Băsescu: R.Moldova nu poate fi tampon între NATO și Rusia, ci poate deveni stat de frontieră al UE

Băsescu: R.Moldova nu poate fi tampon între NATO și Rusia, ci poate deveni stat de frontieră al UE
Publicat: 03/05/2012, 17:50
Actualizat: 04/05/2012, 01:48

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că este nerealist scenariul transformării Republicii Moldova într-un stat tampon între NATO și Rusia, în contextul amplasării în România a elementelor scutului antirachetă, el adăugând că țara vecină poate deveni „stat de frontieră al UE”, cum e România.

„Nimeni nu are în vedere crearea unui tampon între NATO și Federația Rusă sau UE și Federația Rusă utilizând Republica Moldova. De altfel, cred că termenul este depășit, având în vedere tehnologiile militare ale momentului. Cum vă imaginați că R.Moldova poate fi un tampon? Pentru ce? Doar pentru că pentru România are un număr de rachete pe teritoriul său? Nu”, a spus președintele Băsescu.

El a ținut să răspundă astfel în conferința comună de presă cu omologul de la Chișinău, Nicolae Timofti, unei întrebări referitoare la posibilitatea pentru Republica Moldova de a deveni „un tampon”, în contextul amplasării scutului antirachetă în România și prezența trupelor rusești în Transnistria.

Președintele Băsescu a reiterat că obiectivul strategic al scutului antirachetă este punerea în siguranță a cetățenilor din Europa de Sud-Est împotriva unor puteri emergente „cu vise de dezvoltare a armelor nucleare” sau a riscului ca grupări teroriste să intre în posesia unor rachete moderne cu rază medie de acțiune.

„Și noi, și Federația Rusă, avem aceleași interese cu privire la securitatea cetățenilor noștri și am impresia că la Moscova se înțelege tot mai mult că nimeni nu are în vedere ca elementele de scut antirachetă de pe teritoriul României, elemente care vor deveni operaționale în 2015, vor pune sub semnul întrebării securitatea Federației Ruse”, a spus președintele.

El a adăugat că între Rusia și UE pot exista numai dispute de natură economică, nu militară, iar ideea cu Republica Moldova ca un spațiu tampon din punct de vedere militar trebuie uitată.

„Uitați ideea că Republica Moldova este în viziunea vreunui strateg ca un tampon între NATO și Federația Rusă. Deci uitați de Republica Moldova ca tampon, Republica Moldova poate deveni ceea ce este România acum, un stat de frontieră al UE și ne-am bucura ca Republica Moldova să devină pe termen mediu un membru al UE la frontiera acestei organizații. Deocamdată, România este stat de frontieră și nu Republica Moldova. Ne dorim ca Republica Moldova să devină stat de frontieră al UE și nu tampon. Între Federația Rusă și UE pot fi numai dispute economice, dar uitați de posibilitatea ca vreodată între UE și Federația Rusă să fie conflicte militare. Uitați de povestea asta, pentru că este nerealist să construiți asemenea scenarii”, a concluzionat Băsescu.

Pe de altă parte, președintele Timofti a evidențiat că „așezarea geografică a Republicii Moldova este sub anumite interese geopolitice a diferitelor state și grupări” și a adăugat că speră să reușească într-o retragere a trupelor ruse din Transnistria.

„Eu sunt de părere că noi o să reușim, nu pot să vă spun când, dar o să reușim ca trupele rusești de pe teritoriul Republicii Moldova să fie retrase. Acesta este un punct clar în politica Republicii Moldova. Am avut o întrevedere cu domnul Rogozin, recent, când s-a aflat în vizită în Republica Moldova, și am avut discuții sincere, deschise. După, dumnealui a fost de părere că această problemă trebuie să fie rezolvată în baza unor discuții, a tratativelor și a relațiilor bilaterale. Eu sunt de părere că trebuie puse în aplicare mecanismele organelor internaționale”, a spus președintele de la Chișinău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×