Bodu: Împotriva candidaturii lui Orban au votat și eurodeputați ALDE și ecologiști

Bodu: Împotriva candidaturii lui Orban au votat și eurodeputați ALDE și ecologiști
Eurodeputatul PDL Sebastian Bodu a declarat că la votul din plenul PE privind candidatura lui Leonard Orban pentru Curtea Europeană de Conturi au fost opțiuni împotrivă exprimate nu doar de membri ai grupului PPE, ci și de la grupurile ALDE și Verzilor.
Publicat: 23/10/2012, 20:46
Actualizat: 10/10/2018, 16:37

Eurodeputatul PDL Sebastian Bodu a declarat că la votul din plenul PE privind candidatura lui Leonard Orban pentru Curtea Europeană de Conturi au fost opțiuni împotrivă exprimate nu doar de membri ai grupului PPE, ci și de la grupurile ALDE și Verzilor.

„Socialiștii cu ALDE și Verzii au majoritatea în PE, nu PPE a decis votul. Rezultatul votului nu a fost strâns, a fost un scor destul de mare împotriva candidaturii lui Orban. Împotrivă au votat și mulți europarlamentari liberali și verzi, nu doar PPE”, a declarat Bodu, pentru MEDIAFAX.

El a subliniat că acuzele venite din partea reprezentanților USL nu sunt fondate. „Domnul Ivan de la PSD să nu ne mai acuze aiurea”, a spus Bodu, care a precizat că deține rapoarte de vot ale grupurilor ALDE și Verzilor din care rezultă că aceștia au votat împotriva candidaturii lui Orban.

De asemenea, Bodu a reiterat că eurodeputații PPE nu au agreat candidatura lui Orban nu din cauza unei opoziții a PDL, ci având în vedere incompatibilitatea ministrului Afacerilor Europene cu funcția respectivă de la Curtea Europeană de Conturi.

„Nu are niciun fel de experiență pe domeniul solicitat de Tratatul UE, la art.286. E menționată posibilitatea unei experiențe într-un domeniu conex, însă acesta înseamnă contabilitate, taxe, finanțe. Afacerile europene nu sunt domeniu conex, sunt lobby, ceea ce domnul Orban știe foarte bine pentru că el cunoaște cum funcționează instituțiile europene”, a afirmat Bodu.

Totodată, el a arătat că Orban este și într-un conflict de interese cu funcția respectivă. „E clar un conflict de interese, nu îndeplinește a doua condiție menționată în Tratatul UE, care spune că independența candidatului trebuie să fie dincolo de orice suspiciune. Păi ești membru al Guvernului și apoi mergi la Curtea Europeană de Audit?”, a explicat Bodu.

El a mai subliniat că europarlamentarii PPE au ținut cont în primul rând de poziția liderului de grup din Comisia de Control Bugetar, aceasta fiind Ingeborg Grassle, care reprezintă Germania, iar poziția acesteia a fost clar împotriva candidaturii lui Orban având în vedere lipsa de experiență și incompatibilitatea acestuia.

„Mă îndoiesc că poți să îi spui unui neamț să treacă peste aceste lucruri”, a mai afirmat Bodu.

Cătălin Ivan, liderul delegației de eurodeputați PSD, a declarat, pentru MEDIAFAX, că votul negativ primit pentru candidatura ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru Curtea Europeană de Audit, se explică prin mobilizarea PPE de către PDL și UDMR.

„Dacă toți pedeliștii și udemeriștii ar fi votat pentru, lucrurile erau bune. Dar toți cei de la PDL și UDMR au fost în sală și s-au asigurat că nu trece votul pentru candidatura României. Pentru alte cauze mai importante nu s-au bătut la fel de tare. Acum s-au mobilizat foarte bine pentru a vota împotrivă”, a afirmat Cătălin Ivan.

De asemenea, eurodeputatul PNL Renate Weber a declarat că votul negativ din plenul PE pentru candidatura lui Leonard Orban a fost influențat de „campania murdară a PDL”, fiind o palmă nu numai la adresa ministrului Afacerilor Europene, ci și pentru România.

„Nu știu când am mai văzut o astfel de situație. S-a dat o palmă nu numai omului Orban, ci și României. Ce vor mai înțelege oamenii aceștia din Europa despre România, nu știu ce să mai spun. Campania murdară a PDL a dat roade, au dovedit că lor nu le pasă de România”, a declarat Weber pentru MEDIAFAX.

Ea consideră că europarlamentarii PDL au ținut să îl facă pe Orban să plătească „pentru că după ce a fost consilier prezidențial a acceptat să fie ministru în Guvernul USL”.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu a primit, marți seară, numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi, candidatura sa fiind respinsă.

Votul a avut loc marți seară la Strasbourg, fiind secret.

Au fost înregistrate 294 de voturi „împotrivă” și 269 de voturi „pentru”.

Orban primise aviz negativ și din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie, cu 14 voturi împotrivă și 12 favorabile.

Votul PE, deși consultativ, este decisiv în privința ocupării de către Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg. Consiliul European, căruia îi aparține decizia finală, nu trece de obicei peste votul PE.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Povestea tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii