Lansarea oficială a candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din partea coaliției PSD-PNL-UDMR și a minorităților naționale s-a transformat miercuri într-un eveniment eclipsat de o apariție-surpriză: cea a președintelui interimar al României, Ilie Bolojan.
Încă de la primele ore ale dimineții, zvonurile despre o posibilă prezență a lui Bolojan la eveniment circulau intens „la țigară” și prin holurile locației din nordul Capitalei. Reporterul Gândul a confirmat din surse PSD că Bolojan ar urma să participe, dar echipa de comunicare a PNL s-a limitat la un laconic „nu știm”.
Nu știau ei, dar pe scaunul dintre Crin Antonescu și Marcel Ciolacu apărea scris, clar și negru pe alb: „Ilie Bolojan”.
Premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a sosit la eveniment în jurul orei 10:40, însoțit de „greii” din PSD: Paul Stănescu și Marian Neacșu. După o sesiune scurtă de saluturi și zâmbete cordiale, au luat poziție în fața ușii sălii, așteptând candidatul coaliției la prezidențiale: Crin Antonescu.
Crin Anronescu a apărut la fix zece minute după venirea „delegației” PSD, iar grupul s-a grăbit să intre în sală printre zecile de întrebări ale jurnaliștilor care n-au primit niciun răspuns.
Odată intrați, organizatorii s-au confruntat cu o provocare tipic românească: cine, unde și lângă cine stă? În funcție de partid, rang și prietenii mai vechi, scaunele din primul rând s-au ocupat strategic. Iar la ora 11:05, inevitabilul s-a produs: Ilie Bolojan a intrat în sală. Un freamăt brusc a cuprins jurnaliștii – nu doar pentru că Bolojan venise, ci mai ales pentru că… „nu prea avea voie”.
Conform Constituției, articolul 84, președintele (fie el și interimar) nu poate fi membru de partid. Dar Bolojan a venit – nu ca lider PNL, nu ca politician, ci ca… „cetățean”.
Printre invitați, la 40 de minute după începerea evenimentului, și-a făcut apariția și liberalul Rareș Bogdan, tras pe linie moartă odată cu tranziția PNL de la Ciucă la tandemul Bolojan–Predoiu.
După discursurile speakerilor – deloc de la vârful coaliției, pentru că nici Ciolacu, nici Predoiu, nici șeful UDMR n-au urcat pe scenă – Crin Antonescu a încheiat evenimentul în jurul orei 12:15. A coborât de pe scenă, dar a fost tras de mânecă de Mircea Roșca, șeful CJ Prahova și coordonatorul campaniei. Crin uitase să-i mulțumească lui Ilie Bolojan.
Corectivul a funcționat rapid. Antonescu s-a întors pe scenă și a mulțumit. A fost momentul în care Bolojan a decis să urce și el – deși nu era trecut pe lista vorbitorilor – și să adreseze un mesaj de încheiere. Și ce mesaj…
„Sunt aici în calitate de președinte interimar al României, dar și de cetățean al țării noastre”, a transmis Ilie Bolojan pentru a clarifica semnele de întrebare legate de prezența sa.
După discurs, Bolojan a părăsit sala primul, ignorând tunul de întrebări ale jurnaliștilor. A traversat mulțimea, mut ca o stâncă în bătaia vântului constituțional, și s-a urcat rapid în mașină.
Singurii care au oferit declarații presei au fost Sorin Grindeanu, Kelemen Hunor și – evident – Crin Antonescu. Acesta din urmă s-a arătat vizibil deranjat de întrebările jurnaliștilor despre legalitatea sau moralitatea prezenței lui Bolojan la eveniment.
„Domnul Bolojan a făcut nişte precizări foarte clare. A spus că, în calitate de cetăţean, are încredere şi susţine în anumit candidat, ceea ce cred că este simplu. Domnul Ilie Bolojan nu a încălcat absolut cu nimic constrângerile şi prerogativele constituţionale”, a declarat Crin Antonescu.
Antonescu ne-a oferit și o lecție de jurnalism, în final: „Jurnalismul este acea activitate omenească prin care o persoană care e jurnalist întreabă un politician”. (citește mai multe AICI)
Foto: Alexandra Pandrea (Gândul)
CITEȘTE ȘI: