CCR respinge sesizarea lui Iohannis pe Legea bugetului. PSD: Iohannis să-și ceară scuze COPIILOR!

CCR respinge sesizarea lui Iohannis pe Legea bugetului. PSD: Iohannis să-și ceară scuze COPIILOR!
Publicat: 06/03/2019, 14:53
Actualizat: 25/03/2019, 21:21

După anunțarea deciziei CCR, Liviu Dragnea a declarat că așteaptă următoarea mutare a președintelui Klaus Iohannis.

„Guvernul va adopta imediat OUG care să mărească alocațiile copiilor,” anunță Dragnea. „Deocamdată nu avem motivarea Curții, dar imediat cum va ieși motivarea în ceea ce privește plafonarea, o vom adopta în procedură de urgență, așteptând să vedem ce va face Iohannis cu bugetul că poate îl va retrimite în Parlament. Sunt pregătiți în așa fel încât bugetul să fie adoptat.”

PSD: Iohannis să-și ceară scuze copiilor

Partidul Social Democrati îi solicită președintelui Klaus Iohannis să își ceară scuze copiilor pentru amânarea majorării alocațiilor.

„Iohannis trebuie să își ceară scuze de la copii pentru amânarea majorării alocațiilor și de la comunitățile locale pentru întârzierea inutilă a investițiilor! Decizia Curții Constituționale prin care este respinsă plângerea președintelui împotriva bugetului de stat arată că singurul scop al lui Iohannis a fost să blocheze guvernarea PSD, așa cum am văzut și în cazul blocării nominalizărilor miniștrilor la Transporturi și Dezvoltare. A fost doar o manevră electorală prin care Iohannis a vrut să împiedice PSD să realizeze lucruri bune pentru cetățeni: investiții în dezvoltarea locală, investiții în sănătate, majorări de pensii și salarii sau creșteri ale alocațiilor pentru copii. PSD nu va renunța! Vom continua să îndeplinim programul de guvernare votat de cetățeni!”, se arată pe pagina de Facebook a PSD.

Curtea Constituțională respinge sesizarea pe Legea Bugetului

Prima obiecție de neconstituționalitate pe legea bugetului a fost respinsă cu majoritatea de voturi, iar cea de-a doua obiecție referitoare la Legea plafoanelor bugetare a fost admisă cu unanimitate de voturi.

Judecătorii CCR au motivat, după admiterea sesizării pe plafoanele bugetare, că nu a fost respectat parcursul legislativ.

Și noul ministru al Dezvoltării regionale Daniel Suciu crede că Iohannis datorează scuze pentru întârzierea bugetului.

„Cred că domnul președinte ar trebui să dea niște explicații pentru că a întârziat bugetul, a împiedicat autoritățile locale să își facă treaba și cred că trebuie să își ceară scuze„, a declarat Daniel Suciu, miercuri, la Parlament. „Dacă domnul președinte este responsabil, cred că ar trebui să se oprească aici, fără să trimită înapoi la Parlament acest buget”.

Pe 22 februarie, președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională privind Legea bugetului. Șeful statului argumentează în obiecția de neconstituționalitate că au fost încălcate atribuțiile și rolul Consiliului Fiscal în procedura parlamentară a proiectului de buget, deoarece organismul trebuie să emită o opinie legată de toate amendamentele admise în dezbaterile Legislativului.

De asemenea, Iohannis susține că au fost încălcate prevederile constituționale și prin faptul că reprezentanții Consiliului fiscal nu și-au exprima opinia în legătură cu declarația de conformitate semnată de premier și ministrul Finanțelor, care a fost prezentată Parlamentului El invocă și adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor și reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

„Similar încălcării prevederilor referitoare la opinia Consiliului Fiscal cu privire la amendamentele adoptate la Legea bugetului de stat, nici în acest caz, nu a fost respectată atribuția Consiliului fiscal de a emite o opinie cu privire la declarația de conformitate semnată de prim-ministru și ministrul finanțelor publice. O atare încălcare a dispozițiilor art. 30 alin. (6) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010 conduce la o încălcare a art. 1 alin. (5) din Constituție, conform dezvoltării jurisprudențiale a Curții Constituționale”, a motivat șeful statului.

Iohannis mai spune că este încălcată Constituția și pentru că în fișa parcursului parlamentar al legii bugetului de stat nu există o declarație pe proprie răspundere semnată de prim-ministrul și de ministrul de Finanțe care atestă corectitudinea și integralitatea informațiilor din strategia fiscal-bugetară și conformitatea acesteia cu Legea responsabilității fiscal-bugetare.

„Având în vedere faptul că derogarea realizată de la îndeplinirea obligației vizează restrângerea obiectului său, iar în fișa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăsește o astfel de declarație de răspundere, considerăm că adoptarea Legii bugetului de stat, fără îndeplinirea acestei obligații legale prevăzută la art. 29 alin. (4) din Legea nr. 69/2010, afectează stabilitatea normei, încălcând art. 1 alin. (5) din Constituția României”, potrivit sursei citate.

Președintele Iohannis a mai argumentat că Legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor Constituției care conform cărora „ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Totodată, „raportul privind situația macroeconomică pe anul 2019 și proiecția acesteia pe anii 2020-2022 a fost depus de către Guvern, conform obligației sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situație macroeconomică care ignoră evoluțiile la nivelul economiei mondiale și europene”.

Astfel, Iohannis spune că „deși acest document conține prevederi descriptive, diferențele față de previziunile Comisiei Europene nu sunt justificate, aspect ce este contrar obligației prevăzute de art. 302 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice”.

În ziua în care a sesizat Legea la CCR, Klaus Iohannis a afirmat că bugetul este unul nerealist, supraevaluat și întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent și incapabil să conducă România.

„Un lucru este clar: guvernarea PSD a eșuat. Bugetul rușinii naționale – asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul rușinii naționale. Este un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiției” și asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârșitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiții, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile”, a declarat Iohannis.

În replică, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că președintele Klaus Iohannis și liberalii sunt niște ipocriți, iar prin atacare a bugetului la CCR sunt afectați copiii ale căror alocații nu vor putea fi mărite de la 1 martie.

„Vreau să vorbesc puțin despre gestul iresponsabil al președintelui și al PNL de a contesta bugetul la CCR. Este clar să și el și liberalii sunt niște ipocriți. Consecințele sunt că nu se poat mări alocațiile la copii. Pentru a își hrăni orgoliul face rău copiilor din România. Am auzit de la un liberal că OUG ar putea adopta. Nu se poate mări alocația pentru copii în condițiile în care nu ai spațiul bugetar creat. Prin acest atac, președintele vrea să amâne aceste măsuri, neinteresându-l ce e bun pentru România, ci ce e bun pentru campania electorală, călcând peste orice cadavre ca să își mai ia un mandat încă o dată”, a declarat Liviu Dragnea.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, pe 15 februarie, bugetul de stat pentru 2019.

foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată