Băsescu, pe Facebook: Miza lui Tăriceanu și Ponta este controlul justiției și nu Mariana Rarinca

Băsescu, pe Facebook: Miza lui Tăriceanu și Ponta este controlul justiției și nu Mariana Rarinca
Publicat: 28/05/2015, 18:25

„Cred că justiția a ajuns la un moment de cumpănă. Cu siguranță nu voi fi cel care să dea cu pietre în justiția de astăzi, care s-a construit cu greu și, cel puțin în ce mă privește, cu costuri politice mari, pentru că am apărat-o public și atunci când nu merita apărată. Din păcate, în ultimele șase luni, setea de putere și goana bezmetică după imagine a câtorva lideri din justiție, secondați de generali SRI cu capacitate ridicată de presiune și șantaj, au generat derapaje care pot fi cu greu acceptate. În plus, pentru a avea imaginea completă, trebuie spus că CSM-ul a ajuns o măciucă agresivă ce se aplică peste gură oricui incearcă să facă observații sau aprecieri negative la adresa justiției”, susține fostul președinte, într-o postare pe Facebook intitulată „Miza lui Tăriceanu și Ponta este controlul justiției și nu Doamna Mariana Rarinca”.

Fostul președinte spune că nu-i „trece prin cap” să ceară demisia Liviei Stanciu și a Codruței Koveși sau a lui Florian Coldea. „Acesta este obiectivul PSD pentru a-și putea instala în aceste funcții oameni obedienți de talia lui Nițu și Sutiman de la Parchetul General. Justiția chiar ar ajunge din nou o anexă a socialiștilor, așa cum era pe vremea lui Adrian Năstase. Nu voi profita nici de nefericirea doamnei Mariana Rarinca pentru a cere demisii, dar mă înclin cu respect în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București care au achitat-o”, a adăugat el.

Traian Băsescu face în continuare o enumerare a ceea ce el consideră „adevăruri ce nu pot fi contestate” și care ar trebui dezbătute public.

„1.Unii procurori introduc în cererile de arestare preventivă și în rechizitorii acuzații nesusținute de probe și elimină probele favorabile inculpatului, inducând în eroare judecătorii; 2.Pentru a-și atinge scopul arestării preventive, procurorii transferă selectiv către presă documente și informații din dosare aflate în anchetă, creând o uriașă presiune publică; 3.Judecătorii sunt adesea timorați de presiunea publică exercitată de televiziuni și procurori, aprobând cu ușurință arestul preventiv pentru oameni care sunt departe de a fi un pericol public sau de a avea posibilitatea să distrugă probe; 4. Prin publicitate excesivă controlată de procurori și arestările preventive aprobate cu ușurință de către judecători, se ignoră drepturi fundamentale ale omului cum ar fi dreptul la apărare, dreptul la libertate de exprimare, dreptul la imagine; 5. Denunțuri tardive sunt încadrate de unii procurori în categoria denunțurilor inițiale, permițând unor protejați să scape și cu banii furați, și fără pedeapsă penală. Măcar banii ar trebui recuperați; 6. Sunt cazuri în care delațiunea este luată cu bună știință drept denunț și utilizată ca probă, ducând la inculparea și arestarea preventivă, fără probe care să genereze suspiciunea rezonabilă; 7. În timp ce prin acțiunea incorectă a procurorilor care transmit presei informații selectate din dosare, inculpații sunt pur și simplu zdrobiți pe imagine, orice încercare a inculpatului de a se apăra public este considerată un grav atac la desfășurarea anchetei; 8. Utilizarea ca probă a rapoartelor tehnice făcute de salariați ai DNA și nu de experți independenți autorizați ai MJ; 9. Utilizarea de experți independenți controlați de procurorii de caz; 10. Procurori care lucrează în dosare sub controlul ofițerilor SRI și care îndreaptă forțat ancheta spre concluziile sugerate de SRI fără a putea demonstra prin probatoriu cele susținute împotriva inculpaților”, susține Băsescu.

Fostul președinte mai scrie că „este adevărat că justiția, în ansamblul ei, a făcut progrese majore față de anul 2004, dar a încerca să acreditezi ideea că a ajuns la perfecțiune este o mare minciună”.

„Revenind la ceea ce astăzi este pe agendă, o spun foarte clar: a intra în jocul lui Tăriceanu, care cere demisii și demiteri la vârful justiției, înseamnă atingerea obiectivului major al lui Voiculescu, Ponta și Antonescu din vara lui 2012, acela ca PSD și acoliții să dobândească controlul justiției. Problema este dacă Inspecția Judiciară și CSM-ul vor intra în jocul tandemului Ponta – Tăriceanu. Cazul doamnei Mariana Rarinca este, în opinia mea, mult mai complicat decât pare, dar cu semnificații limpezi pentru riscurile arestului preventiv utilizat ca mijloc de a închide gura unui justițiabil incomod sau pentru a-i diminua șansele la apărare, iar apariția imediată a unor indivizi gata să denigreze judecătorii care au achitat-o nu arată decât capacitatea de dezinformare a unora”, mai susține Băsescu.

Fostul președinte adaugă că, altfel, rămâne „un adversar neîmpăcat al arestărilor preventive inutile”. „Consider că ele îngrădesc dreptul la apărare, sunt umilitoare pentru cei cărora li se aplică fără probe care să ducă la indicii rezonabile, fie ei oameni de rând sau persoane publice”, notează el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic