual transfer de bani din străinătate către Alianța Dreptate și Adevăr, ce a fost efectuat în anul 2004”.

Potrivit PICCJ, informațiile reclamate în respectivul denunț constituie obiectul dosarului nr. 1785/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Parchetul general precizează că Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) i-a comunicat, vineri, că în urma verificărilor efectuate, „operațiunile menționate în mesajele swift nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate”.

„Concluziile verificărilor vor fi avute în vedere la soluționarea cauzei, care în prezent este în faza actelor premergătoare”, se mai precizează în comunicat.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Sorin Roșca Stănescu este „un mincinos prost”, el afirmând că parlamentarul a lansat un document fals și că liberalul ar trebui să meargă, dacă se dovedește că nu are dreptate, unde a mers „înalt prea sinucisul Adrian Năstase”.

El a fost întrebat, când a sosit la un eveniment pe tema medierii, cum comentează acuzațiile lui Sorin Roșca Stănescu la adresa sa: „E o întrebare care mi-a picat foarte bine. Dacă Roșca Stănescu are dreptate, eu mă duc cu plăcere și cu conștiința împăcată alături de Înalt Prea Sinucisul Adrian Năstase. Dar, dacă nu, ar trebui să se ducă el”.

Președintele a continuat: „Am să vă arăt ce înseamnă un mincinos prost. A lansat aceste ordine de plată, care sunt niște falsuri. Spune data în care s-a virat un milion de dolari în contul Alianței «Dreptate și Adevăr». Trece și contul, care corespunde contului, numai că e așa de prost, încât nu duce falsul până la capăt și lasă contul cu terminația ROL. Într-un cont de lei, că asta înseamnă lei, nu poți să virezi niciodată dolari. Deci un fals incomplet. Și la fel e pe toate cele așa zise 7 milioane de dolari, toate se virează într-un cont de lei. Nici rudele din generațiile anterioare ale lui srs n-ar putea să facă. (..) Le aveți, sunt pe toate site-urile, din păcate și pe un site care se vrea al justiției, le promovează”.

Potrivit lui Băsescu, Stănescu ar trebui să aibă „decența” să se ducă singur „lângă înalt prea sinucisul Adrian Năstase”.

„Sper să aibă decența să se ducă singur, ca falsificator, lângă înalt prea sinucisul Adrian Năstase. Că asta spuneați, că uite ce a făcut Năstase, și a făcut pușcărie, și deci, falsuri tip Roșca Stănescu”, a spus președintele.

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a avut miercuri o declarație politică în care acuza faptul că în conturile de campanie ale Alianței DA ar fi intrat aproximativ 7 milioane de dolari americani, care nu au fost declarați în anul următor în Monitorul Oficial conform prevederilor legale.

Conform lui Roșca Stănescu, în anul 2004, în contul deschis la Bancpost București de către Alianța D.A., în zilele de 4, 12 si 19 noiembrie, prin cinci viramente, a fost transferată suma de 7 milioane de dolari.

El a amintit într-o declarația politică, faptul că președintele PD era, în 2004, Traian Băsescu „care, în același an, a candidat la funcția prezidențială și a reușit, la limită, să-l învingă pe contracandidatul său Adrian Năstase. Președintele PNL era Theodor Stolojan, cel care a abandonat cursa pentru „Președinție în favoarea lui Traian Băsescu.

Sorin Roșca Stănescu an susținut că suma totală de 7 miloane de dolari a provenit de la Laiki Bank Cyprus, iar plățile au fost făcute prin intermediul băncilor Brown Brothers Harriman and Corporation și Bank of Canton of California San Francisco.

„Conform Legii nr. 43/2003 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, în vigoare în 2004, era obligatoriu ca suma totală a donațiilor să se publice în Monitorul Oficial al României, partea a treia, până la data de 31 martie a anului următor. Aceasta prevedere legală a fost încălcată”, afirma senatorul liberal, adăugând că, într-o formă sau alta, acești bani ar fi fost utilizați pentru campania electorală a lui Traian Băsescu.

El a prezentat și documente referitoare la aceste tranzacții. În patru din cele cinci documente apare ca „ordering customer” numele Comac LTD, firmă al cărei împuternicit a fost Sorin Ovidiu Vântu.

Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) s-a autosesizat și a început o investigație în urma afirmațiilor senatorului PNL Sorin Roșca Stănescu potrivit cărora Alianța DA ar fi beneficiat în 2004 de finanțări ilegale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii