CEARTĂ în Camera Deputaților între ministrul de Finanțe, Florin Georgescu și fostul ministru, Gheorghe Ialomițianu pe tema bugetului. „Ați ținut gunoiul sub preș”

CEARTĂ în Camera Deputaților între ministrul de Finanțe, Florin Georgescu și fostul ministru, Gheorghe Ialomițianu pe tema bugetului. Ați ținut gunoiul sub preș
Publicat: 23/10/2012, 15:33
Actualizat: 04/08/2014, 10:06

Camera Deputaților a respins moțiunea simplă a PDL pe tema bugetului, intitulată „USL, frâna de motor a bugetului”, cu 43 de voturi „pentru”, 130 „împotrivă” și 15 abțineri. Prin această moțiune, democrat-liberalii au criticat modul în care a fost guvernată țara de Cabinetul Ponta. Ședința este condusă de vicepreședintele Camerei, Viorel Hrebenciuc. În timpul dezbaterilor fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, s-a contrat cu actualul ministru de Finanțe, Florin Georgescu.

„Voi ați ținut gunoiul sub preș și de aceea a fost nevoie de această actualizare a prețurilor la gaze în septembrie. Compensațiile pentru populație vor intra în vigoare din 2013”, a spus Florin Georgescu.

„Legat de calendarul de liberalizarea prețurilor la energie și gaze. Noi aveam obligația să depunem calendarul și nu condițiile de majorare. Voi acum ați lovit în persoanele cu venituri mici, i-ați avantajat doar pe cei cu salarii mari. Voi trăiți foarte bine din inflație, și asta vă convine”, i-a răspuns ialomițianu actualului ministru de Finanțe.

În replică, ministrul de Finanțe a spus că motivul pentru care nu a depus încă bugetul pe 2013 este faptul că partenerii externi nu negociază în campanie electorală și că vina pentru argumentele din moțiune este a guvernului din februarie.

Nu poți să depui un asemenea act fără să negociezi cum trebuie cu partenerii externi. V-am explicat că dânșii nu negociază în plină campanie electorală, cu un anumit guvern. Putem discuta doar parametrii pe larg, cât va fi rata inflației, deficitul bugetar, dar nu putem depune un buget până la o anumită perioadă pentru că necesită foarte mult timp. Din punct de vedere politic, bugetul ar fi fost un subiect de discuție interesant. Referitor la tarifele de la energie electrică și gaze, aș dori să păstrăm adevărul. În februarie 2012, guvernul de atunci a negoicat cu partenerii externi o majorare cu 5% a energiei electrice tot atunci, s-a asumat calendarul liberalizării prețurilor la energie. Deci guvernul care era în februarie 2012, nu dau nume”, a spus Georgescu.

„România este angajată într-un acord de timp preventiv cu organismele financiare ce asigură predictibilitate politicii Guvernului. În prealabil cu depunerea bugetului la Parlament, el trebuie negociat cu partenerii externi. Următoarea misiunii a FMI la București este 4 – 16 noiembrie”, a declarat Florin Georgescu.

Referitor la criticile PDL, Florin Georgescu a răspuns: „nu pot fi de acord cu criticile pentru că nu corespund realității”. Ministrul de Finanțe a prezentat măsurile recuperatorii ale guvernului USL. „Au fost renegociate toate contractele cu băieții deștepți. S-au accelerat reformele structurale. De la Oltchim s-au scurs sume importante din bani către băieții deștepți din chimie.”, a declarat Georgescu.

„Afirmațiile că un Guvern PDL ar fi negociat mai bine liberalizarea prețului la gaze le considerăm nejusticate. Stimați semnatari în condițiile în care se afla economia România în luna mai, nu se putea obține un calendar mai bun, din cauza întârzierilor guvernelor anterioare.”, a adăugat ministrul de Finanțe.

Florin Georgescu le-a spus celor de la PDL că s-au întors prea târziu cu fața spre popor. El le-a reamintit semnatarilor moțiunii simple că prețurile la alimente au crescut din cauza secetei. Ministrul a precizat că România se împrumută la dobânzi „foarte bune” pe piața externă.

„V-ați întors prea târziu cu fața spre popor. Pe 8 mai, aveam un sold de 4,2 miliarde euro. Acum soldul acestui stoc valutar este de 4,8 miliarde de euro, cu 14% mai mare față de 8 mai”, a dezvăluit Florin Georgescu.

În replică, fostul ministrul Ialomițianu l-a atacat pe ministrul de Finanțe și pe premierul Ponta.

„De ce ați tăiat banii de investiții, având ca efect reducerea locurilor de muncă? Domnul ministru faceți parte dintr-un Guvern care a tăiat banii din sectorul privat. Sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă. Nu ați luat contact cu oamenii, ci cu interesele de grup din energie”, și-a început discursul critic Ialomițianu.

„Când domnul Ponta tace, puteți lua un împrumut cu randament scăzut. Este bine când domnul Ponta tace, pentru că atunci când a spus că nu sunt bani, ați luat un alt tip de împrumut”, a spus fostul ministru de Finanțe.

Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătății, a catalogat moțiunea simplă drept un „material ipocrit,fără nicio logică și concepție, plin de minciuni, scris de amatori”. El a remarcat că Elena Udrea nu a semnat moțiunea simplă.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII DIN TIMPUL DEZBATERII. GÂNDUL TRANSMITE LIVE TEXT

„În sinteză, faptul că e an electoral nu e o scuză pentru a nu oferi românilor bugetul ca de obicei. Domnule vice-premier, cum veți avea timp să negociați și cu partenerii externi și să depuneți și bugetul?”, a mai spus Petru Călian.

„Aș vrea să vă spun, domnilor colegi de la PDL, cât de mult vă lipsește un Cotoi Sever Voinescu. Nu v-ați respectat angajamentele față de instituțiile europene. Nimeni nu știe să negocieze mai bine decât domnul Florin Georgescu, trebuie felicitat pentru modul în care a negociat cu FMI și ceilalți parteneri. Grupul Videanu-Boureanu-Roibu a făcut manevre, a ascuns pagubele uriașe produse la Oltchim. Voi, cei de la PDL, ați transformat privatizarea în circ„, deputatul PSD Vasile Popeangă.

„Vrem să atragem atenția asupra greșelilor făcute de USL din cauza incompetenței guvernului. Vrem ca românii să afle de ce vor avea greutăți în această iarnă. Acest guvern ar urma strategia după mine, potopul. Faptul că nu prezentați bugetul pe 2013 este grav „, a spus pedelistul Adrian Henorel Nițu.

„USL a spus că va face dreptate și s-a ținut de cuvânt. Moțiunea de astăzi trebuie mai degrabă adresată guvernului Băsescu- PDL, pentru incompetență, aroganță și incapabilă să ofere oamenilor un trai decent. Moțiunea de azi este neîntemeiată”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Sedința a început prin citirea moțiuniii simple a PDL pe tema bugetului.

„În această toamnă s-a dat startul bâlbâielilor USL, este o totală lipsă de interese față de problemele țării. Dacă trecem în revistă programul de guvernare al țării prezentat de USL nicio măsură nu este sustenabilă”, se arată în moțiunea PDL.

Potrivit acestora, rectificarea bugetară demonstrează cât de prost au fost alocate resursele financiare. „Se adâncește criza, au scăzut investițiile și a crescut consumul”, susțin cei de la PDL.

„Acum se vede diferența între USL și PDL. USL îi sărăcește pe români, oferindu-le un viitor nesigur. Să nu uităm că din cauza circului politic în vară, românii au fost afectați de creșterea prețurilor”, au continuat criticile democrat-liberalii.

„Cazul Oltchim arată incompetența USL”, au precizat cei din PDL

Pe băncile deputaților democrat-liberali au fost pus afișe pe care scrie: „USL a risipit cinci miliarde de euro”, „USL a tăiat investițiile”, „USL a tăiat 20.000 de locuri de muncă”, „USL a scumpit motorina și benzina cu 14%”.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
'Ieși afară!' Niculina Stoican și Natanticu, scandal în platou la Antena 1
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
'Ieși afară!' Niculina Stoican și Natanticu, scandal în platou la Antena 1
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Naţională a României, SĂRBĂTORITĂ la Constanţa. VIDEO
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Legea certificatului verde din România se modifică complet! Alexandru Rafila a decis: Nu va mai...
Lovitură pentru milioane de români. Va fi interzis în următorii doi ani. Directiva UE este...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...