Băsescu: Statutul cadrelor militare trimis de parlament – fie trădare, fie prostie. Prin lege se încearcă punerea sub control politic a generalilor

Băsescu: Statutul cadrelor militare trimis de parlament - fie trădare, fie prostie. Prin lege se încearcă punerea sub control politic a generalilor
Publicat: 21/03/2013, 21:53
Actualizat: 21/03/2013, 21:53

La câteva ore după ce a retrimis spre reexaminare parlamentului statutul militarilor, președintele Traian Băsescu a susținut, într-o conferință de presă, că legea așa cum a ajuns ea la promulgare „reflectă fie un act de trădare națională, ori un act care vădește o evidentă prostie”. Mai mult, a spus șeful statului, reprezintă o încercare de a pune sub contol politic generalii.

„Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare națională, și sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădește o evidentă prostie. Dacă aș fi promulgat-o azi, luni, 41 de generali ar fi fost trecuți în rezervă. Comandamentul forțelor terestre ar fi rămas fără niciun general, la fel la forțele navale, cel al forțelor aeriene cu un singur general. Statul Major ar fi rămas cu un general”, a spus Băsescu.

Ulterior, el a precizat că, că dacă Parlamentul insistă să mențină actuala formă a legii privind cadrele militare, atunci va ataca proiectul la Curtea Constituțională.

Reacția președintelui Senatului, Crin Antonescu, nu a întârziat să apară: „De trădare nu vorbim ca la cenaclu, trădarea nu se face la un șpriț seara. Băsescu face declarații iresponsabile”, a spus Antonescu, în vreme ce premierul Ponta anunță o schimbare.

Șeful statului a explicat că prevederile legii potrivit cărora generalii, la îndeplinirea vârstei standard de pensionare, pot rămâne în activitate doar cu aprobarea șefului instituției în care activează reflectă o încercare de punere sub control politic a generalilor

„Dacă voiau să nu treacă în rezervă trebuiau să se ducă la un ministru cu cascheta în mână. (…) Se încearcă punerea sub control a generalilor. E o lege neroadă și un act împotriva securității naționale. (…) Sper ca acestă lege să nu mai plece din parlament niciodată. Mi s-a părut o prostie sau o lovitură dată armatei”, a spus Băsescu.

Șeful statului a precizat că a avut o serie de discuții cu ministrul Apărării, Mircea Dușa, care nici el nu este de acord cu legea. Mai mult, Băsescu a spus că legea nu avea avizul guvernului.

„Am avut discuții cu ministrul Apărării și a fost de acord că promulgarea generează preblemele pe care le-am prezentat. Am avut trei discuții cu el. Ministrul Apărării este un membru al CSAT pe ministerul căruia se face un experiment. Proiectul nu are avizul guvernului”, a spus șeful statului.

Cele mai importante declarații:

  • Am văzut o oarecare dezbatere legată de scrisoarea trimisă Camerei Deputaților și de retrimiterea spre reexaminare a legii cadrelor militare.
  • Aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre scutul antirachetă. S-a renunțat la faza a patra care nu viza apărarea UE. Nu se afectează cu nimic securitatea teritoriului UE.
  • Facilitățile militare americane, din punct de vedere al valorii investiției nu există nicio modificare, graficul rămâne.
  • Am transmis președintelui Camerei Deputaților în care îi solicit pe ordinea de zi a proiectului de revizuire a Constituției inițiat de președintele României. De ce am ținut să fac acest lucru? Articolul 63 spune că proiectele de legi înscrise pe ordinea de zi își continuă procedura în noul parlament.
  • Am semnalat Camerei Deputaților că are obligația să continue procedura.
  • Orice revizuire trebuie să pornească de la rezultatele referendumului.
  • E un articol care a scăpat președintelui comisiei de revizuire, președintele Senatului: art.90, niciun politician nu poate trece peste referendumul din 2009.
  • E foarte interesant cât de lipsiți de consecvență sunt cei din actuala majoritate și viața o să-i sancționeze.
  • Mă tem că viața și CCR îi vor aduce la ordine. Bine ar fi să plece de la premisa că acel referendum validat.
  • Nu sunt generalii din generația lui Moș Teacă din generația lui Dogaru. Sunt ofițerii care au condus operațiunile în Irak și Afganistan.
  • Înțeleg că se pregătește modificarea legii referendumului.
  • Legea privind statutul cadrelor militare pot să o interpretez ca fiind o lege care este un act de trădare sau care vădește un act de prostie.
  • Dacă aș fi promulgat-o astăzi, luni 41 de generali ar fi fost în rezervă. Comandamentul forțelor terestre, navale, ar fi rămas fără niciun general. Statul Major ar fi rămas cu un general. Dacă voiau să nu treacă în rezervă trebuiau să se ducă la un ministru cu cascheta în mână.
  • Se încearcă punerea sub control a generalilor. E o lege neroadă și un act împotriva securității naționale.
  • Sper ca acestă lege să nu mai plece din parlament niciodată.
  • Mi s-a părut o prostie sau o lovitură dată armatei.
  • Printre inițiatori este un fost ministru al apărării.
  • Am avut cu ministrul Apărării și a fost de acord că promulgarea generează preblemele pe care le-am prezentat. Am avut trei discuții cu el. Ministrul Apărării este un membru al CSAT pe ministerul căruia se face un experiment. Proiectul nu are avizul guvernului.
  • Despre aeronava Tarom: Categoric nu voi mai utiliza aeronavă Tarom pusă la dispoziție. Nu am ce rezilia, nu există niciun contract, noi angajam acest avion charter la fel cum angajează și o firmă de turism. Nu am ce să reziliez, s-a propagat o minciună că se cheltuiesc șapte milioane de euro cu avionul pentru președinte. Nu este adevărat. Când va fi nevoie voi lua un charter de la companie străină. Nu voi mai folosi avioane Tarom, cum am decis să nu mai folosesc nici avioane Romavia la vremea respectivă.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului