Blaga: Imaginea României în străinătate este făcută pulbere de Executiv

Blaga: Imaginea României în străinătate este făcută pulbere de Executiv
Publicat: 02/07/2012, 13:05
Actualizat: 31/07/2014, 15:49

Președintele PDL, Vasile Blaga, crede că președintele Băsescu i-a cerut Ecaterinei Andronescu să dea o declarație pe propria răspundere că nu a plagiat deoarece șeful statului „nu dorește să aibă probleme, pentru că oricum imaginea României în străinătate este făcută pulbere de Executiv”.

Blaga a fost întrebat cum comentează solicitarea președintelui Traian Băsescu adresată Ecaterinei Andronescu propusă pentru funcția de ministru al Educației de a da o declarație pe propria răspundere că nu a plagiat.

„Eu cred că, în acest context politic în care acuzele de plagiat curg, nu ar mai vrea să aibă încă un ministru cu problemă, mai ales un ministru al învățământului, vedeți care a fost soarta tuturor până acum, inclusiv a domnului ministru Pop, înțeleg că este într-o situație chiar mai delicată decât a fost la momentul respectiv fostul nostru ministru al Muncii și atunci nu dorește să aibă probleme, pentru că oricum imaginea României în străinătate este făcută pulbere de Executiv”, a precizat Vasile Blaga.

Președintele Traian Băsescu apreciază potrivit ca ministrul desemnat al Educației Ecaterina Andronescu să depună la cabinetul premierului o declarație pe propria răspundere că în teza sa de doctorat nu a plagiat și să se asigure că nu se află în stare de incompatibilitate.

Administrația prezidențială anunță că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către Ecaterina Andronescu în funcția de ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 2 iulie, la ora 18.00.

„Cu ocazia transmiterii coordonatelor privind ceremonia de învestire, președintele României, domnul Traian Băsescu, i-a transmis prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, că ar considera potrivit, ca, înainte de ceremonie, doamna Ecaterina Andronescu să depună, la Cabinetul Prim-Ministrului, o declarație pe proprie răspundere prin care să asigure că nu este implicată în acțiuni de plagiat în propria lucrare de doctorat și în lucrările științifice și în doctoratele pe care le-a coordonat. De asemenea, președintele României, domnul Traian Băsescu, a mai transmis, în scrisoare, că ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu să asigure că nu se află în stare de incompatibilitate, conform normelor legale în vigoare”, mai precizează Administrația prezidențială.

Și la desemnarea noului ministru al Culturii președintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Ponta, în contextul acuzațiilor de plagiat care au vizat, recent, memrbri ai Guvernului,ca Puiu Hașotti să declare pe propria răspundere că nu a plagiat la teza de doctorat sau la alte lucrări științifice. Hașotti a răspuns că va da această declarație „cu zâmbetul pe buze” și a și depus-o imediat la Guvern, însă apoi liderii USL Antonescu și Ponta au criticat vehement cererea lui Băsescu, amenințând cu suspendarea dacă șeful statului nu îl învestește în funcția de ministru pe senatorul liberal.

La ceremonia de depunere a jurământului, care a avut loc în urmă cu o săptămână, președintele Băsescu i-a mulțumit lui Puiu Hașotti pentru că „a luat în serios o solicitare legitimă”, referindu-se la cererea privind declarația pe propria răspundere despre faptul că nu a plagiat.

La formarea Cabinetului Ponta, numele Ecaterinei Andronescu, vicepreședinte PSD a fost vehiculat pentru portofoliul Educației, însă aceasta nu a fost nominalizată, ea având un proces cu ANI care o acuza de conflict de interese.

Însă, în 15 mai, Ecaterina Andronescu a câștigat la Curtea de Apel București procesul cu Agenția Națională de Integritate privind conflictul de interese, instanța dispunând anularea deciziei ANI potrivit căreia Andronescu a fost în timpul mandatului de ministru al Educației, în anul 2009, și manager în cadrul unui proiect POSDRU.

Agenția Națională de Integritate a declarat recurs la decizia Curții de Apel București, care se va judeca la instanța supremă.

Ecaterina Andronescu a absolvit în anul 1972 specializarea Știință și Ingineria Materialelor Oxidice, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea Politehnică București. În 1982 a devenit doctor în Știința și Ingineria Materialelor Oxidice, în 1994- 1995 a făcut specializari la Universitatea „Claude Bernard”, Lyon – Franța, iar în 1995 -1997 la University of London, Darlinghton Anglia, apoi în 1998 – specializare la University of Sevilla Spania.

În perioada 1972 – 1983 a fost asistent universitar la UPB, apoi 1983 – 1990 șef lucrări (lector), 1990 – 1994 – conferențiar, iar din 1994 până în prezent, profesor universitar, la aceeași instituție de învățământ superior din Capitală.

Andronescu a fost, în perioada 1989-1992, prodecan la Facultatea de Chimie Industrială, apoi între 1992-2004 decanul instituției. Din 2004 și până în 2008 a fost rectorul Universității Politehnice București și președintele Consiliului Național al Rectorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii