Băsescu întoarce în Parlament legea referendumului cu cvorum redus la 30 la sută. Care sunt obiecțiile președintelui

Băsescu întoarce în Parlament legea referendumului cu cvorum redus la 30 la sută. Care sunt obiecțiile președintelui
Publicat: 12/07/2013, 10:49
Actualizat: 17/03/2017, 04:18

Președintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puțin 30% și cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puțin 25%, pe motiv că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

Președintele menționează, în cererea de reexaminare, că prin Legea pentru modificarea și completarea Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului se introduce, sub aspectul condițiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de cel puțin 30% și un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puțin 25%, ambele raportate la numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

„Această soluție legislativă se regăsește în cazul referendumului privind revizuirea Constituției, al referendumului pentru demiterea Președintelui României, al referendumului cu privire la probleme de interes național și al referendumului local. În lipsa unei participări de cel puțin jumătate plus unul din corpul electoral, apreciem că noua variantă de reglementare a cvorumului de participare, aleasă de legiuitor, nu asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forța care să reflecte voința și suveranitatea poporului”, susține Traian Băsescu.

Șeful statului consideră oportună reglementarea unei participări de cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente „pentru ca referendumul să poată exprima, în mod real și efectiv, voința cetățenilor, voință ce constituie premisa unei manifestări autentic democratice a suveranității prin intermediul poporului”.

„Astfel, caracterul democratic al statului vizează participarea cetățenilor la conducerea treburilor publice și presupune ca deciziile să fie întemeiate pe voința poporului, de aceea democrația constituțională implică o guvernare realizată de către majoritate, în acord cu voința sa. În condițiile în care participarea la referendum a majorității cetățenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, reprezintă atât un act de responsabilitate civică, cât și premisa unei manifestări democratice a suveranității prin intermediul poporului, considerăm că schimbarea acestei majorități ar putea avea efecte negative asupra exprimării voinței reale și efective a cetățenilor ce se va răsfrânge asupra întregii societăți”, susține șeful statului.

Potrivit acestuia, păstrarea cvorumului de cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru referendumul de revizuire a Constituției este cu atât mai justificat dacă avem în vedere că legea fundamentală a unui stat democrat are ca și trăsătură definitorie stabilitatea.

„Aceasta este o cerință imanentă a statului de drept. În România, procedura de revizuire a Constituției se caracterizează prin aceea că puterea constituantă derivată este ținută să respecte voința Adunării Constituante, definitivată prin Referendumul din 1991. Membrii Adunării Constituante au apreciat atunci că nu se impune proclamarea expresă a unui cvorum necesar pentru aprobarea legii de revizuire a Constituției, prin referendum, fiind suficientă o construcție constituțională care să se bazeze pe principiile democratice. În concepția suveranității populare, fiecare cetățean este deținătorul unei porțiuni de suveranitate, iar voința majorității reprezintă cvorum esențial pentru asigurarea caracterului democratic de modificare a voinței puterii constituante originare”, arată Băsescu în cererea de reexaminare.

Președintele precizează că a modifica voința puterii constituante originare, neținând cont de principiile generale, intangibile ale statului român prin utilizarea unor instrumente legale inferioare ca forță juridică, aduce atingere Art. 1 și Art. 2 din Constituție.

„Art. 2 din Constituție stabilește principalele coordonate în care se poate exercita suveranitatea națională precizând că aceasta se exercită fie direct de către popor, fie indirect, prin organele sale reprezentative. În ceea ce privește procedura de revizuire a legii fundamentale, Art. 151 din Constituție îmbină tehnicile specifice democrației reprezentative cu cele ale democrației directe. Cerința aprobării prin referendum popular sintetizează voința suverană a corpului electoral, voință ce nu poate fi modificată în baza principiului analogiei juridice decât în aceleași condiții. Constituția României cuprinde o serie de modalități tehnice de garantare a unui anumit grad de rigiditate a acesteia, de natură să asigure stabilitatea întregului sistem normativ al unui stat, certitudinea și predictibilitatea sa”, se arată în cerere.

Traian Băsescu adaugă că revizuirea Legii fundamentale trebuie corelată atât cu regimul juridic al inițiativei legislative populare, cât și cu cel a adoptării proiectului sau propunerii de revizuire de către Parlament.

„În acest sens, legea fundamentală impune un cvorum deosebit de adoptare tocmai pentru a sublinia forță juridică a Constituției. Mai mult, avem în vedere faptul că actuala Constituție, adoptată în anul 1991, a fost revizuită în anul 2003 cu participarea la referendum a unei majorități de 50% plus unul din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale permanente, iar diminuarea pragului de participare la 30% lipsește de legitimitate modificările aduse printr-o nouă lege de revizuire, generând o situație de instabilitate constituțională. Luând în considerare competența exclusivă a Parlamentul, vă solicităm reexaminarea Legii trimisă la promulgare în sensul respingerii acesteia de către Parlament”, se arată în cerere.

În 29 mai, Camera Deputaților a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” și 2 abțineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum la 30%.

Inițiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezență la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar și introducerea condiției unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

În aceeași zi, liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a anunțat că PDL, UDMR și PPDD atacă la Curtea Constituțională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituțională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituțională.

Președintele Băsescu a declarat, ulteriror, că termenul fixat de CC este „greșit calculat” și „nu are niciun Dumnezeu”.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier