Ce a negociat România cu FMI. Datele prezentate de Guvern

Ce a negociat România cu FMI. Datele prezentate de Guvern
Publicat: 09/12/2014, 14:25

La finalul discuțiilor cu delegația FMI și a CE, premierul Victor Ponta a anunțat un deficit agreat de 1,83%, menținerea acelorași taxe și impozite din 2015 și scăderea în cuantum pe de o parte a TVA la pachetele turistice all inclusive (de la 24% la 9%), pe de altă parte a impozitului pentru construcții speciale (de la 1,5% la 1%).

Alocările suplimentare pentru înzestrarea armatei, ca urmare a angajamentelor asumate de România inclusiv la Summitul NATO din septembrie, nu au fost însă agreate. Pentru a le acoperi, Guvernul a cerut delegației FMI să accepte un deficit suplimentar de 0,3% din PIB. Solicitarea a fost refuzată de reprezentanții Comisiei Europene care au sugerat, pentru o derogare, obținerea acordului politic în Consiliul European. „Am avut o discuție cu domnul președinte Băsescu, voi avea o discuție și cu președintele Iohannis pentru că derogarea se poate da numai în Consiliul European. Fie la Consiliul din 18-19 decembrie, fie la cel viitor, România va reveni cu această solicitare. Suntem la granița unor conflicte înghețate; avem niște obligații pe care ni le-am asumat, dar azi, reprezentantul Comisiei Europene a spus, pe bună dreptate, că nu are mandat”, a spus Ponta. La începutul lunii, avizarea bugetului MApN a fost amânată în CSAT până când „Guvernul va avea o imagine mai clară în privința veniturilor”.

În privința reducerii TVA pentru produsele agro-alimentare, discuția se amână pentru anul viitor, în funcție de nivelul încasărilor. „Dacă există acest trend pozitiv al încasărilor bugetare, este următorul obiectiv”, a adăugat premierul.

Proiectul buget, fundamentat pe venituri de 225 de miliarde de lei și cheltuieli de 238 de miliarde de lei, va fi finalizat până vineri în Guvern, urmând să fie trimis ulterior Parlamentului. Potrivit lui Ponta, estimarea creșterii economice din 2015 este echivalentă cu cea din acest an: 2,2%.

Inițial, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană au cerut o reducere a deficitului bugetar în limita a 0,9% din PIB. Reprezentanții Guvernului au refuzat însă această variantă, luând în calcul chiar blocarea discuțiilor. Viitoarea misiune a FMI este programată la finalul lunii ianuarie.


Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante precizări ale premierului Victor Ponta.

„Avem un acord de principiu. Putem finaliza bugetul pe 2015″

„Bugetul se închide fără a introduce în 2015 vreo altă taxă sau impozit. Există o taxă care se reduce de la 1,5% la 1%, taxa pe construcții speciale. Probabil azi va fi la Camera Deputaților proiectul de lege. Proiectul legii bugetului e construit cu 1% taxă pe construcții speciale”

„Toate măsurile de stimulare economică actuale sunt intruduse în buget: scutirea de impozit a profitului reinvestit, creșterea venitului minim garantat de la 350 la 400 de lei, dublarea alocațiilor pentru copiii din familii cu venituri reduse, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, indexarea pensiilor cu 5%

„De asemenea, este prevăzută creșterea salariului minim brut la 975 de lei de la 1 ianuarie și la 1050 la 1 iunie”

„În 2015, închidem datoriile bugetului generate de procesele pierdute de Guvernul României cu diverse categorii de bugetari. În 2016 nu va mai exista această problemă a hotărâreilor judecătorești”

„Deficit de 1,83% din PIB pe cash. Este un deficit care pe de o parte răspunde dorinței de a arăta rigurozitate bugetară – inclusiv acel 1% deficit structural la care România s-a obligat – pe de altă parte nu pune o mare presiune pe cheltuieli. Practic, vom avea 238 de miliarde de lei din care 225 sunt venituri și 14 miliarde deficitul

„S-a acceptat estimarea unei creșteri economice de 2,25% din PIB

„Pentru proiecte europene pe care le cofinanțăm sunt prevăzute sume suplimentare: 19 miliarde de lei pentru proiecte europene cofinanțate din bugetul de stat plus 9 miliarde pentru autorități publice locale”

Scăderea TVA de la 24% la 9% la pachetele all inclusive din turism. Impactul bugetar este de 100 de milioane de lei. Este inclus în acest buget”

„Bugetul va fi finalizat, sper, vineri dimineață, după care va fi trimis către Parlament. Delegația FMI va reveni la sfârșitul lunii ianuarie”

„Cei 0,3% în plus la cheltuieli militare pe care l-am cerut la ECOFIN nu este inclus aici. Am avut o discuție cu domnul președinte Băsescu, voi avea o discuție și cu președintele Iohannis pentru că derogarea se poate da numai în Consiliul European. Fie la Consiliul din 18-19 decembrie, fie la cel viitor, România va reveni cu această solicitare. Suntem la granița unor conflicte înghețate, avem niște obligații pe care ni le-am asumat, dar azi, reprezentantul Comisiei Europene a spus, pe bună dreptate, că nu are mandat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?