Băsescu pune în gardă FMI: „Nu-mi cereți să semnez ce negociați cu Guvernul”

Băsescu pune în gardă FMI: Nu-mi cereți să semnez ce negociați cu Guvernul
Publicat: 23/01/2014, 12:08
Actualizat: 28/03/2015, 01:22

Președintele Traian Băsescu a anunțat FMI că nu intenționază să-și pună nici de această dată semnătura pe rezultatul negocierilor delegației instituțiilor financiare internaționale cu Guvernul cât timp miniștrii nu i-au cerut un mandat pentru aceste discuții. „Nu blochez deciziile dintre dumneavoastră și Guvern în acest moment, dar nu-mi cereți să semnez ce negociați”, a spus Băsescu, la întâlnirea cu FMI pe care a avut-o în această dimineață la Cotroceni.

Oprirea la Cotroceni este prima întâlnire oficială a experților Fondului, aflați în România de marți pentru deblocarea acordului stand-by. Acesta este momentan suspendat, fără consecințe economice directe deocamdată, în condițiile în care președintele a anunțat în decembrie că nu își pune semnătura pe scrisoarea destinată boardului FMI și negociată de miniștrii Daniel Chițioiu și Liviu Voinea fără a avea mandat din partea sa, așa cum prevede legislația legată de tratate.

Chiar dacă a început prin a spune că speră că misiunra „va fi una de succes”, Băsescu a avertizat FMI că nu va fi de acord cu scrisoarea de intenție negociată cât timp va face referire și de această data la acciza suplimentară pentru combustibil. „Acum mă uit pe cheltuielile Guvernului, la ineficiența colectării și la taxele introduse. Nu blamez extinderea bazei de impozitare, chiar o susțin, dar exagerările cu taxe adiționale, în special în energie și la combustibil, cred că sunt o greșeală uriașă și vor afecta și economia și populația. Responsabilitatea e a Guvernului, dar această taxa nu va fi susținută public de mine, pentru că nu cred că e o soluție”, a insistat președintele.

Băsescu a sugerat în schimb FMI să meargă, pentru acoperirea deficitului, pe reducerea cheltuielilor bugetare. „Imediat ce am avut o creștere economică, am început să cheltuim tot mai mult și mai mult”, a reclamat el politica Guvernului.

Cu o săptămână înainte de sosirea delegației FMI, președintele Traian Băsescu a avertizat Guvernul că intenționează să extindă lista condițiilor pe care le pune pentru a semna scrisoarea adresată boardului de la Washinton.

Astfel, Băsescu cere ca pe de o parte să nu existe nicio referire la introducerea unei accize suplimentare la litrul de combustibil, iar pe de altă parte Guvernul să recupereze toate restanțele pe care le are față de Comisia Europeană, inclusiv în privința angajamentelor legate de educație.

„Avem suspendată de la aplicare suplimentarea de acciză la motorină și benzină, decizia mea este ca această acciză suplimentară să nu se introducă. Vedem toți că a fost o minciună că va scădea prețul la combustibil de la 1 ianuarie. Dacă vom mai adăuga 41,8 bani la prețul fiecărui litru se va resimți mai puternic în prețuri și în inflație”, și-a argumentat președintele opoziția față de această taxă invocată și în decembrie ca motiv pentru a nu semna scrisoarea adresată instituțiilor financiare internaționale.

O dată obținută amânarea accizei, Băsescu plusează. „Cu ocazia vizitei FMI, voi fi foarte atent ca recomandările de țară care au fost făcute României de CE să fie introduse în scrisoarea pentru Fond și pentru CE. Altfel, obiectivul de a avea un acord nu este acoperit. Recomandările vizează atingerea obiectivelor prin Agenda 2020. Un exemplu unde de curând am făcut un pas înapoi: în acest tandem politicieni – dascăli rămâne clasa a IX- a și a X – a la licee. Pentru voturile dascălilor, dar împotriva intereselor copiilor s-a modificat Legea educației”, a reclamat el.

Premierul Victor Ponta, de cealată parte, a sugerat însă, la ședința de Guvern de mierucuri, că „blocajul” de la Cotroceni ar urma să se prelungească până după finalul lunii mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare.

„De mâine avem întâlnirea cu FMI”, a anunțat Ponta miniștrii, cerându-le să aibă „pregătite listări, reforme, ceea ce avem de adoptat”. „Din punctul de vedere al Guvernului, tot ce am negociat cu CE, BM și FMI e valabil, toate reformele pe care nu l-am asumat le facem în continuare. Există un singur punct, care ține de interesul politic al președintelui Traian Băsescu, dar probabil după alegerile europarlamentare nu va mai fi un blocaj. Interelele politico-electoral ale președintelui dispar, probabil, după europarlamentare”, a comentat el.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Intră în vigoare în toată România! Guvernul a dat ORDIN
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Gabriel Stoica, poveste cutremurătoare! Care este cel mai important obiectiv al vieții sale: "Trebuie să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu...
×