Buda: Înființarea comisiei de anchetă a referendumului încalcă separația puterilor în stat

Buda: Înființarea comisiei de anchetă a referendumului încalcă separația puterilor în stat
Publicat: 09/10/2012, 15:32
Actualizat: 27/09/2018, 21:06

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Daniel Buda, a catalogat decizia USL de înființare a unei comisii de anchetă a referendumului drept un demers care încalcă separația puterilor în stat și o încercare de a subordona justiția în actul politic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Daniel Buda, susține, într-un comunicat de presă transmis marți, că decizia USL de înființare a unei comisii de anchetă a referendumului este un demers care încalcă separația puterilor în stat.

„Această inițiativă, prin care se dorește anchetarea procurorilor în legătură cu cercetările efectuate de Poliție, DNA și Parchetul General, se înscrie în curentul presiunilor pe care USL le exercită permanent asupra instituțiilor statului și încercării de a anihila justiția, singura în măsură să ancheteze neregulile semnalate în procesul electoral de la referendum. USL subordonează justiția în actul politic”, spune Buda.

Buda consideră că această încercare de imixtiune în actul de justiție denotă faptul că „USL a rămas ancorat în tradiția de a intimida justiția și de a încerca să controleze neregulile semnalate la referendum, printr-o comisie înființată cu dedicație pentru secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, învinuit pentru infracțiuni legate de referendum”.

„Probabil domnul procuror Ponta «a uitat» faptul că activitatea procurorilor poate fi verificată doar de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste practici sunt extrem de familiare alianței de guvernământ, din perioada în care liderii din umbră ai acestor formațiuni exercitau funcții de conducere în structurile PCR. Din păcate, însă USL se dovedește incapabilă de a respecta anumite principii europene și ale statului de drept, privind separația puterilor în stat și de a nu interveni în demersul anchetelor efectuate în justiție. Astfel, așa-zișii lideri ai USL nu pot accepta faptul că România este stat european, iar deciziile instituționale trebuie luate de organele abilitate. Este lamentabil faptul că USL, în cinci luni de guvernare, nu a învățat faptul că justiția nu este subordonată actului politic”, afirmă Buda.

Buda le recomandă celor din USL să renunțe la demersurile prin care se încalcă principiul separației puterilor în stat și prin care se pune în pericol poziția României ca stat membru în Uniunea Europeană.

Senatul a decis, luni, înființarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfășurată de autoritățile și instituțiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusă de senatori PSD și PNL.

Inițial, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat un proiect de hotărâre pentru înființarea Comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfășurate de organele statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, formulare propusă de PSD și PNL, care însă a fost modificată la propunerea senatorului PNL Ioan Ghișe.

Amendamentul lui Ghișe a fost adoptat cu 62 de voturi „pentru” și două abțineri, iar hotărârea privind înființarea acestei comisii a întrunit 59 de voturi „pentru” și trei abțineri.

Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru și Sorin Constantin Lazăr, propuși de grupul PSD, Ioan Ghișe și Cristian David, propuși de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR și Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii