CCR respinge sesizarea lui Iohannis pe Legea bugetului. PSD: Iohannis să-și ceară scuze COPIILOR!

Redactor:
Ana Petrescu
CCR respinge sesizarea lui Iohannis pe Legea bugetului. PSD: Iohannis să-și ceară scuze COPIILOR!
Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019, însă a admis obiecția sa în legătură cu plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

După anunțarea deciziei CCR, Liviu Dragnea a declarat că așteaptă următoarea mutare a președintelui Klaus Iohannis.

„Guvernul va adopta imediat OUG care să mărească alocațiile copiilor,” anunță Dragnea. „Deocamdată nu avem motivarea Curții, dar imediat cum va ieși motivarea în ceea ce privește plafonarea, o vom adopta în procedură de urgență, așteptând să vedem ce va face Iohannis cu bugetul că poate îl va retrimite în Parlament. Sunt pregătiți în așa fel încât bugetul să fie adoptat.”

PSD: Iohannis să-și ceară scuze copiilor

Partidul Social Democrati îi solicită președintelui Klaus Iohannis să își ceară scuze copiilor pentru amânarea majorării alocațiilor.

„Iohannis trebuie să își ceară scuze de la copii pentru amânarea majorării alocațiilor și de la comunitățile locale pentru întârzierea inutilă a investițiilor! Decizia Curții Constituționale prin care este respinsă plângerea președintelui împotriva bugetului de stat arată că singurul scop al lui Iohannis a fost să blocheze guvernarea PSD, așa cum am văzut și în cazul blocării nominalizărilor miniștrilor la Transporturi și Dezvoltare. A fost doar o manevră electorală prin care Iohannis a vrut să împiedice PSD să realizeze lucruri bune pentru cetățeni: investiții în dezvoltarea locală, investiții în sănătate, majorări de pensii și salarii sau creșteri ale alocațiilor pentru copii. PSD nu va renunța! Vom continua să îndeplinim programul de guvernare votat de cetățeni!”, se arată pe pagina de Facebook a PSD.

Curtea Constituțională respinge sesizarea pe Legea Bugetului

Prima obiecție de neconstituționalitate pe legea bugetului a fost respinsă cu majoritatea de voturi, iar cea de-a doua obiecție referitoare la Legea plafoanelor bugetare a fost admisă cu unanimitate de voturi.

Judecătorii CCR au motivat, după admiterea sesizării pe plafoanele bugetare, că nu a fost respectat parcursul legislativ.

Și noul ministru al Dezvoltării regionale Daniel Suciu crede că Iohannis datorează scuze pentru întârzierea bugetului.

„Cred că domnul președinte ar trebui să dea niște explicații pentru că a întârziat bugetul, a împiedicat autoritățile locale să își facă treaba și cred că trebuie să își ceară scuze„, a declarat Daniel Suciu, miercuri, la Parlament. „Dacă domnul președinte este responsabil, cred că ar trebui să se oprească aici, fără să trimită înapoi la Parlament acest buget”.

Pe 22 februarie, președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională privind Legea bugetului. Șeful statului argumentează în obiecția de neconstituționalitate că au fost încălcate atribuțiile și rolul Consiliului Fiscal în procedura parlamentară a proiectului de buget, deoarece organismul trebuie să emită o opinie legată de toate amendamentele admise în dezbaterile Legislativului.

De asemenea, Iohannis susține că au fost încălcate prevederile constituționale și prin faptul că reprezentanții Consiliului fiscal nu și-au exprima opinia în legătură cu declarația de conformitate semnată de premier și ministrul Finanțelor, care a fost prezentată Parlamentului El invocă și adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor și reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

„Similar încălcării prevederilor referitoare la opinia Consiliului Fiscal cu privire la amendamentele adoptate la Legea bugetului de stat, nici în acest caz, nu a fost respectată atribuția Consiliului fiscal de a emite o opinie cu privire la declarația de conformitate semnată de prim-ministru și ministrul finanțelor publice. O atare încălcare a dispozițiilor art. 30 alin. (6) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010 conduce la o încălcare a art. 1 alin. (5) din Constituție, conform dezvoltării jurisprudențiale a Curții Constituționale”, a motivat șeful statului.

Iohannis mai spune că este încălcată Constituția și pentru că în fișa parcursului parlamentar al legii bugetului de stat nu există o declarație pe proprie răspundere semnată de prim-ministrul și de ministrul de Finanțe care atestă corectitudinea și integralitatea informațiilor din strategia fiscal-bugetară și conformitatea acesteia cu Legea responsabilității fiscal-bugetare.

„Având în vedere faptul că derogarea realizată de la îndeplinirea obligației vizează restrângerea obiectului său, iar în fișa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăsește o astfel de declarație de răspundere, considerăm că adoptarea Legii bugetului de stat, fără îndeplinirea acestei obligații legale prevăzută la art. 29 alin. (4) din Legea nr. 69/2010, afectează stabilitatea normei, încălcând art. 1 alin. (5) din Constituția României”, potrivit sursei citate.

Președintele Iohannis a mai argumentat că Legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor Constituției care conform cărora „ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Totodată, „raportul privind situația macroeconomică pe anul 2019 și proiecția acesteia pe anii 2020-2022 a fost depus de către Guvern, conform obligației sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situație macroeconomică care ignoră evoluțiile la nivelul economiei mondiale și europene”.

Astfel, Iohannis spune că „deși acest document conține prevederi descriptive, diferențele față de previziunile Comisiei Europene nu sunt justificate, aspect ce este contrar obligației prevăzute de art. 302 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice”.

În ziua în care a sesizat Legea la CCR, Klaus Iohannis a afirmat că bugetul este unul nerealist, supraevaluat și întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent și incapabil să conducă România.

„Un lucru este clar: guvernarea PSD a eșuat. Bugetul rușinii naționale – asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul rușinii naționale. Este un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiției” și asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârșitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiții, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile”, a declarat Iohannis.

În replică, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că președintele Klaus Iohannis și liberalii sunt niște ipocriți, iar prin atacare a bugetului la CCR sunt afectați copiii ale căror alocații nu vor putea fi mărite de la 1 martie.

„Vreau să vorbesc puțin despre gestul iresponsabil al președintelui și al PNL de a contesta bugetul la CCR. Este clar să și el și liberalii sunt niște ipocriți. Consecințele sunt că nu se poat mări alocațiile la copii. Pentru a își hrăni orgoliul face rău copiilor din România. Am auzit de la un liberal că OUG ar putea adopta. Nu se poate mări alocația pentru copii în condițiile în care nu ai spațiul bugetar creat. Prin acest atac, președintele vrea să amâne aceste măsuri, neinteresându-l ce e bun pentru România, ci ce e bun pentru campania electorală, călcând peste orice cadavre ca să își mai ia un mandat încă o dată”, a declarat Liviu Dragnea.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, pe 15 februarie, bugetul de stat pentru 2019.

foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

 

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără operații estetice. Care este de fapt,...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide