Băsescu respinge Legea de degrevare a instanțelor, cerând ca Senatul să fie Cameră decizională

Băsescu respinge Legea de degrevare a instanțelor, cerând ca Senatul să fie Cameră decizională
Președintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului Legea privind degrevarea instanțelor judecătorești, menționând că Senatul a fost prima Cameră sesizată, ceea ce este contrar Constituției pentru astfel de legi, el cerând ca la reexaminare Senatul să fie Cameră decizională.
Publicat: 19/11/2012, 21:02
Actualizat: 21/03/2017, 23:12

„Legea supusă reexaminării are ca obiect de reglementare măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Procedura de adoptare a acestei legi de către autoritatea legislativă contravine dispozițiilor constituționale cuprinse în Titlul III, Capitolul I, Secțiunea a 3-a «Legiferarea»”, se arată în cererea de reexaminare trimisă de președintele Traian Băsescu președintelui Senatului.

Șeful statului menționează că Legea trimisă spre promulgare stabilește norme de competență de judecată ce conduc la degrevarea instanțelor judecătorești și la o mai bună funcționare a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Așadar, reglementările privind organizarea și funcționarea instanțelor judecătorești trebuiau să fie adoptate cu respectarea principiului specializării Camerelor. În acest caz, conform Articolului 73 alin. (3) lit. l) coroborat cu Articolul 75 alin. (1) din Constituția României, legea transmisă spre promulgare, ce privește organizarea și funcționarea instanțelor judecătorești, este de competența Camerei Deputaților, ca primă Cameră sesizată. Contrar dispozițiilor constituționale în materie de partajare de competență a Camerelor, prima Cameră sesizată în procedura de dezbatere și adoptare a legii a fost Senatul. Stabilirea prin legea fundamentală a ordinii de sesizare a Camerelor, în acest caz este relevantă, nu doar prin prisma succesiunii a două dezbateri, prima în Camera de reflecție și a doua în Camera decizională, ci și prin cea a acordării votului definitiv. La data de 15 octombrie 2012, Senatul a respins propunerea legislativă. Or, în situația în care succesiunea dezbaterilor s-ar fi desfășurat în ordinea stabilită de Constituție, legea ar fi trebuit considerată respinsă în baza acestui vot”, scrie președintele.

Traian Băsescu amintește că în cea de a doua Cameră sesizată, Legea a suferit modificări, cu ocazia dezbaterilor în Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților fiind introduse amendamente care se referă la contenciosul administrativ.

„Astfel, prin modificările aduse, Camera Deputaților a extins obiectul de reglementare al legii, legiferând și în domeniul competenței de soluționare a litigiilor privind actele administrative emise sau încheiate de autoritățile publice locale, județene sau centrale. Acest aspect reprezintă o modificare semnificativă a legii, ce nu a fost pusă în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată. Procedând în acest mod Camera Deputaților a fost singura Cameră care a legiferat, ceea ce contravine principiului constituțional al bicameralismului, consacrat de Articolul 61 alin. (2), precum și dispozițiilor Articolului 75 alin. (5) din Constituția României, potrivit căruia în cazul în care Camera decizională adoptă o prevedere pentru care competența decizională aparține primei camere, legea se întoarce, numai în ceea ce privește prevederea respectivă, la Camera care a luat în discuție legea în cadrul primei dezbateri, care, în temeiul competenței sale decizionale, decide definitiv”, scrie președintele.

„Având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, în sensul reluării procedurii de adoptare cu respectarea principiului bicameralismului și a dispozițiilor constituționale referitoare la competențele stabilite pentru cele două Camere”, se mai arată în cerere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
S-a dat ordin pentru TOATĂ ROMÂNIA. Noile reguli de transport sunt deja în vigoare
ANAF nu poate să vândă terenurile Elenei Udrea. La ce preț au ajuns bunurile
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!