Candidați în Prahova: Anastase, fii de politicieni și afaceriști cu averi de milioane de euro

Candidați în Prahova: Anastase, fii de politicieni și afaceriști cu averi de milioane de euro
Publicat: 03/11/2012, 12:35
Actualizat: 02/02/2019, 19:35

Jumătate dintre cei 12 actuali deputați de Prahova, între care și Roberta Anastase, și trei dintre cei cinci senatori în funcție vor noi mandate, la alegerile din 9 decembrie. Tot în Prahova candidează omul de afaceri Sebastian Ghiță, dar și fii ai unor politicieni de notorietate din județ.

Mai mult de jumătate din parlamentarii de Prahova care vor noi mandate au schimbat între timp partidul

Nouă dintre cei 17 actuali parlamentari de Prahova candidează la alegerile din 9 decembrie pentru noi mandate. Șase deputați, respectiv Roberta Anastase (PDL), Mihai Apostolache (PDL), George Ionescu (PDL), Cristian Burlacu (PDL), Grațiela Gavrilescu (PNL) și Andrei Sava (PSD), candidează în aceleași colegii în care au fost aleși parlamentari în 2008.

Dintre senatorii de Prahova aflați încă în funcție, trei candidează din nou, dar doar unul singur, Georgică Severin, în același colegiu. Cel de-al doilea senator care candidează pentru un nou mandat, Daniel Savu (PSD) va candida într-un alt colegiu decât cel pe care îl reprezintă acum în Parlament, iar senatorul Sorin Chivu (UNPR) va candida din nou, dar nu la Senat, ci la Camera Deputaților.

Mai mult de jumătate dintre parlamentarii care candidează pentru noi mandate în Prahova au schimbat între timp partidul.

Mihai Apostolache a plecat din PSD la PDL, Cristian Burlacu a părăsit PNL pentru PDL, Andrei Sava și Georgică Severin au plecat din PDL și s-au înscris în PSD, iar Sorin Chivu a fost ales sub sigla PSD și candidează sub cea a USL, dar ca membru UNPR.

Alături de parlamentari în funcție, în județul Prahova intră în alegerile din decembrie oameni de afaceri cu averi estimate la zeci de milioane de euro, precum Sebastian Ghiță sau fostul prefect de Prahova Radu Oprea, care este acționar la una dintre cele mai mari firme de construcții civile și industriale din Prahova și care a candidat și la alegerile trecute, însă a pierdut.

De asemenea, vor să fie parlamentari doi fii de politicieni cu funcții importante, respectiv fiul președintelui PSD Prahova, care este și președinte al Consiliului Județean Prahova, și fiul prim-vicepreședintelui PDL Prahova, unul dintre românii care se află în topul milionarilor în euro.

Printre numele sonore care la alegerile trecute au obținut mandate de parlamentar în colegii din Prahova și care acum nu mai candidează se numără fostul premier Adrian Năstase, directorul SIE Teodor Meleșcanu, fostul ministru al Administrației și Internelor din Guvernul Năstase Marian Săniuță, fostul secretar al Camerei Deputaților Sever Voinescu și deputatul PNL Adriana Săftoiu.

Doi foști colegi în PNL se luptă pentru mandatul de deputat în Colegiul Valea Prahovei

În Colegiul 1 pentru Camera Deputaților, care include localități din zona de nord a județului și care este cunoscut sub denumirea „Valea Prahovei”, lupta electorală se va da între actualul deputat al acestui colegiu, Cristian Burlacu (PDL), cunoscut om de afaceri pe Valea Prahovei, și președintele PNL Prahova, Mircea Roșca.

Cei doi au fost colegi de partid, iar Mircea Roșca spune că în 2008, înainte ca Burlacu să fie nominalizat drept candidatul PNL în Colegiul Valea Prahovei, în PNL se stabilise ca el să fie candidatul, însă a fost înlocuit de către fostul președinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu.

Candidatul ARD în Colegiul 1 Prahova, deputatul Cristian Burlacu, a fost ales în 2008 sub sigla PNL, dar a demisionat din acest partid în octombrie 2009, a activat ca independent timp de trei luni, iar în ianuarie 2010 a trecut la PDL.

După ce Burlacu a demisionat din PNL, fostul său coleg de partid, primarul orașului Sinaia Vlad Oprea, a afirmat public că decizia lui Cristian Burlacu de a demisiona din PNL pentru a se înscrie ulterior în PDL a fost determinată de dorința acestuia de a câștiga bani de pe urma unor contracte cu statul.

Vlad Oprea afirma, într-o conferință de presă susținută la scurt timp de la înscrierea lui Burlacu în PDL, că acesta a devenit membru al acestui partid pentru că familia sa deținea o firmă care avea un contract pentru renovarea sanatoriului de la Techirgiol, contract pentru care statul român sistase plățile, Oprea acreditând ideea conform căreia decizia lui Burlacu ar fi fost generată de promisiunea ca plățile pentru acel contract să fie deblocate. La acea vreme Cristian Burlacu a respins acuzațiile fostului său coleg de partid.

Recent, presa tabloidă a scris, citându-l pe primarul din Sinaia Vlad Oprea, că la un bloc din stațiunea Sinaia, imobil construit de firma familiei lui Burlacu, un angajat al companiei distribuitoare de gaze a descoperit un furtun racordat la rețea, dar care ocolea contorul de gaze, Burlacu spunând că nu știe nimic despre acest lucru.

Conform declarației de avere completată în iunie 2012, deputatul Cristian Burlacu nu are nici terenuri, nici clădiri, nici autoturisme, nici conturi sau depozite bancare, însă a acordat, în nume personal, împrumuturi în valoare totală de peste 92.000 de euro unui număr de patru firme și împrumuturi, tot în nume personal, de 238.000 de euro unor persoane fizice. Totodată, Cristian Burlacu are un credit bancar contractat în 2006 și scadent în 2031 în valoare de 50.000 de euro.

Cristian Burlacu a avut 33 de inițiative legislative, două dintre acestea devenind legi.

Principalul contracandidat al lui Cristian Burlacu la alegerile din 9 decembrie este fostul său coleg de partid Mircea Roșca, actual președinte al PNL Prahova.

Mircea Roșca a devenit președinte interimar al PNL Prahova în decembrie 2011, fiind unul dintre semnatarii unui memoriu trimis conducerii centrale a PNL, document în care președintele de atunci al filialei Prahova, Adrian Semcu, era acuzat de colaborare cu PDL.

La finalul unei ședințe a conducerii PNL Prahova care durat câteva ore și la care a participat și Crin Antonescu, Adrian Semcu a demisionat din funcție invocând motive personale. Ulterior, el a revenit asupra acestei decizii, însă a fost dat afară din conducerea PNL, Mircea Roșca rămânând președinte interimar până în vara acestui an, când a fost ales președinte, fiind singurul care a candidat la această funcție.

Mircea Roșca a candidat, la alegerile locale din 2008, pentru funcția de primar al orașului său natal, Comarnic, însă a obținut mai puțin de 19 la sută din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, primarul în funcție Dorian Botoacă (PDL), a fost reales cu peste 72 la sută.

Presa din Prahova l-a comparat pe Mircea Roșca cu Marian Vanghelie în ceea ce privește modul de exprimare. Astfel, ziariștii au semnalat în mai multe rânduri greșeli de exprimare ale liderului PNL Prahova, respectiv expresii precum „sense giratorii” sau „am reușit să rezolvez… să rezolv o ecuație”.

Mircea Roșca are și o problemă de imagine legată de fratele său, Remus Roșca, condamnat definitiv la șapte ani și jumătate de închisoare pentru tentativă de omor și dat în urmărire internațională pentru că timp de câțiva ani s-a sustras pedepsei. El a fost prins în Austria în vara acestui an și, potrivit datelor furnizate de Poliția Prahova la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, în prezent se desfășoară formalitățile de extrădare a lui Remus Roșca în România.

Întrebat dacă nu consideră că are o problemă de imagine în viitoarea campanie electorală, președintele PNL Prahova a spus că în opinia sa nu are o astfel de problemă și că fratele său va plăti pentru ceea ce a făcut.

Un consilier județean asociat în opt firme, care declară venituri anuale de 6.000 de lei, și fiul unui milionar în euro vor să fie deputați în Colegiul Câmpina

În Colegiul 2 pentru Camera Deputaților, cunoscut drept Colegiul Câmpina, bătălia electorală se va da între președintele PNL Câmpina, Virgil Guran, și democrat-liberalul Alexandru Anghel, fiul deputatului care reprezintă acum acest colegiu în Camera Deputaților, Florin Anghel.

Virgil Guran este liderul PNL Câmpina, iar la alegerile din 10 iunie a candidat pentru funcția de primar al acestui municipiu, însă a fost învins de primarul în funcție, Horia Tiseanu (PDL). În urma scrutinului din 10 iunie, Guran a fost ales consilier în Consiliul Județean Prahova pe lista USL.

În presa locală, Virgil Guran este prezentat drept unul dintre afaceriștii din Câmpina implicat de multă vreme în viața politică. Presa locală a scris în 2011 că Guran a câștigat la CEDO un proces în care a obținut daune morale de 1.600 de euro din partea statului român pe motiv că în anul 2000 a fost reținut și ridicat cu cătușe întrucât a refuzat să dea curs unei citații.

Conform declarației sale de avere postată pe site-ul CJ Prahova în calitate de consilier județean, Virgil Guran are, împreună cu soția sa, trei terenuri intravilane, unul agricol, un apartament, o casă de locuit și două case de vacanță. Guran este asociat în opt societăți comerciale cu răspundere limitată și are funcția de președinte în mai multe fundații și asociații.

Potrivit declarației sale de avere, Virgil Guran are un credit pe zece ani, contractat în 2010, în valoare de 70.000 de lei și un alt credit de peste 120.000 de franci elvețieni, contractat în anul 2007 și scadent în 2022. Conform aceluiași document completat în luna iulie, veniturile familiei Guran în anul fiscal trecut sunt de sunt de 6.360 de lei, bani obținuți de Virgil Guran în calitate de director general la un SRL din Câmpina, la care se adaugă 1.008 lei, alocația celor doi copii ai familiei Guran.

Contracandidatul lui Virgil Guran din partea ARD este Alexandru Anghel, fiul actualului deputat PDL Florin Anghel, prim-vicepreședinte al PDL Prahova.

Florin Anghel a declarat corespondentului MEDIAFAX că el nu va mai candida la nicio funcție publică, însă îl sprijină pe fiul său să candideze în colegiul reprezentat în prezent de el în Camera Deputaților.

Alexandru Anghel este o figură puțin cunoscută în politica prahoveană, el neimplicându-se până acum activ în politică. Tânărul este căsătorit, are un copil, iar în ultimii ani a locuit într-un cartier de lux de la marginea Bucureștiului.

Alexandru Anghel a apărut pentru prima dată în public când și-a depus candidatura pentru un mandat de deputat. Tânărul a declarat, referindu-se la contracandidatul său Virgil Guran, că știe că este un om cu experiență politică și că acesta a candidat de mai multe ori, fiind de fiecare dată învins, exprimându-și credința că Guran ar putea fi învins „și de data aceasta”.

Florin Anghel, tatăl lui Alexandru Anghel, este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Prahova, averea sa fiind estimată la câteva zeci de milioane de euro. Presa a scris în repetate rânduri despre afacerile cu statul ale lui Florin Anghel, dar și despre faptul că este unul dintre politicienii incluși în categoria „traseiști politici”, în condițiile în care Anghel a fost membru PNȚCD, PUR, PNL, PNDC și PDL.

Colegiul 3: Confruntare între doi foști viceprimari ai Ploieștiului și fostul director al Poștei Române

În Colegiul 3 din Prahova candidează actualul deputat Grațiela Gavrilescu din partea USL, fostul director al Poștei Române Daniel Dumitru Neagoe din partea ARD și președintele PPDD Prahova, Radu Socoleanu.

Gavrilescu și Socoleanu au fost colegi în Primăria Ploiești, în mandatul 2004 – 2008, ei fiind viceprimari.

Grațiela Gavrilescu s-a făcut remarcată în politica locală la alegerile din 2004, când a candidat pentru funcția de primar al Ploieștiului din partea Partidului Umanist Român. Nu a câștigat alegerile, dar a fost aleasă viceprimar, funcție pe care a ocupat-o timp de patru ani. În această perioadă Gavrilescu a plecat din PUR și s-a înscris în PNL, într-un moment în care aproape întreaga organizație Prahova a Partidului Umanist s-a îndreptat către liberali. Unii dintre colegii săi, între care fostul președinte al PUR Prahova deputatul Florin Anghel, au plecat ulterior din PNL, însă Gavrilescu a rămas și a candidat în 2008 în Colegiul 3, fiind aleasă deputat.

În acest mandat Grațiela Gavrilescu a avut 34 de propuneri legislative, două dintre ele devenind legi.

Conform ultimei sale declarații de avere, Grațiela Gavrilescu și soțul său și-au cumpărat, în perioada acestui mandat parlamentar, două terenuri intravilane și o casă de locuit în comuna prahoveană Bucov, lângă Ploiești, dar și un apartament în București. În aceeași perioadă soțul deputatei a moștenit două apartamente în București, iar cei doi au vândut un apartament în Capitală.

Candidatul ARD în Colegiul 3 Prahova este Dumitru Daniel Neagoe, fost director al Poștei Române în perioada guvernelor PDL, în prezent consilier județean, ales la alegerile locale din iunie.

Întrebat dacă se așteaptă la atacuri politice legate de activitatea sa ca director al Poștei Române, în condițiile în care mandatul său a fost unul foarte controversat, iar presa a scris despre pierderi și concedieri în masă la Poșta Română, Dumitru Daniel Neagoe a răspuns: „Depinde de doamna Grațiela Gavrilescu dacă va dori să facă în acest fel campanie și dacă va lua în considerare faptul că a fost vorba doar despre articole de presă care nu au la bază o analiză asupra activității mele la Poșta Română”.

În legătură cu activitatea sa la conducerea Poștei Române, Dumitru Daniel Neagoe a afirmat că „oricând” poate face dovada că situația nu este cea prezentată în presă.

Dumitru Daniel Neagoe a preluat conducerea Companiei Naționale Poșta Română la mijlocul anului 2010, fiind înlocuit din funcție în luna mai.

Ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, declara, după înlocuirea din funcție a lui Neagoe, că în ultimii ani a existat „o acțiune de devalizare” a Poștei Române, „situație fără precedent”, care a pus în pericol o instituție strategică a statului român și siguranța financiară a 36.000 de angajați și a familiilor acestora.

El spunea că Poșta are o datorie la bugetul de stat reeșalonată de aproximativ 110 milioane de lei, la care se adaugă amenda Consiliului Concurenței, de peste 100 de milioane de lei.

Raportul Corpului de control al primului-ministru la Poșta Română, finalizat în luna iunie, arată că în anii 2009, 2010 și 2011 conducerea Poștei, respectiv Consiliul de Administrație și conducerea operativă, a pus în executare bugetele de venituri și cheltuieli cu încălcarea hotărârilor Adunării Generale a Acționarilor, prin care aceste bugete au fost aprobate, și prin încălcarea dispozițiilor imperative ale actelor normative (hotărâri de guvern) care au aprobat respectivele bugete.

„Modul în care a acționat conducerea Poștei Române a determinat înregistrarea de către companie a unor pierderi în sumă totală cumulată de 485.512.396 lei, sumă care rezultă din cumularea pierderilor anuale înregistrate în perioada 2009-2011”, potrivit raportului de control.

La capitolul concluzii, raportul conține ideea că au fost constatate mai multe „fapte posibile de natură penală care s-ar asocia cu infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată”.

În același colegiu cu Neagoe candidează și fostul viceprimar al Ploieștiului Radu Socoleanu, în prezent consilier local la Ploiești din partea PPDD. Socoleanu a intrat în politică ca membru PRM, apoi s-a înscris în PDL, partid pe care l-a părăsit înaintea alegerilor locale din 2008, întrucât nu a fost nominalizat drept candidat al acestui partid pentru postul de primar al Ploieștiului.

La alegerile locale din 2008 Socoleanu a fost ales consilier local în Ploiești, pe lista PNG-CD, dar câteva luni mai târziu a fost dat afară din partid, astfel că a pierdut mandatul de consilier local.

Înaintea alegerilor locale din acest an, Radu Socoleanu a revenit în politică, având funcția de președinte al PPDD Prahova. Sub conducerea lui Socoleanu filiala PPDD Prahova a fost măcinată de scandaluri interne. După alegerile din 10 iunie mai mulți membri aleși consilieri pe listele PPDD au constatat că nu li s-au validat mandatele de consilier pentru că partidul le-a retras sprijinul politic fără nicio explicație. Pe rolul Tribunalului Prahova există și procese intentate de aceștia consiliilor locale care nu le-au validat mandatele. De asemenea, PPDD Prahova i-a exclus din partid pe fostul candidat al formațiunii la Primăria Ploiești Diana Severin, fost director al Vămii Prahova, care a afirmat că Sorin Blejnar este „regina corupției” din vămi, și pe fostul candidat la Consiliul Județean Auraș Dragomir. În urma excluderii sale din PPDD, Diana Severin a dat publicității un comunicat în care afirmă că, în opinia sa, Radu Socoleanu intră „în categoria bișnițarilor politici”.

Sebastian Ghiță candidează pentru Camera Deputaților având drept contracandidat un medic pediatru

Bătălia electorală pentru mandatul de deputat în Colegiul 4 Prahova pentru Camera Deputaților se va da între omul de afaceri Sebastian Ghiță, candidat din partea USL, și medicul Sofia Mihăilescu, membru PDL, fost consilier județean.

Sebastian Ghiță, cunoscut drept fost manager al Realitatea Media, proprietar al televiziunii de știri România Tv, dar și al trustului de presă local Prahova, care include un post de radio, un post de televiziune și un ziar, toate denumite „Prahova”, este și finanțatorul echipei de baschet Asesoft Ploiești.

Surse din politica locală spun că la alegerile din 2008 Ghiță, care era de câțiva ani membru PSD, a fost unul dintre apropiații și susținătorii PDL Prahova, organizație condusă de Roberta Anastase. De altfel, la un an de la alegeri, Sebastian Ghiță a fost văzut stând la masă alături de președintele Traian Băsescu, de academicianul Eugen Simion, de președintele PDL Prahova, Roberta Anastase, și de mai mulți parlamentari PDL, la „Gala premiilor de excelență” organizată în cadrul zilelor orașului Ploiești, gală care l-a desemnat pe Traian Băsescu drept „Omul anului 2009” și în cadrul căreia trustul „Prahova” a primit premiul de excelență în domeniul jurnalismului.

Câteva luni mai târziu, trustul de presă „Prahova” a devenit extrem de critic cu regimul condus de Traian Băsescu.

De altfel, în ziua depunerii candidaturii sale pentru Parlament, Sebastian Ghiță a afirmat, răspunzând unei întrebări, că la alegerile din 2008 firmele la care era acționar au sponsorizat toate partidele politice, inclusiv PDL.

Numele lui Sebastian Ghiță este legat, de asemenea, de condamnarea fostului patron al Realitatea TV Sorin Ovidiu Vântu, pentru șantaj și amenințări cu moartea. În iunie 2012, Vântu a primit o pedeapsă de un an de închisoare pentru șantaj și amenințări la adresa lui Sebastian Ghiță, neînțelegerile dintre cei doi survenind pe fondul unor discuții tensionate legate de managementul și activitatea editorială a trustului Realitatea Media.

Contracandidatul din partea ARD al lui Sebastian Ghiță, Sofia Mihăilescu, este medic pediatru, a fost consilier județean PDL în mandatul 2008 – 2012 și a condus spitalul din Slănic.

Anul trecut, Sofia Mihăilescu a fost propusă pentru câștigarea uneia dintre bursele oferite în cadrul campaniei „Doctore, ești un erou”, derulată de Știrile ProTV.

Colegiul 5 – un subinginer intrat în PNL de câteva săptămâni, care candidează cu derogare, și un deputat ales din partea PSD și ajuns acum la PDL

Pentru mandatul de deputat în Colegiul 5 Prahova – Valea Teleajenului candidează deputatul Mihai Apostolache și liberalul Sorin Teju.

Prezentat de conducerea PNL Prahova drept unul dintre „liberalii autentici”, Sorin Teju este membru PNL de doar „câteva săptămâni”, după cum spune președintele PNL Prahova, Mircea Roșca, și a obținut derogare de la conducerea partidului pentru a candida.

Surse din PSD Prahova susțin că Teju a fost propus drept candidat la conducerea USL Prahova de către Florin Constantin (PSD), primarul orașului Vălenii de Munte, cea mai importantă localitate din acest colegiu. Aceleași surse susțin că Teju ar fi candidat din partea PSD dacă acest colegiu ar fi revenit formațiunii în urma negocierilor.

Sorin Teju este de profesie subinginer, iar surse locale spun că are o brutărie în Vălenii de Munte.

Teju a fost unul dintre apropiații deputatului Mihai Apostolache, împotriva căruia candidează la alegerile din decembrie.

Fiul fostului senator PSD Victor Apostolache, unul dintre liderii marcanți ai PSD în anii 1990, Mihai Apostolache, ales în 2008 sub sigla PSD, candidează pentru al doilea mandat de deputat în Colegiul 5 Prahova, de data aceasta din partea ARD, fiind membru PDL.

Apostolache a plecat din PSD în martie 2010 și s-a înscris imediat în PDL.

Surse din PSD susțin că decizia lui Mihai Apostolache de a pleca din PSD a fost strâns legată de schimbarea lui Mircea Geoană de la șefia partidului, Apostolache fiind unul dintre apropiații lui Geoană.

În acest mandat de parlamentar Mihai Apostolache a inițiat 35 de propuneri legislative, dintre care patru au devenit legi.

Întrebat ce îl recomandă pentru un nou mandat de parlamentar, Apostolache a răspuns: „Activitatea din cei patru ani, atât în Parlament, cât mai ales în teritoriu, unde am avut peste 3.000 de acțiuni alături de oamenii din acest colegiu. Practic, toate categoriile socio-profesionale au participat la acțiunile pe care le-am inițiat. Exemplu: expoziția de produse tradiționale din zona Văii Teleajenului organizată de trei ori la Parlament, consultări permanente cu cadrele didactice, medicii din zonă, preoți, mediul de afaceri și multe altele”.

Mihai Apostolache spune că două dintre cele mai mari realizări ale sale în acest mandat sunt modernizarea Spitalului Orășenesc Vălenii de Mnte și legea care prevede scutirea de la impozitul pe pensie a persoanelor cu handicap accentuat și grav, el fiind unic inițiator al acestei legi.

Mihai Apostolache este lector universitar doctor la Universitatea de Petrol-Gaze Ploiești.

Senatorul Sorin Chivu, a cărei firmă are contracte cu Consiliul Local și Poliția Locală Ploiești, vrea mandat de deputat

În Colegiul 6 pentru Camera Deputaților candidează actualul senator UNPR Sorin Chivu și democrat-liberalului Dragoș Gunia, consilier județean.

Sorin Chivu, vicelider al grupului parlamentar progresist din Senat, și-a început cariera politică în anii ’90, la PD, a fost ales senator PSD în Prahova la scrutinul din 2008, iar înainte de a ajunge parlamentar a avut mai multe funcții în administrația publică locală și a avut afaceri cu autoritățile locale.

Astfel, de-a lungul vremii presa a scris că Sorin Chivu a concesionat oborul din Ploiești, cel mai mare târg din oraș, a derulat afaceri cu produse petroliere, iar una dintre firmele sale a deținut un elicopter fără elice, folosit doar în acte pentru a justifica consumul mare de combustibil.

În anul 2000, când a candidat la Primăria Ploiești și a pierdut, Chivu era cunoscut în Ploiești drept „regele parcărilor”, pentru că firma sa avea închiriate toate parcările din municipiu.

Conform declarației sale de avere din 23 octombrie, Chivu are un teren intravilan la Bucov, în suprafață de 1.800 de metri pătrați, cumpărat în 1998, o casă de 423 de metri pătrați, tot la Bucov, cumpărată în 2004, precum și un spațiu comercial de 166 de metri pătrați la Ploiești, cumpărat în 2008. În declarația sa de avere mai este menționat și un autoturism Hyundai cumpărat în 2006.

De asemenea, senatorul are și lingouri de aur în valoare de 100.000 de lei, dobândite în acest an.

În decembrie anul trecut, senatorul a vândut o vilă la Bucov, obținând 528.820 de lei, conform declarației sale de avere. El are și trei conturi în bănci deschise în 2002, 2007 și 2011, în cel deschis anul trecut având 400.000 de lei, însă are și două credite bancare de 455.400 franci elvețieni și de 200.000 de lei, primul scadent în 2024 și al doilea în 2014.

Chivu are și acțiuni la SC Mecca Plast Service SA de aproape 500.000 de lei și, de asemenea, a acordat societății un împrumut, în nume personal, de 300.000 de lei.

În ultimul an fiscal, el a obținut din indemnizația de senator 50.784 de lei, în timp ce soția sa a încasat, ca director general al SC Mecca Plast Service SA, 44.734 de lei, iar fiul său a încasat 31.978 lei, ca „director Casa Auto” la aceeași firmă. De asemenea, senatorul și soția sa au mai obținut din închirierea unor spații comerciale 1.500 de euro și 3.500 de lei lunar. Senatorul a încasat și dividende de 33.466 de lei de la SC Mecca Plast Service SA.

În declarația de interese el menționează mai multe contracte încheiate cu autorități locale, respectiv un contract încheiat în 2003 cu Consiliul Local Ploiești, pentru care există și un litigiu în instanță, un contract încheiat cu Poliția Locală Ploiești în februarie 2012 și care expiră la sfârșitul acestui an, un alt contract cu APIA Buzău, încheiat în martie 2012 pentru o perioadă de un an, un altul cu Servicii de Gospodărire Urbană, încheiat în iulie 2012 și care se va încheia la finalul anului 2013. Firma sa, Mecca Plast Service, a mai încheiat în 1 noiembrie 2010 un contract cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânătoare (ITRSV) Ploiești, contract care s-a încheiat joi, 1 noiembrie 2012.

Senatorul UNPR mai declară un contract al firmei soției sale, cu Sanatoriul Balnear și Recuperare Techirghiol, încheiat în iunie 2012 și care expiră la finalul acestui an.

Firma senatorului, SC Mecca Plast Service SA, se ocupă cu vânzări și închirieri de mașini, tractări auto, service auto și produce sârmă, plase sudate și panouri metalice, tâmplărie PVC cu geamuri termpoan. De asemenea, firma se ocupă și cu întreținerea și reparații electro și motostivuitoare, servicii de transport marfă cu autotrenuri, transport și distribuție produse petroliere.

Contracandidatul lui Chivu, Dragoș Gunia (ARD), a fost membru PNL și se află la al treilea mandat în Consiliul Județean Prahova.

Absolvent al unei facultăți de jurnalism, Gunia a lucrat în presă foarte puțin timp. Este angajat al companiei Conpet din anul 2009, ca șef serviciu administrativ. A fost purtător de cuvânt al PDL Prahova și este prima dată când candidează la alegerile parlamentare.

Candidați în Colegiul 7: directorul general al Conpet și directorul sucursalei Argeș – Buzău a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare

În Colegiul 7 mandatul de deputat va fi disputat de președintele PNL Ploiești, Alexandri Nicolae, și de Dan Ciolac (ARD), membru PDL.

Alexandri Nicolae a fost subprefect, deputat pentru câteva luni în legislatura 2004 – 2008, prefect al județului Prahova, fost director tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice din Ploiești, fost director al Parcului Industrial Brazi, iar în prezent este director general al companiei Conpet.

La alegerile din 2008 Alexandri Nicolae a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova din partea PNL, însă a pierdut.

Nicolae Alexandri este unul dintre cei mai vechi membri ai PNL în Prahova și unul dintre strategii filialei în campaniile electorale.

Contracandidatul lui Nicolae din partea ARD, Dan Ciolac, este la al doilea mandat de consilier județean ales pe listele PDL.

Ciolac este director regional al sucursalei teritoriale Argeș – Buzău a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, iar soția sa, Roxana Ciolac, a fost director coordonator al Casei Județene de Pensii Prahova până luna trecută, când a trecut în funcția de șef serviciu în cadrul aceleiași instituții.

Fiul președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, împotriva unui fost secretar de stat în „Colegiul lui Năstase”

În Colegiul 8, cunoscut drept „Colegiul Mizil” sau „Colegiul lui Năstase”, candidează din partea USL tânărul Vlad Cosma, vicepreședinte al TSD Prahova, iar din partea ARD Cristian Apostol, fost secretar de stat în Ministerul Mediului.

Vlad Cosma este fiul președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma (aflat la al treilea mandat la șefia CJ) care are, de asemenea, funcția de președinte al PSD Prahova.

Colegiul uninominal Mizil este recunoscut drept un fief al PSD, cele mai multe dintre primăriile din acest colegiu având primari social-democrați. Într-una dintre comunele care includ acest colegiu, respectiv în comuna Ciorani, de mulți ani candidații PSD reușesc să obțină peste 90 la sută din voturile alegătorilor. În 2008, Adrian Năstase a fost ales deputat în acest colegiu cu aproximativ 60 la sută din voturi.

Vlad Cosma este un personaj controversat în politica locală. Acesta conduce un BMW X6 în valoare peste 60.000 de euro și s-a făcut remarcat prin ținute scumpe, purtând genți Louis Vuitton și pantofi Dolce&Gabbana. El se implică activ în politică, fiind prezent alături de tatăl său la multe dintre acțiunile organizate de acesta.

Presa locală a relatat că atunci când tatăl său a fost plecat în delegații în străinătate, Vlad Cosma i-a convocat în ședință pe unii dintre directorii din cadrul Consiliului Județean, spunându-le acestora: „Mircică nu e, așa că azi discutați cu mine…”. Vlad Cosma a infirmat însă această informație spunând că a ținut în locul tatălui său ședințe, dar nu la sediul Consiliului Județean, ci la cel al PSD, cu colegii săi de partid.

Întrebat, la depunerea candidaturii sale, ce părere are despre eticheta „băiatul lui tata”, Vlad Cosma a răspuns: „Toată lumea are un tată și o mamă. Bineînțeles, sunt și eu băiatul lui tata, nu puteam să fiu doar băiatul lui mama. Și evident, îi mulțumesc tatălui meu că îmi este tată”.

În ultimii ani, Mircea Cosma a fost frecvent criticat de către adversarii săi politici, care au acuzat că fiul său ar avea legături cu „rețele de interlopi” în Ploiești și alte localități din Prahova. Unul dintre politicienii care au făcut frecvent astfel de afirmații este președintele PDL Prahova, Roberta Anastase.

Întrebat dacă nu îi este teamă că va fi acuzat de nepotism, Mircea Cosma a declarat: „Am să vă dau două exemple: unul este exemplul unei familii politice numită Brătianu și al doilea este exemplu familiei Băsescu. Și pentru că amândouă exemplele mi s-au părut pozitive…”

Contracandidatul lui Vlad Cosma, Cristian Apostol, a fost secretar de stat în Ministerul Mediului și coordonează în cadrul PDL Prahova Colegiul 8.

La alegerile parlamentare din 2008 a candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 4, împotriva președintelui de atunci al PSD Prahova, Marian Săniuță, însă a pierdut.

Activitatea politică a lui Cristian Apostol este foarte puțin cunoscută în județul Prahova, el susținând în ultimii ani doar două conferințe de presă în care a vorbit, de la sediul PDL, despre măsuri luate în Ministerul Mediului, condus la acea vreme de Laszlo Borbely.

Patron de firmă de taxi la Ploiești, deputatul PDL George Ionescu mai vrea un mandat de deputat

Deputatul PDL George Ionescu, cel care reprezintă în prezent Colegiul 9 în Parlament, va candida pentru al doilea mandat de deputat și va avea contracandidat un reprezentant al PC.

George Ionescu este prim-vicepreședinte al PDL Prahova și a fost consilier județean.

Ionescu este cunoscut drept patronul uneia dintre cele mai mari companii de taxi din Ploiești, de afacerile sale ocupându-se fiul său.

Conform celei mai recente declarații de avere depusă la Parlament în luna iunie a acestui an, familia lui George Ionescu are șase case, între care două cumpărate în 2009, după preluarea mandatului parlamentar, precum și cinci terenuri intravilane și unul agricol.

De asemenea, potrivit ultimelor trei declarații de avere ale deputatului prahovean, completate în anii 2010, 2011 și 2012, fiul cel mare al lui George Ionescu, Cătălin, a fost angajat cu contract civil la Camera Deputaților, contract în baza căruia a câștigat, în trei ani, peste 30.000 de lei. Astfel, în anul fiscal 2009 fiul lui George Ionescu a câștigat 10.041 lei de la Camera Deputaților, conform declarației de avere depuse în 2010, iar un an mai târziu fiul deputatului prahovean a câștigat de la Camera Deputaților 10.600 de lei, în timp ce anul trecut a obținut, în baza aceluiași contract, suma de 10.224 de lei.

Contactat telefonic și întrebat ce servicii prestează fiul său pentru Camera Deputaților, parlamentarul George Ionescu a declarat corespondentului MEDIAFAX că în anul 2009, în urma unui accident, și-a rupt o mână, astfel că în acea perioadă fiul său l-a dus cu mașina la București, iar contractul cu Camera Deputaților a fost încheiat pentru ca fiul să poată intra la Parlament.

Întrebat ce anume îl recomandă pentru o nouă candidatură, Ionescu a răspuns: „Acești patru ani de activitate cred că au fost în beneficiul cetățenilor din colegiul meu. Am ținut audiențe în toate localitățile, am stat de vorbă cu cetățenii și a făcut tot posibilul ca să ajut primăriile să acceseze fonduri europene, guvernamentale”.

Ionescu a avut 29 de propuneri legislative, trei dintre acestea devenind legi.

Contracandidatul lui George Ionescu este un reprezentant al PC, în condițiile în care, în baza alianței dintre PNL și PC, PNL Prahova a rezervat acest colegiu conservatorilor.

Candidatul PC în acest colegiu, Alexandru Mihai Ștefănescu, a fost trimis de la București și s-a prezentat presei luni, ziua în care și-a depus candidatura.

El are 30 de ani, este medic și locuiește în București. Spune că a intrat în politică pentru că oamenii au nevoie de ajutor: „Experiența mea de zi cu zi mă face să văd necesitatea oamenilor, nevoia de ajutor și cred că pot să pun umărul la acest ajutor, să mergem către o direcție mai bună”.

Fostul prefect de Prahova împotriva unui profesor universitar, în Colegiul 10

Colegiul 10 din Prahova acoperă zona de sud a municipiului Ploiești, care este reprezentat în Parlament de trei deputați. În mandatul parlamentar care urmează să se încheie, acest colegiu a fost reprezentat în Parlament de deputatul Sever Voinescu. Acesta nu mai candidează pentru încă un mandat, PDL desemnându-l candidat în acest colegiu pe fostul prefect de Prahova Adrian Dobre (PDL), care îl va avea contracandidat pe social-democratul Ion Eparu.

Adrian Dobre, cunoscut drept unul dintre apropiații Robertei Anastase, este președinte al PDL Ploiești, a fost subprefect de Prahova în perioada în care PDL și PSD au guvernat împreună și a devenit prefect după ieșirea PSD de la guvernare. A fost prefect până în mai 2012, când a demisionat pentru a se înscrie în PDL, partid din partea căruia a candidat pentru președinția Consiliului Județean Prahova, pierzând în favoarea lui Mircea Cosma.

În mandatul de prefect, Adrian Dobre a intrat de mai multe ori în conflict cu președintele CJ Prahova, Mircea Cosma. Astfel, Dobre a blocat un proiect care prevedea construirea unui drum județean din fonduri europene, atacând în instanță o hotărâre a Consiliului Județean prin care președintele Mircea Cosma a votat exproprierea propriilor săi copii de o suprafață de teren pe care trece drumul. Prefectura a pierdut procesul pe motiv că acțiunea a fost introdusă în instanță tardiv. Proiectul privind construirea drumului a fost reluat cu câteva luni întârziere.

Contracandidatul lui Adrian Dobre, social-democratul Ion Eparu, este președinte al PSD Ploiești și este unul dintre politicienii prahoveni cu o reputație bună. Eparu este profesor universitar la Universitatea de Petrol-Gaze din Ploiești și a deținut mai multe mandate de consilier local.

Roberta Anastase vrea un nou mandat de deputat, adversarul ei fiind președintele tinerilor din PNL Prahova

Colegiul 11 – Ploiești vest este colegiul Robertei Anastase. Aceasta va candida pentru un nou mandat și îl va avea drept contracandidat pe președintele TNL Prahova, Paul Dumbrăvanu.

Fost președinte al Camerei Deputaților, Roberta Anastase conduce de mai mulți ani filiala PDL Prahova.

Este unul dintre cei mai controversați politicieni, numele său fiind legat de ceea ce adversarii săi politici au numit „furtul de la legea pensiilor”. Anastase a fost acuzată că a favorizat adoptarea legii pensiilor, numărând mai mulți parlamentari decât erau în realitate în sală. În urma votului la această lege, în septembrie 2010, PSD a depus la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție plângere penală pe numele Robertei Anastase și a deputatului Sever Voinescu, Anastase fiind acuzată de abuz în serviciu, fals și uz de fals. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz, Anastase fiind considerată nevinovată.

Roberta Anastase a fost acuzată de către premierul Victor Ponta că și-a angajat tatăl pe un post de consilier la Conpet, cu o indemnizație de 35.000 de lei lunar. Anastase afirma însă că indemnizația tatălui său era mai mică decât cea prezentată de premier.

În cei aproape patru ani în care a reprezentat colegiul Ploiești vest în Parlament și în care Ploieștiul a fost condus de primarul PDL Andrei Volosevici, în colegiul lui Anastase s-au făcut multe investiții: au fost amenajate parcări, au intrat în reabilitare termică pe fonduri de la buget zeci de blocuri și au fost începute proiecte cu fonduri europene care însă nu au fost finalizate.

Roberta Anastase și-a anunțat candidatura pentru încă un mandat de deputat prin intermediul unui ziar editat de PDL în 10.000 de exemplare și distribuit gratuit în Ploiești..

Presa locală a scris că de campania Robertei Anastase se va ocupa tatăl său, la fel ca și acum patru ani. Tatăl Robertei Anastase a fost acuzat că, în decembrie 1989, pe vremea când deținea o funcție de conducere în cadrul unei uzine din Ploiești, a dispus sudarea porților fabricii pentru a-i împiedica pe muncitori să iasă în stradă și să participe la protestele împotriva dictaturii Ceaușescu.

Roberta Anastase s-a născut la Ploiești, în 1976. Ea este sociolog și a urmat cursuri post-universitare în Științe Politice și Studii Europene.

Ea a intrat în politică în 1991, la vârsta de 15 ani, când a devenit membru al PD, având funcțiile de vicepreședinte al organizației de tineret, membru în Biroul Politic Național și Președinte al Organizației Prahova. În prezent este secretar executiv pentru relații internaționale al Partidului Democrat-Liberal.

Roberta Anastase a fost aleasă președinte al Camerei Deputaților la sfârșitul anului 2008, după constituirea Parlamentului nou ales în urma scrutinului din noiembrie și a ocupat această funcție până la începutul lunii iulie a acestui an, când a fost revocată din funcție, locul său fiind luat de social-democratul Valeriu Zgonea. După schimbarea sa din funcție, Anastase a depus o sesizare la Curtea Constituțională, însă sesizarea sa a fost respinsă ca inadmisibilă.

Conform declarației de avere completate în iunie 2012, Roberta Anastase are un teren intravilan pe Valea Doftanei, cumpărat în 1999. Tot pe Valea Doftanei are o casă de vacanță achiziționată în 1999. În 2007, și-a achiziționat un autoturism Hyundai Tucson și are, de asemenea, bijuterii și metale prețioase dobândite de-a lungul timpului în valoare de 11.500 de euro.

Ea mai menționează în declarația de avere că are mai multe conturi la BCR Ploiești, într-unul dintre conturi, deschis în 2008, având 36.000 de euro.

Venitul anual al acesteia în anul fiscal precedant obținut din funcția de deputat a fost de 64.000 de lei.

Contracandidatul Robertei Anastase este tânărul Paul Dumbrăvanu, președintele organizației de tineret a PNL Prahova. De profesie avocat, Dumbrăvanu s-a făcut remarcat în politica locală anul acesta, făcând parte din noua echipă de conducere a PNL Prahova.

După alegerile locale din iunie, Paul Dumbrăvanu a devenit director al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești, instituție care are ca obiect de activitate monitorizarea operatorilor care prestează servicii publice la nivelul municipiului. Contractul său cu RASP este de patru ani.

„Merg ca să câștig. Oamenii în mod clar s-au săturat de formă fără fond, s-au săturat în a discuta despre cadouri trusouri dar să tăiem indemnizațiile pentru copii, s-au săturat să discutăm despre pensii mărite dar de fapt să le tăiem”, a spus Dumbrăvanu, la depunerea candidaturii sale.

Întrebat ce le poate el oferi alegătorilor din colegiul Robertei Anastase, Dumbrăvanu a spus: „În primul rând calitatea umană, un proiect pe termen lung pentru o gândire pe patru ani și nu numai, în al doilea rând le pot oferi încrederea și faptul că sunt un om serios”.

Actualul deputat PSD Andrei Sava candidează împotriva fostului viceprimar Cătălina Bozianu

Pentru Colegiul 12 Prahova, care include zona de nord a municipiului Ploiești, intră în lupta electorală deputatul PDL Andrei Sava și fostul viceprimar al municipiului Ploiești Cătălina Bozianu.

Andrei Sava a fost ales deputat în Colegiul 12, în anul 2008, din partea PDL, el învingându-l pe fostul primar al Ploieștiului Emil Calotă, care tocmai își încheiase mandatul.

Andrei Sava a plecat din PDL în mai 2012, când s-a înscris în PSD.

În ultima perioadă, Sava a ieșit în evidență prin inițiative legislative precum scutirea de impozite a salariilor tuturor clericilor, indiferent de cult dacă acesta este recunoscut pe teritoriul României sau acordarea de facilități fiscale firmelor care înființează creșe și grădinițe pentru copiii angajaților.

În cei patru ani de mandat, Andrei Sava a avut 51 de inițiative legislative, din care două au devenit lege.

Nominalizarea lui Andrei Sava drept candidat pentru încă un mandat din partea USL a provocat nemulțumirea unora dintre membrii vechi ai PSD.

Consilierul local PSD George Stanciu, ginerele fostului primar al Ploieștiului Emil Calotă, pe care Sava l-a învins la alegerile parlamentare din 2008, a afirmat public că nu-l va susține pe Sava în această campanie electorală fiindcă nu este de acord cu candidatura acestuia.

Președintele PSD Prahova, Mircea Cosma, a spus că „nu este vorba despre nemulțumiri în PSD Prahova, ci despre nemulțumirea unuia dintre președinții de organizații de cartier care ar fi vrut să candideze el pe acel colegiu”.

„Protocolul a fost acela că cei care au fost cu noi în momentele grele de preluare a guvernării de la portocalii își păstrează colegiile dacă doresc. O singură abținere a fost împotriva candidaturii (lui Andrei Sava – n.r.), restul au fost încercări de a transforma țânțarul în armăsar, dar nu a ținut”, a spus Cosma referindu-se la acest subiect.

Unul dintre subiectele abordate de ziariști și legate de Andrei Sava este că acesta și-a modificat fotografiile de campanie, scoțând cu ajutorul programului photoshop o aluniță pe care o are pe vârful nasului.

În același colegiu va candida, din partea ARD, fostul viceprimar al Ploieștiului din mandatul 2008 – 2012, Cătălina Bozianu.

Bozianu a fost membru PNL și președinte PNL Ploiești, făcând parte din echipa fostului lider al PNL Prahova, Adrian Semcu.

După schimbarea lui Semcu din funcție, în decembrie 2011, Cătălina Bozianu a rămas în PNL până înaintea alegerilor locale din iunie, când s-a înscris în PDL și a candidat la lista acestui partid la consiliul Local Ploiești, situându-se pe locul al doilea pe lista de candidați, după primarul Andrei Volosevici.

În perioada cât a fost viceprimar Cătălina Bozianu s-a ocupat de organizarea unora dintre cele mai importante licitații organizate de municipalitate, cum ar fi licitația pentru refacerea stadionului „Ilie Oană” sau licitația pentru atribuirea contractului de salubritate.

Foștii săi colegi de la PNL au acuzat-o în repetate rânduri că nu face opoziție, ci colaborează cu PDL.

Senatorul Georgică Severin, suspendat din PDL și trecut la PSD, candidează împotriva managerului Spitalului Câmpina

În Colegiul 1 pentru Senat în județul Prahova candidează actualul senator Georgică Severin (USL) și medicul Matei Alexandru (ARD).

În 2008, Georgică Severin a fost ales senator din partea PDL. În iunie 2010, Severin a fost suspendat pe termen nelimitat din PDL, după ce a votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc. Câteva luni mai târziu, după ce a purtat discuții și cu PNL și cu PSD, Severin s-a înscris în PSD, mărturisind că le-a cerut social-democraților continuarea activității în comisiile parlamentare din care a fost exclus de PDL și șansa de a candida din nou în 2012.

Georgică Severin este profesor de istorie, însă a predat doar cinci ani, înainte de 1989, iar după 1990 a activat în mediul privat. Severin a fost patronul unui trust de presă local în Câmpina, orașul său natal și a activat ca jurnalist, publicând articole în presa din Câmpina.

Contracandidatul lui Severin este chirurgul Matei Alexandru, managerul Spitalului Câmpina.

Până acum, Matei Alexandru nu s-a implicat activ în politică, iar surse din PDL susțin că cel care l-a convins să candideze este deputatul PDL Florin Anghel, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din zona Câmpina.

Sub conducerea lui Matei Alexandru, spitalul din Câmpina a fost unitatea medicală care a acumulat cele mai mari datorii. Astfel, conform unui document elaborat de Casa de Asigurări de Sănătate Prahova în anul 2010, zece spitale din Prahova aveau către diverși furnizori datorii cu termen de plată depășit la data de 31 decembrie 2009 în valoare totală de 17,7 milioane de lei, din această sumă datoria spitalului municipal Câmpina fiind de nouă milioane de lei, aproape dublu față de datoria Spitalului Județean de Urgență Ploiești, care este cel mai mare spital și primește anual peste 50 000 de pacienți.

După nominalizarea sa drept candidat, presa locală din Câmpina a relatat o declarație a lui Matei Alexandru potrivit căreia nu va renunța la profesia de medic pentru politică și că, dacă va avea de ales, va alege practicarea profesiei de medic.

Un fost ofițer SRI, senator în funcție, împotriva președintelui Colegiului Medicilor Prahova

În Colegiul 2, câștigat acum patru ani de actualul primar al Ploieștiului, candidează senatorul Daniel Savu (PSD) și medicul Simona Schelbach (Forța Civică), președinte al Colegiului Medicilor Prahova.

În anul 2008, Daniel Savu a candidat din partea USL în colegiul uninominal pentru Senat numărul 5 din Prahova, care include mare parte din municipiul Ploiești. Savu l-a avut drept contracandidat pe Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor în unul dintre cabinetele conduse de Emil Boc. Deși a obținut mai puține voturi decât Gabriel Sandu, Savu a intrat în Senat în defavoarea lui Sandu.

La alegerile din decembrie, Daniel Savu nu mai candidează în colegiul pe care l-a reprezentat în Senat în acest mandat, ci într-un alt colegiu. Surse din PSD susțin că Savu ar fi refuzat candidatura în același colegiu după ce a aflat că acolo va candida fostul primar al municipiului Ploiești Andrei Volosevici.

Într-o postare pe blogul său, Daniel Savu spune că decizia de a schimba colegiul este una „sentimentală”, care nu are legătură cu niciun contracandidat și că a ales să candideze în acel colegiu fiindcă acolo s-a născut și locuiește, acolo a mers la școală și acolo au trăit, într-un apartament cu două camere, părinții săi.

Daniel Savu a fost, între 1992 și 1999, ofițer în Serviciul Român de Informații. După ce părăsit SRI, a fost director în Primăria Ploiești, director APAPS București, expert AVAS București, expert parlamentar.

În anul 2003, pe vremea când era director la APAPS București, Daniel Savu și-a cumpărat o casă în Ploiești prin credit ANL, în primul cartier construit prin ANL în acest municipiu într-o zonă exclusivistă și foarte scumpă de la marginea Ploieștiului.

Conform declarației de avere completate anul acesta, Daniel Savu deține obiecte de artă în valoare de 50.000 de lei, dobândite între anii 1985 și 2009.

Contracandidatul lui Savu este medicul Simona Schelbach, președinte al Colegiului Medicilor Prahova și vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei. Ea a fost membru PNL, însă și-a dat demisia din acest partid în luna martie, acuzând conducerea filialei Prahova a PNL că „a abandonat principiile liberale și calcă în picioare statutul partidului”.

Colegiul 3 Senat – un medic, fost deputat, vs. un fost ministru PDL

Lupta electorală pentru mandatul de senator în Colegiul 3 Prahova se va da între medicul Ion Luchian (PNL) și fostul ministru al comunicațiilor Gabriel Sandu, perdant la alegerile parlamentare din 2008.

Ion Luchian a avut până acum două mandate de deputat, între 2000 și 2004 și 2004 – 2008. Luchian este medic chirurg urolog, șef al secției de urologie din cadrul Spitalului Județean Ploiești. Între 1997 și 2000 a fost director al Direcției de Sănătate Publică Prahova. În plan politic, Ion Luchian este membru al PNL din 1999, iar din 2001 până în 2003 a fost președinte al PNL Prahova, ulterior ocupând funcția de vicepreședinte al acestei filiale.

Contracandidatul lui Ion Luchian, fostul ministru Gabriel Sandu, este membru PDL, acesta fiind a treia formațiune din care face parte, după uniunea Forțelor de Dreapta și PNL.

Sandu a fost deputat în mandatul 2004 – 2008, iar la alegerile din 2008 a candidat pentru Senat în colegiul uninominal 5 Prahova și, deși a avut cel mai mare număr de voturi, nu a intrat în Parlament.

Presa mondenă a scris că Sandu a divorțat de soția cu care are doi copii pentru a rămâne cu iubita sa, pe care a cunoscut-o în timpul campaniei electorale din 2004. Când a devenit ministru, Gabriel Sandu și-a angajat iubita în funcția de consilier personal.

De asemenea, de-a lungul anilor în presă au apărut mai multe articole care-l prezentau pe Sandu drept „un țepar” în afaceri, fiind acuzat că firmele sale nu ar fi onoratclauzele contractuale, mai exact nu plăteau sumele integrale pentru produsele sau serviciile contractate cu diverși furnizori.

Colegiul 4 Senat: un fost prefect și fostul vicepreședinte al Consiliului Județean

În colegiul uninominal 4 pentru Senat în Prahova candidează, din partea USL, fostul prefect Radu Oprea, ia din partea ARD fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Adrian Semcu.

Radu Ștefan Oprea a fost prefect al județului Prahova în perioada în care PSD și PDL au guvernat împreună. Înainte de a fi prefect, Radu Oprea a mai candidat la alegerile parlamentare din 2008 pentru Camera Deputaților, însă a pierdut alegerile, colegiul fiind câștigat de prim-vicepreședintele PDL Prahova George Ionescu.

Radu Oprea este un cunoscut om de afaceri, care deține acțiuni în mai multe firme, în special profilate pe construcții civile și industriale. Tatăl lui Radu Oprea, Nicolae Oprea, a fost unul dintre cei mai influenți membri ai PDSR și a deținut funcția de viceprimar al municipiului Ploiești în anii ’90. Nicolae Oprea este cunoscut drept prieten și fost vecin al președintelui PSD Prahova Mircea Cosma. În ultimii ani, Nicolae Oprea s-a retras din viața politică, fiind bolnav.

Adrian Semcu a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al PNL Prahova, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2011. În prezent, Semcu este președintele filialei Prahova a partidului Forța Civică. De-a lungul anilor o parte a presei l-a prezentat pe Adrian Semcu drept unul dintre apropiații omului de afaceri Dinu Patriciu, care a deținut funcția de președinte al PNL Prahova înainte ca în această funcție să fie ales Semcu.

În momentul în care a fost schimbat din funcție, Semcu a fost acuzat de o parte dintre colegii săi din PNL că a pactizat cu PDL în Consiliul Local Ploiești.

Unul dintre fiii lui Semcu deține o firmă care timp de doi ani, începând cu octombrie 2008, a derulat două contracte de investiții cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, unul în valoare de 654 473 de euro, celălalt în valoare de 160 956 de euro. Adrian Semcu a declarat că firma la care este acționar fiul său nu a avut afaceri cu Consiliul Județean, nu a beneficiat de contracte pe bani publici și că cele două contracte sunt contracte de investiții ca urmare a accesării unor fonduri europene pe programe în domeniul agriculturii.

Colegiul 5: Fostul primar al Ploieștiului împotriva unui fost secretar de stat

În colegiul 5 Senat în Prahova, care include mare parte din municipiul Ploiești, candidează fostul primar Andrei Volosevici (ARD) și consilierul local Augustin Mitu (USL).

La alegerile din iunie, Volosevici a pierdut al doilea mandat de primar al Ploieștiului la o diferență de aproximativ 1.600 de voturi de candidatul PSD care a fost ales primar. La acea dată, Volosevici a acuzat fraude și nereguli în procesele-verbale încheiate în jumătate dintre secțiile de votare din municipiu și a contestat alegerile, însă Biroul Electoral Județean i-a respins contestația întrucât membrii PDL din secțiile de votare unde Volosevici a semnalat nereguli nu au sesizat aceste nereguli înainte de a semna procesele-verbale.

După alegerile din 10 iunie, Andrei Volosevici a renunțat și la funcția de consilier municipal și la cea de consilier județean, pe care le-a obținut în urma scrutinului. În plus, fostul primar, care era președintele organizației municipale PDL Ploiești, a renunțat la toate funcțiile de conducere din PDL, rămânând simplu membru al acestei formațiuni politice, spunând că își asumă astfel eșecul de la alegeri.

Andrei Volosevici este avocat, iar mama sa este decanul Baroului de Avocați Prahova.

Contracandidatul său, Augustin Mitu, este un vechi membru PSD, fost consilier local, fost secretar de stat în Ministerul Educației, conferențiar universitar la Universitatea de petrol-gaze Ploiești, în prezent consilier județean.

Potrivit ultimei sale declarații de avere postate pe site-ul Primăriei Ploiești, Augustin Mitu deține două terenuri intravilane, un apartament, o casă și un spațiu comercial în Ploiești, două depozite bancare în valoare de 242.000 de lei și 10.000 de euro, deschise în 2011 și un alt depozit de 10.000 de dolari deschis în 2007. De asemenea, el are părți sociale la două firme și acțiuni în valoare de 18.000 de euro la BCR Erste. Una dintre cele două firme, pe care Mitu o deține în totalitate, se ocupă de printuri de mari dimensiuni și publicitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?