Cât a costat un vot la locale. Surpriza din datele financiare ale partidelor

Cât a costat un vot la locale. Surpriza din datele financiare ale partidelor
Publicat: 07/07/2016, 19:22
Actualizat: 07/07/2016, 19:38

Peste 700 de competitori electorali au depus cereri de rambursare a cheltuielilor de campanie. În total 49,7 milioane de lei, dintre care 92%, mai exact 45,8 milioane, sunt revendicate de șapte partide: PNL, PSD și aliații săi UNPR și ALDE, PMP, UDMR și Uniunea Salvați Bucureștiul.

Dacă luăm în calcul doar sumele, marile partide PNL și PSD au angajat cele mai mari cheltuieli. Dacă însă raportăm fondurile care se cer rambursate la numărul de voturi obținute de formațiune, clasamentul este cu totul altul.

Astfel, un vot pentru PMP ajunge să coste dublu decât unul pentru PSD. Partidul lui Traian Băsescu a cerut rambursarea a 3.726.594 de lei. La locale formațiunea a obținut 1.071.042 de voturi (primari, consilieri locali și județeni), astfel că un vot ajunge să valoreze 3,4 lei.

Al doilea cel mai scump vot, este cel al liberalilor, mai exact 2,3 lei. PNL a solicitat decontarea a 18.353.028 lei, în condițiile în care, per total, a obținut 7.757.679 de voturi.

PSD, alături de UNPR și ALDE, a cerut rambursarea unor cheltuieli din campania pentru locale de 21.319.610 lei. În condițiile în care au obținut 12.209.207 voturi, valoarea unui vot este de 1,7 lei. De precizat este că cele trei partide au făcut cereri separate de rambursare a cheltuielilor ( PSD – 14.630.501, ALDE – 5.504.410, UNPR – 1.184.699), însă au fost tratate laolaltă în acest calcul deoarece au candidat în alianțe în cele mai multe dintre circumscripții, având cheltuieli comune.

Al patrulea cel mai scump vot a fost cel pentru UDMR, 1,6 lei. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor a cerut rambursarea a 1.810.572 de lei și a obținut, în total, 1.117.380 de voturi.

Uniunea Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan cere înapoi de la stat 686.703 lei. Formațiunea a obținut 536.551 de voturi, ceea ce înseamnă că valoarea unuia dintre ele este de 1,2 lei.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A CERERILOR DE RAMBURSARE A CHELTUIELILO ELECTORALE

Vicepreședintele AEP Marian Muhuleț a precizat, pentru Mediafax, că rămâne de văzut care vor fi cheltuielile eligibile pentru rambursare. Potrivit Ghidului de finanțare AEP, în cazul neîndeplinirii condițiilor de rambursare de către partidul politic, alianța politică sau organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale care a formulat și a depus cerere de rambursare, Autoritatea Electorală Permanentă adoptă o decizie de nerambursare a cheltuielilor electorale, care poate fi contestată la instanța judecătorească competentă, conform legii.

De asemenea, în cazul depășirii într-un județ sau în municipiul București a plafoanelor maxime ale cheltuielilor stabilite conform Legii nr. 334/2006, republicată, cheltuielile electorale efectuate în județul respectiv sau în municipiul București, după caz, nu se rambursează.

În situația utilizării, într-un județ sau în municipiul București, a altor surse de finanțare pentru campania electorală decât contribuțiile candidaților și ale formațiunii politice, cheltuielile electorale efectuate în județul respectiv sau în municipiul București, după caz, nu se rambursează, potrivit Ghidului AEP.

AEP a mai precizat, potrivit sursei citate, că destinațiile cheltuielilor electorale sau ponderile acestora din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate nu au fost respectare, cheltuielile electorale efectuate în județul respectiv sau în municipiul București, după caz, nu se rambursează.

Depunerea unor documente incomplete sau care conțin erori atrage nerambursarea sau rambursarea parțială a cheltuielilor electorale.

Partidele politice, prin intermediul mandatarilor financiari, au obligația de a restitui candidaților, în termen de 120 de zile de la data alegerilor, sumele rambursate și sumele necheltuite conform contribuțiilor pe care aceștia le-au depus

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului