Ce ar trebui să scrie în ordonanța de abrogare anunțată de Grindeanu. Explicațiile unui fost ministru al Justiției

Ce ar trebui să scrie în ordonanța de abrogare anunțată de Grindeanu. Explicațiile unui fost ministru al Justiției
Publicat: 05/02/2017, 11:38

”Cum ar trebui să arate noua OUG a Guvernului Grindeanu. Fără ambiguități juridice, fără să ne păcălească. Să îi ajutăm să facă noua ordonanță de urgență exact cum le-a cerut poporul. Titlul noii OUG: Ordonanță de Urgență pentru abrogarea OUG 13/2017 (în totalitate) și modificarea unor dispoziții din Codul de procedură penală. Refuzăm titluri de genul: anulare, revocare, prorogare, etc. Acceptăm numai abrogare. Textul noii OUG: Articolul 1: „Se abrogă OUG 13/2017”. Toată. Numai așa noua ordonanță de urgență împiedică intrarea în vigoarea a modificărilor Codului Penal, programată pentru 9 februarie 2017, și limitează în timp, până în momentul adoptării noii OUG, a modificărilor la Codul pe Procedură Penală. De la data adoptării noii OUG, modificările Codului de procedură penală nu mai sunt în vigoare. Evident, noua OUG trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial, până pe 8 februarie cel târziu și trimisă în aceeași zi Parlamentului. Articolul 2: „Se modifică următoarele articole din Codul de Procedură Penală (enumerate), după cum urmează:…” și se scriu, în noua OUG, textele în vigoare înainte de OUG 13/2017 la toate articolele din Codul de procedură penală modificate de OUG 13/2017. Acest lucru este necesar pentru că, după ce OUG 13/2017 este abrogată în totalitate, trebuie modificate, prin noua OUG, textele din Codul de procedură penală care au intrat deja în vigoare la 1 februarie 2017 și care astăzi fac parte din Codul de procedură penală”, a arătat Macovei pe Facebook.

Ea subliniază că OUG 13/2017 va fi dezbătută și supusă votului în Parlament și, ca să se îndeplinească voința sutelor de mii de români care protestează de 5 zile, ea trebuie respinsă de ambele camere ale Parlamentului.

”Protestele nu trebuie să se încheie înainte de respingerea OUG 13/2017 de Parlament. Ca să nu ne păcălească. După respingerea definitivă a ordonanței hoților – OUG 13/2017, se va dezbate în Parlament noua OUG promisă, redusă la modificările aduse Codului de procedură penală, deja intrate în vigoare și care trebuie modificate prin noua OUG. Aceasta trebuie să fie ordinea. Pe scurt, OUG 13/2017 trebuie abrogată în întregime tot prin OUG si de acest Guvern. OUG 13/2017 va fi oricum dezbătută și votată de Parlament și trebuie respinsă. Noua OUG, dacă conține prevederile pe care le-am enumerat mai sus, ar trebui să fie adoptată. Pe viitor, orice prevedere din modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, care pune în aplicare, în mod exact, și nu mincinos, decizii ale CCR, va trebui făcută prin proiecte de legi, supuse unor dezbateri publice reale”, a conchis ea.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o ședință de urgență pentru abrogarea OUG 13.

”Folosesc termenul abrogare pentru că așa este…Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administrația Prezidențială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanță. Vom găsi calea legală – abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar”, a anunțat el la Palatul Victoria.

El a subliniat însă și că deciziile CCR sunt obligatorii pentru toți cetățenii României și este normal ca în cel mai scurt timp să-și găsească transpunerea în lege.

”Este nevoie, totuși, să avem concordanță între ceea ce înseamnă deciziile CCR și cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR și de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am – folosesc acest prilej pentru a lansa această invitație la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanță a deciziilor CCR cu cadrul legal”, a adăugat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția