Blaga: Fără cele 5 milioane și ceva de voturi din țară, Băsescu nu câștiga. STS, SRI și SIE nu au cum să influențeze în vreun fel alegerile

Blaga: Fără cele 5 milioane și ceva de voturi din țară, Băsescu nu câștiga. STS, SRI și SIE nu au cum să influențeze în vreun fel  alegerile
Publicat: 30/05/2017, 17:50
Actualizat: 30/05/2017, 17:54

„Votul din Diaspora a fost hotărâtor, la fel ca și în 2014, numai că nu știu la cât ar fi ajutat votul din diaspora dacă Traian Băsescu nu ar fi avut peste cinci milioane de voturi în țară. Tot respectul pentru Diapsora, a avut un joc determinant, dar fără cele cinci milioane și ceva de voturi din țară, nu câștiga Traian Băsescu”, a declarat Vasile Blaga, precizând, în repetate rânduri în decursul audierii sale, că nu a condus campania PDL în acea perioadă și că nici nu a făcut parte staff-ul de campanie la alegerile prezidențiale din 2009.

Întrebat cum ar fi putut STS, SIE și SRI să influențeze alegerile prezidențiale din 2009, Blaga a răspuns că aceste instituții nu aveau cum să facă acest lucru.

„Niciodată, nici când eram ministru de Interne plin, niciodată nu am crezut și nu cred că aceste instituții pot influența în vreun fel alegerile. Nu au cum, din moment ce rezultatul votului corespundea numărătorii paralele, corespundeau datele, ele corespundeau cu cele furnizate apoi oficial, iar, în ceea ce privește fraudele, sigur, fiecare partid își organizează un departament juridic, iar colegii din teritoriu, repet, în 2009 nu am fost în staff-ul campaniei, dar fiecare partid își organizează un departament juridic și toate neregulile din țară sunt transmise la centru, se prelucrează după, se adresează BEC, care, în general, am observat e mai mobil în comparație cu birourile electorale județene”, a detaliat Blaga.

În ceea ce privește întâlnirea, dezvăluită de jurnalistul Dan Andronic, din seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din 2009, desfășurată la locuința lui Gabriel Oprea, unde se aflau George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României, întrebat dacă avea cunoștință de această întâlnire sau altele similare, având în vedere că, la scurt timp după, Gabriel Oprea urma să fie facă parte din Cabinetul Boc, Blaga a răspuns negativ.

„Trebuie să recunosc că, deși am fost ministru de Interne, nu am avut nciodată cunoștință despre altfel de întâlniri”, a precizat Blaga.

Mai mult, întrebat dacă Gabriel Oprea, din punctul său de vedere, a avut vreo influență în ceea ce privește cel de-al doilea tur de scrutin, în 2009, Blaga a răspuns tot negativ.

„Am fost singuri împotriva tuturor. E adevărat că au fost și unele situații în care unii șefi de partid au recomandat votanților să voteze cu un candodat, așa cum a făcut UDMR”, a mai spus Blaga.

„Niciodată nu am avut nici măcar intenția de a mă adresa unui șef de organizație PSD ‘să o lase mai moale’ astfel încât să câștige candidatul nostru, Nu cred că ar fi fost înțelegeri între oameni, între vârfurile PSD-ului și PDL-ului să piardă domnul Geoană. Habar nu am și nici nu cred că au fost”, a adăugat Blaga.

La întrebarea insistentă a celor din comisie privind rolul pe care l-a avut în campanie, Blaga a răspuns că nu avea nevoie de nicio funcție ca să fie ascultat.

„Acela de a mobiliza organizațiile să lupte pentru ca să câștigăm alegerile (…) dar nu îmi trebuia nicio funcție ca să fiu ascultat de șefii de organizație să se mobilizeze”, a subliniat Blaga.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu