Băsescu vrea pact cu partidele pentru agricultură. „Trebuie să ajungem să nu mai țipăm unii la alții”

Băsescu vrea pact cu partidele pentru agricultură. Trebuie să ajungem să nu mai țipăm unii la alții
Publicat: 16/05/2013, 11:21
Actualizat: 24/03/2015, 07:31

Președintele Traian Băsescu vine în fața partidelor cu un nou pact, unul pentru agricultură, care să se semneze după ce, la sfârșitul lunii iunie, Comisia Steriu de la Cotroceni va face publică strategia pentru agricultură la care se lucrează din 2009.

„Am desemnat o comisie care să elaboreze această strategie cu speranța semnării unui Pact pentru agricultură, semnat de toate articole politice. Suntem aproape de finalizare. Termenul este 30 iunie. Președintele comisiei, Valeriu Steriu, m-a asigurat că se poate”, a spus Băsescu la la Conferința Națională a Agricultorilor, la care a participat și comisarul pe Agricultură, Dacian Cioloș, dar și ministrul Daniel Constantin.

„Aș vrea să văd că românii nu-și vând pământurile”

Prioritatea pe care Guvernul ar trebui să o dea agriculturii, susține șeful statului, vine din faptul că, spre deosebire de investițiile în fabrici făcute în ultimii ani în România, „agricultura nu se pate delocaliza”.

„Nimeni nu pleacă cu pământul sau cu frumusețile țării”, a spus Băsescu, cerând agricultorilor să nu-și vândă pământul și statului „să creeze o agenție care să aibă drept de prim cumpărător atunci când românii vor să vândă” și să finalizeze Canalul Siret-Bărăgan și București-Dunăre, pentru irigații.

„Trebuie să găsim binefacerile dialogului între autorități și fermieri. Confruntarea nu duce la nimic. De regulă dacă nu se țipă, Guvernul nu se uită. Trebuie să ajungem să nu mai țipăm unii la alții”, a adăugat președintele.

„Marea problemă” a lui Băsescu: „Foarte mulți spun ce ar trebui să spun eu”

Anunțul pregătit de Băsescu a fost însă deconspirat cu câteva minute înainte de Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Priducătorilor Agricoli din România, cu care președintele s-a contrat de altfel, de câteva ori, în timpul dezbaterii. „Domnul președinte Traian Băsescu ne-a promis că în două săptămâni va fi gata strategia care care se lucrează de … Mai mulți ani”, a anticipat Baciu.

Replica lui Băsescu nu a întârziat: „Marea problemă în țara asta e că foarte mulți spun ce ar trebuI să spun eu”, a comentat șeful statului.

Comisia specială pentru agricultură care a funcționat la Palatul Cotroceni în 2009, cu Dacian Cioloș președinte, a fost reactivată luni de președintele Traian Băsescu. În locul lui Cioloș, avansat între timp comisar european pentru agricultură pe portofoliul care a revenit României, a fost numit Valeriu Steriu, fostul ministru al Agriculturii din partea UNPR.