Băsescu: Voi semna legea referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezența presei

Băsescu: Voi semna legea referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezența presei
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va semna legea referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezența presei și a arătat că propunerea de revizuire a Constituției, în forma actuală, este "catastrofală" pentru România.
Publicat: 11/12/2013, 23:24
Actualizat: 28/07/2014, 21:26

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va semna legea referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezența presei și a arătat că propunerea de revizuire a Constituției, în forma actuală, este „catastrofală” pentru România.

„Chiar așa fac și chem și presa să se vadă că am semnat-o”, a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 Tv.

El a arătat că, dacă modificarea făcută de USL ar fi una bună și nu una făcută cu gândul la interesele celor două partide aflate temporar la putere, nu cu gândul la interesele lui Crin Antonescu și Victor Ponta, ar crea condiții să se organizeze referendumul, dar nu o dată cu prezidențialele.

„Ceea ce au făcut (…) este din nou o construcție pârvulesciană, vă mai amintiți, s-a amestecat domnia sa în legea votului uninominal și a ieșit ce a ieșit, acum a fost un mare organizator de dezbateri pe Constituție și Constituția arată jalnic”, a spus Traian Băsescu.

Potrivit șefului statului, oamenii politici sunt prea puțin pregătiți să discute Constituia, dacă nu folosesc constituționaliști.

„Constituția, în forma care este ea acum, propunerea de revizuire, este catastrofală pentru România”, a mai arătat șeful statului.

Președintele Traian Băsescu a mai declarat recent că va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, în condițiile în care a primit motivarea Curții Constituționale, la Cabinetul său, în 5 decembrie dimineața, astfel că va aștepta cele zece zile legale.

„La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curții Constituționale pe legea refrendumului – n.r.) și în Constituție spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul, pentru că la cabinetul meu, deci nu la registratura. Am înțeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineața. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul președintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea”, a spus Traian Băsescu.

Curtea Constituțională a respins, în 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea președintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

Motivarea deciziei CC a fost publicată, în 4 decembrie, în Monitorul Oficial, iar președintele are termen 10 zile pentru a promulga actul normativ. Curtea Constituțională constată, în decizia prin care a stabilit constituționalitatea reducerii cvorumului la referendum, că președintele Traian Băsescu a formulat critici deja examinate de judecători, CC reiterând că stabilirea prezenței minime la referendum este atributul legiuitorului.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituțională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituțională, respingând o sesizare formulată de PDL.

În 20 noiembrie, președintele Traian Băsescu declara însă că nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu legea care stabilește pragul de 30% prezență la referendum pentru validare: „Nu exclud posibilitatea să revin la CC pe această temă. Constituția nu îl limitează pe președinte (legat de numărul sesizărilor care pot fi trimise Curții Constituționale pe aceeași lege – n.r.). Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiți-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii”.

El a mai declarat că în prezent președintele este ales cu 50% plus unul din electori, iar dacă intră legea în vigoare, ar putea fi demis cu 30%, în condițiile în care actuala majoritate are 70%.

În replică, premierul Victor Ponta declara că președintele Băsescu trebuie să promulge Legea referendumului deoarece este suficient de fricos pentru funcția sa ca să încalce Constituția, el adăugând că președintele se comportă ca un copil râzgâiat care vrea să mai strice jucăriile înainte să le ia părinții.

El a făcut referire la articolul 77, alineatul 3, din Constituție, conform căruia, dacă președintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituționalității ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curții Constituționale prin care i s-a confirmat constituționalitatea.

Și președintele PNL, Crin Antonescu, declara că nu crede că șeful statului va putea contesta pentru a doua oară la Curtea Constituțională Legea referendumului, afirmând că în acest caz o lege ar putea fi „atacată la nesfârșit” și poate fi blocată „la infinit” de la promulgare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului