Buda: Ponta să se întoarcă la școală, să își aprofundeze studiile juridice de drept administrativ

Buda: Ponta să se întoarcă la școală, să își aprofundeze studiile juridice de drept administrativ
Publicat: 15/05/2012, 11:58
Actualizat: 15/05/2012, 22:52

Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Daniel Buda (PDL), îi recomandă premierului Victor Ponta să se întoarcă la școală și să își aprofundeze studiile juridice de drept administrativ, spunând că „afirmațiile nelegale” sunt caracteristice „unui procuror comunist”.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de deputatul Daniel Buda, „este regretabil că «eminentul jurist» premierul României, Victor Ponta, fost procuror, recurge la amenințări la adresa primarilor care îndrăznesc să își apere drepturile câștigate în fața instanțelor”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este regretabil că «eminentul jurist» premierul României, Victor Ponta, fost procuror, recurge la amenințări la adresa primarilor care îndrăznesc să își apere drepturile câștigate în fața instanțelor, încercând să inducă ideea că, prin acțiunile lor, comit o ilegalitate și sunt pasibili de sancțiuni dure. Trecând dincolo de faptul că Victor Ponta calcă în picioare interesele comunităților locale, unde trăiesc deopotrivă membrii PSD și PNL, acesta demonstrează că nu deține noțiunile elementare de drept administrativ. Îl trimit pe premierul Victor Ponta înapoi la școală, să își aprofundeze studiile juridice de drept administrativ și îi recomand domnului Ponta și sfătuitorilor lui un studiu mai aprofundat al legilor, înainte de a iniția Ordonanțe de Urgență prin care vatămă în mod grav interesele cetățenilor”, se arată în comunicat.

Buda susține că, în conformitate cu prevederile articolului 9 din Legea contenciosului administrativ, „persoana vătămată într-un drept al său, ori într-un interes legitim prin ordonanțe sau dispoziții din ordonanțe poate introduce acțiune la instanța de contencios administrativ, însotiță de excepția de neconstituționalitate”.

„Cred, domnule Ponta, că v-ați picat examenul de drept administrativ, iar această lansare în afirmații nelegale sunt caracteristice unui procuror comunist. Pe de altă parte, domnule magistrat Ponta, poate ar trebui să explicați opiniei publice urgența și rațiunea retragerii banilor, alocați pe baza unei Hotărâri de Guvern, printr-o Ordonanță de Urgență? Această gafă impardonabilă poate fi pusă pe seama faptului că, ori domnul Ponta este de rea-credință și ignoră necesitatea dezvoltării și modernizării comunităților locale, ori alaiul de sfătuitori din jurul lui sunt oameni cu maxim «bun simț» și nu își permit să îl sfătuiască corespunzător”, se mai arată în comunicat.

Buda a făcut un apel public către toți primarii care sunt nevoiți să restituie banii acordați în mod legal pe baza HG 255/2012 „să ignore orice avertisment al premierului Ponta și să demareze, neîntârziat, acțiunea în justiție, deoarece până la urmă ei sunt cei care și-au asumat răspunderea și angajamentul ferm, în fața cetățenilor din comunitatea pe care o reprezintă și tot ei sunt cei care vor face diferența la alegerile locale”.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că dorește să le transmită un avertisment foarte clar primarilor cărora le-a luat banii înapoi prin Ordonanță de Urgență, el arătând că aceștia nu trebuie să se ia după șefii PDL, pentru că le va imputa și cheltuielile de judecată.

„Am urmărit declarațiile de campanie ale celor de la PDL. E dreptul lor, domnul Blaga, domnul Oltean, să-și facă curaj, să-și sprijine colegii. Dar vreau să transmit un avertisment foarte clar către acei primari cărora le-am luat banii înapoi în baza unei Ordonanțe de Urgență. Ei să nu se ia după Blaga și după Oltean. Știu foarte bine că o Ordonanță de Urgență înseamnă o lege și că nu vor câștiga niciun proces împotriva Guvernului”, spunea Ponta.

El preciza că le va imputa primarilor și cheltuieli de judecată, pe care le va tăia tot din bugetul primăriilor lor.

„Dacă se iau după Blaga și după Oltean o să le imput banii de cheltuieli de judecată și o să le tai tot din bugete lor. Jocul politic și electoral îl înțeleg, dar până la prostie. Până acolo nu se poate merge”, mai spunea Ponta.

Guvernul a decis, în ședința din 8 mai, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităților locale banii alocați de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, și încă necheltuiți, a anunțat premierul Victor Ponta.

Președintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că „în instanță primarii vor avea câștig de cauză” dacă vor acționa Guvernul în judecată pentru ordonanța de urgență prin care se cer banii înapoi de la primării, iar PDL va ajuta primarii cu un model cadru de acțiune în judecată.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița, că Uniunea va ataca în contencios administrativ Ordonanța de Urgență a Guvernului Ponta prin care sunt retrași banii alocați de către Guvernul Ungureanu primăriilor din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori